Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει έλλειψη σε όπλα

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη όπλων και μια κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε μόνο εκείνη». Αυτό τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την επίσκεψή του στην Εσθονία.

«Μια παύση στο πεδίο της μάχης, στο έδαφος της Ουκρανίας, δεν είναι μια παύση στον πόλεμο. Δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου και δεν θα οδηγήσει σε πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο. Αυτή η παύση θα βοηθήσει μόνο τη Ρωσία. Έχουμε γνώση για τους όγκους των όπλων τους και πόσα παράγουν. Γνωρίζουμε πόσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μονάδες πυροβολικού παράγουν ημερησίως. Βλέπουμε τι τους λείπει και πού έχουν μεγάλο έλλειμμα» σημείωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε, λέγοντας πως η έλλειψη όπλων της Ρωσίας αποδεικνύεται από τις μεγάλες αγορές πυραύλων από το Ιράν. «Υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε συμφωνίες με το Ιράν. Και έχουν ήδη παραλάβει πάνω από ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα και έχουμε δει παραδείγματα μερικών από τους πυραύλους. Γιατί το κάνουν αυτό; Επειδή δεν έχουν χρόνο να παράγουν τους δικούς τους, οι αποθήκες τους ήταν άδειες μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία» εξήγησε, παραδεχόμενος, βέβαια, πως και η δική του χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις, που προσπαθεί να καλύψει ο δυτικός κόσμος.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Ζελένσκι τόνισε πως «θα ήταν ρίσκο να δίναμε στη Ρωσία ένα περιθώριο 2-3 ετών να ανασυνταχθεί». «Άρχισαν να αισθάνονται αυτόν τον πόλεμο ήδη στο πετσί τους με τις κυρώσεις. Η οικονομία τους φθίνει, δεν αναπτύσσεται. Έχουν έλλειψη όπλων. Δεν θέλω να πω ότι συμβαίνει πολύ γρήγορα, όμως συμβαίνει. Δεν λέω ότι ο μακρύς πόλεμος που εξελίσσεται είναι υπέρ της Ουκρανίας. Δεν μας ωφελεί καθόλου, είμαστε εναντίον του από την πρώτη μέρα. Αλλά σήμερα αυτή η παύση είναι μια ευκαιρία για τη Ρωσία να ανασυνταχθεί», τόνισε ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε εξάλλου ότι η ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας του και της περιοχής. «Πρόκειται για την καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία, ώστε να γνωρίζει ότι δεν θα επαναληφθεί η ρωσική επιθετικότητα. Η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και το ενδεχόμενο να σκεφτούμε ένα διαφορετικό μέλλον για τη Λευκορωσία. Όλα αυτά είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», εξήγησε.

ViaDiplomacy Newsroom