Υπουργός Εξωτερικών: Η Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της, με όλα τα νόμιμα, διαθέσιμα μέσα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου, μετά τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και «οι Αιγύπτιοι φίλοι μας» έχουν καταγγείλει δημόσια τις τουρκικές πρακτικές, σημειώνοντας ότι υπογράμμισαν το αυτονόητο: ότι η σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Διαμήνυσε εκ νέου ότι τόσο το προηγούμενο όσο και το πρόσφατο «μνημόνιο κατανόησης» που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά και άκυρο.

Κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, σε συνέχεια της ενημέρωσης που παρείχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και στην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, σκιαγράφησε στον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής από την Τουρκία που συνεχώς φτάνει σε νέα ύψη, και μερικές φορές σε προσωπικό επίπεδο, όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Πολωνό ομολογό του, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως σήμερα, είχαν μια μακρά συζήτηση για τις δυνάμεις του σκότους που προσπαθούν να επιβάλουν μια νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως το Διεθνές Δίκαιο, αλλά στη βία και την απειλή χρήσης βίας.

Ειδικότερα, συζήτησαν για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει πως η συγκρουση έχει πάρει τη χειρότερη τροπή μετά την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Ρωσία και να τονίζει πως η Ελλάδα έχει απερίφραστα καταδικάσει αυτήν την ενέργεια και έχει διαμαρτυρηθεί στη ρωσική πλευρά. Όπως κατέστησε σαφές, η πολιτική της Ελλάδας έναντι της Ουκρανίας βασίζεται σε τρεις αρχές: τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, την απαγόρευση της χρήσης βίας, την απαγόρευση της απειλής χρήσης βίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Πολωνία είναι ανυποχώρητη όσον αφορά την τήρηση αυτών των αρχών.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας έθιξε το ζήτημα της λογοδοσίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν, αναφερόμενος στη σημαντική ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία και ειδικότερα στη Μαριούπολη και τη Ζαπορίζια. «Υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η ευημερία τους, καθώς και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για πιθανά εγκλήματα πολέμου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς και στη διατήρηση της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της. Υπενθύμισε πως έχει επισκεφτεί την Οδησσό δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Μια πόλη στενά συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία και την ανεξαρτησία, και επίσης στενά συνδεδεμένη με την Κέρκυρα, καθώς ο ιστορικός δήμαρχος της Οδησσού Γρηγόρης Μαρασλής καταγόταν από την Κέρκυρα, επισήμανε επιπροσθέτως. Συγκεκριμένα εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να βοηθήσει για να διασφαλιστεί ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης της Οδησσού θα εγγραφεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτιστική ασπίδα προστασίας πάνω του. Η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την Πολωνία και άλλους εταίρους της ΕΕ για την επιδίωξη αυτών των στόχων, συμπλήρωσε.

Επί τάπητος τέθηκε και το μεταναστευτικό, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καταδικάζουν τις προσπάθειες εργαλειοποίησης των δεινών όσων αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ελλάδα έχουν πέσει θύματα τέτοιων «υβριδικών επιθέσεων», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και προέταξε ως απάντηση την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Στην αρχή της δήλωσής του ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως αυτή είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εδώ και πολλά χρόνια και αναφέρθηκε στους κοινούς διμερείς δεσμούς. Όπως είπε, κατά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, «οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο». Ενδεικτικά, εξέτασαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον ομόλογό του στην Αλεξανδρούπλη. «Θα είναι λοιπόν χαρά να σας φιλοξενήσουμε αυτή τη φορά, όχι στην Αθήνα, αλλά στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που θα μας δώσει την ευκαιρία να σας δείξουμε πόσο σημαντική είναι η Αλεξανδρούπολη για τη ΝΑΤΟϊκή μας Συμμαχία, την ΕΕ και την Ουκρανία» ανέφερε.

Τέλος, ερωτηθείς για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτό «και η επίλυσή του, που είναι πρωτίστως θέμα αρχής, πιστεύω ότι θα είναι επωφελής για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες και την ΕΕ».

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom