Υπουργός Οικονομικών Τουρκίας: Θα κλείσουμε με ανάπτυξη το 2020
Με θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης επιδιώκει η Τουρκία να κλείσει το 2020, παρά τις αρνητικές προβλέψεις λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορoνοϊού, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαιράκ.
Ο υπουργός οικονομικών της Τουρκίας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, υποστήριξε πως η χώρα του είνα από τις λιγότερο επηρεαζόμενες χώρες από την πανδημία του COVID-19 στην απασχόληση και την ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η τουρκική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Καθώς η πρώτη καταγραφή κρούσματος στην Τουρκία έγινε στα μέσα Μαρτίου, οι επιπτώσεις της πανδημίας έγιναν ιδιαίτερα σοβαρές τον Απρίλιο.
Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι ενώ πολλές χώρες αναμένεται να παρουσιάσουν σοβαρή ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Τουρκία θα επηρεαστεί λιγότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αναφερόμενος στο πακέτο της «Ασπίδας Οικονομικής Σταθερότητας» της Τουρκίας που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την οικονομική πτώση λόγω του κορονοϊού, ενώ παράλληλα, υποστήριξε πως η αξία του πακέτου ανακούφισης έχει φτάσει τα 260 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (38 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι στιγμής.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι με το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, το μέγεθος του πακέτου διάσωσης είχε φτάσει σχεδόν 600 δισεκατομμύρια λίρες (89 δισεκατομμύρια δολάρια), που ισοδυναμεί με το 10% -11% του ΑΕΠ της χώρας και υπογράμμισε ότι η ομαλοποίηση μετά την κρίση του κορονοϊού θα ξεκινήσει στην Τουρκία από τον Ιούνιο, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος.
Τέλος, τόνισε ότι η χώρα θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι τοπικές αγορές και η εγχώρια ζήτηση θα αναζωογονηθούν γρήγορα στη μετά την πανδημία εποχή. «Θα ανακοινώσουμε πακέτα κινήτρων για την εξομάλυνση της εγχώριας αγοράς» και είπε ότι η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες για τη δημιουργία γραμμών ανταλλαγής με πολλές χώρες υποστηρίζοντας πως «πρέπει να εξετάσουμε θέματα ανταλλαγής στο πλαίσιο του εμπορίου τοπικών νομισμάτων», το οποίο δίνει προτεραιότητα στη χώρα.