Ζάεφ: Δεν αντικαθίσταται το «Μακεδονία» σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος

Το «Βόρεια Μακεδονία» δεν αντικαθίσταται σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος αποσαφήνισε την Παρασκευή ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζαέφ σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Οι τροπολογίες θα κατατεθούν στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν.

«Η πρώτη τροπολογία θα είναι η αντικατάσταση του ονόματος ‘’Μακεδονία’’, με το ‘’Βόρεια Μακεδονία’’ σε όλο το Σύνταγμα, εκτός του άρθρου 36, όπου υπάρχει μια ‘’ιστορική πτυχή’’» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μέσω μιας ολοκληρωμένης και διαφανούς διαδικασίας, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει τέσσερα σχέδια τροπολογιών για την τροποποίηση του Συντάγματος σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών» σημείωσε.

Το άρθρο 36:

«Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους ‘’Μακεδονικούς’’ εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του ‘’Μακεδονικού λαού’’ και της ‘’Μακεδονικής” πολιτειακής υπόστασης όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο».

Όσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία διευκρίνισε ότι αφορά στο προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της ”Μακεδονίας”, από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών. Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ, «έτσι παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για το σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η ΠΓΔΜ».

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη τροπολογία, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, εκεί αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».

«Η τροπολογία αυτή αναφέρεται στη διασπορά της χώρας, όπου η φροντίδα του κράτους για αυτήν, γίνεται πλέον με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο» σημείωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Ο Ζάεφ διευκρίνισε ότι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα σχέδια τροπολογιών είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι όταν ανακοινωθεί το πλήρες κείμενο η διαδικασία θα συνεχιστεί με τον ίδιο «συνολικό διάλογο».

Το βράδυ της Πέμπτης είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των οχτώ βουλευτών που αποσπάστηκαν από το VMRO-DPMNE και της κυβέρνησης Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

(πηγή: skai.gr)

ViaDiplomacy Newsroom