Ζάεφ: Προχωρούμε στη διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα και στην Αλεξανδρούπολη – Αυτό είναι ένα παράδειγμα για άλλες χώρες στην περιοχή
Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ μίλησε και παρακολούθησε μια συζήτηση στο Κοινωνικό-Περιβαλλοντικό Φόρουμ (WEF) που διοργανώθηκε από το γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung στα Σκόπια, το Διεθνές Κέντρο Olof Palme και την Πρόοδο Ινστιτούτο για τη σοσιαλδημοκρατία.
Στην ομιλία του, ο Ζάεφ τόνισε ότι αυτό το φόρουμ είναι η αφετηρία από την οποία θα πρέπει να προκύψουν προτάσεις και πρωτοβουλίες για αποφασιστική δράση κατά των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των μη βιώσιμων πηγών ορυκτής ενέργειας ως οι πιο σοβαρές απειλές για το περιβάλλον, και συνεπώς για την κοινωνική μας οικονομικό μέλλον.
«Είμαστε χώρα του ήλιου, το γνωρίζουμε όλοι. Δυστυχώς, στο παρελθόν δεν χρησιμοποιούνταν σωστά, αλλά τώρα τα τελευταία 4 χρόνια, κατασκευάζονται εγκαταστάσεις 60 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μέσω τιμολογίων premium και επιπλέον 100 μεγαβάτ στο Οσλομέι μέσω δημόσιας-ιδιωτικής σύμπραξης. Ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος των 10 MW του ESM στο Oslomej θα είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου φέτος, επίσης για συνολικά 170 MW ηλιακών σταθμών. Αυτό είναι 10 φορές περισσότερο από τα 17 μεγαβάτ που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα 11 χρόνια. Με την κατασκευή δύο εργοστασίων ισχύος 50 μεγαβάτ στο Όσλομεϊ για ιδιώτες επενδυτές, καθώς και δύο επενδύσεων του ESM 10 μεγαβάτ, κάνουμε την πρώτη ενεργειακή μετάβαση από έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα σε έναν φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ενέργειας. «Aταν προϋπόθεση ενός μεγαβάτ να προσλάβει έναν εργαζόμενο ο καθένας».
Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι η υλοποίηση δώδεκα ενεργειακών έργων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, όπως οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί στο REK Bitola, στην περιοχή Tri Cesmi κοντά στη Στίπ, κοντά στο Miravci, οι αιολικοί σταθμοί στην μέρος του παλιού αεροδρομίου της Στίπ, το μεγάλο έργο για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Cebren με το Orlov Most, καθώς και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου στη θέση του TPP Negotino και άλλα έργα φυσικού αερίου, όπως η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα και οι επενδύσεις στον τερματικό φυσικού αερίου και σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρόπολη, Ελλάδα.
«Αυτό είναι ένα παράδειγμα για άλλες χώρες στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στα Σκόπια, τίθεται η διάγνωση για μια δίκαιη μετάβαση των περιοχών άνθρακα στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα πρέπει να είναι οικονομικού και κοινωνικού τύπου, κάτι που θα μας δώσει έναν χάρτη πορείας για το πώς θα πραγματοποιηθεί επιτυχώς η ενεργειακή μετάβαση , γιατί δεν θα είναι επιτυχής. αν όχι δίκαιο. Εν τω μεταξύ, δεν περιμένουμε και βαδίζουμε στο δρόμο της εκπλήρωσης της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ προκειμένου να εκπληρώσουμε από κοινού τον καθορισμένο στόχο. “Το δικό μας και αυτό της ΕΕ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός Ζάεφ παρουσίασε επίσης τα οφέλη του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στα ενεργειακά έργα με ανανεώσιμες πηγές.