Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη Γάζα και οι μαχητές της φεύγουν στα νότια

Η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση (σ.σ. της Χαμάς)» που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Συγκρούσεις με τον στρατό του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινές δυνάμεις στον τομέα της Τουλκαρέμ, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο διευθυντής παλαιστινιακού νοσοκομείου.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι, ηλικιών μεταξύ 21 και 29 ετών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ στην πόλη και σε καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίν Χαντέρ, διευθυντής του νοσοκομείου Θάμπετ, όπου διαπιστώθηκαν οι θάνατοί τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό προσφύγων έκαναν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις και ανάπτυξη ισχυρών ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν νεαρούς.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να επιβεβαιώσει στο AFP ότι διεξήγαγε επιχείρηση στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Δεν έκανε κανένα σχόλιο για τον απολογισμό των θυμάτων.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, ότι τα τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα UAV, ενώ τα υπόλοιπα δύο από πυρά στον καταυλισμό προσφύγων, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Την Πέμπτη, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 14 θανάτους στην Τζενίν, σε τομέα της βόρειας Δυτικής Όχθης όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη· επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επιδρομή εκεί από το 2005, τη χρονιά που ο ΟΗΕ άρχισε να καταμετρά τους θανάτους σε ισραηλινές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιχειρήσεις του αποτελούν αντίδραση στη «μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967: κάνει λόγο για «πάνω από 550 απόπειρες επίθεσης από την έναρξη του πολέμου» με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 180 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων, κατά τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Άλλοι 500 αλλοδαποί επιτράπηκε να περάσουν στην Αίγυπτο από τη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων κατάφεραν να φύγουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας χθες Δευτέρα και να περάσουν στο έδαφος της Αιγύπτου μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, γνωστοποίησαν οι αρχές στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο κατάλογος των ανθρώπων που μπόρεσαν να φύγουν συμπεριλαμβάνει υπηκόους Ισπανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, ΗΠΑ, Μαρόκου, Ιορδανίας και Ρωσίας, μεταξύ άλλων.

Μικρός αριθμός τραυματισμένων Παλαιστίνιων επετράπη επίσης να διακομιστεί στην Αίγυπτο.

Στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας δεν επιτρέπεται να φύγουν. Ο στρατός του Ισραήλ έχει αποκλείσει τις υπόλοιπες διελεύσεις. Η Ράφα είναι το μοναδικό πέρασμα από όπου εξακολουθεί να φεύγει κόσμος από τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική.

Η ανταπόδοση του Ισραήλ είναι «εξίσου βαριά» με την επίθεση της Χαμάς, λέει ο Πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγόρησε χθες Δευτέρα το Ισραήλ πως «σκοτώνει αθώους χωρίς κανένα κριτήριο» στη Λωρίδα της Γάζας, κρίνοντας πως η ανταπόδοση του ισραηλινού στρατού στην επίθεση της Χαμάς αποδείχθηκε «εξίσου βαριά».

«Μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, οι συνέπειες, η λύση του Ισραήλ, αποδείχθηκε εξίσου βαριά με αυτήν της Χαμάς. Σκοτώνει αθώους χωρίς κανένα κριτήριο», είπε ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Μπραζίλια.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας υπογράμμισε ακόμη πως το Ισραήλ «ρίχνει βόμβες εκεί όπου βρίσκονται παιδιά», ειδικά «σε νοσοκομεία», χρησιμοποιώντας «ως πρόσχημα το ότι είναι τρομοκράτες εκεί».

«Αυτό είναι ανεξήγητο. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σώζεις τις γυναίκες και τα παιδιά, μετά μπορείς να πολεμήσεις όποιον θες», επέμεινε ο Λούλα.

Αντιπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στη Βραζιλία επέκριναν έντονα τις δηλώσεις του, που χαρακτήρισαν «λαθεμένες», «άδικες» και «επικίνδυνες», κατηγορώντας τον πρόεδρο πως «βάζει στο ίδιο επίπεδο» το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Υπερασπίστηκαν τις «οφθαλμοφανείς και αποδεδειγμένες» προσπάθειες των ισραηλινών αρχών να «σώσουν παλαιστίνιους αμάχους».

«Η κοινότητά μας αναμένει ισορροπία από πλευράς των αρχών μας», πρόσθεσε η ισραηλιτική συνομοσπονδία της Βραζιλίας, που λέει ότι εκπροσωπεί 120.000 βραζιλιάνους εβραίους, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα όλης της περιοχής.

Την 7η Οκτωβρίου, η επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ, η πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, κατά τον επίσημο απολογισμό.

Οι ισραηλινές αρχές λένε πως άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κρατούνται όμηροι.

Έκτοτε το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας ακατάπαυστα και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο να «αφανιστεί» η Χαμάς. Οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 11.240 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, ανάμεσά τους 4.630 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το Ισραήλ αρνείται πως βάζει εσκεμμένα στο στόχαστρο νοσοκομεία. Κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί δομές υγείας και υπόγειες σήραγγες κάτω από αυτές για να κρύβει στρατιωτικό υλικό και μαχητές, κάτι που διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Λούλα υπογράμμισε πως ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους δεν έχει προηγούμενο σε σύγκρουση αυτού του είδους.

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής υποδέχθηκε προσωπικά χθες, σε βάση της πολεμικής αεροπορίας στην Μπραζίλια, 22 Βραζιλιάνους και 10 μέλη οικογενειών τους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη Γάζα προχθές Κυριακή, μέσω Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έπειτα από έναν μήνα και πλέον αναμονής στην εμπόλεμη ζώνη.

Η πτήση με τους επαναπατρισθέντες προσγειώθηκε περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο της Χεσίφι (Περναμπούκο), όπου έκανε σταθμό προτού συνεχίσει το ταξίδι προς την πρωτεύουσα Μπραζίλια.

«Σήμερα είναι πολύ χαρούμενη ημέρα για τους Βραζιλιάνους», τόνισε νωρίτερα χθες ο πρόεδρος Λούλα. Η κυβέρνηση επαναπάτρισε υπηκόους της που «αφέθηκαν ελεύθεροι με πολλές θυσίες» και η τύχη τους εξαρτήθηκε «από τη βούληση του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, ο Σέλσου Αμορίμ, στενός συνεργάτης του Λούλα, ο οποίος εκπροσώπησε τη Βραζιλία στην «ανθρωπιστική σύνοδο» για τη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι, τάχθηκε υπέρ άμεσης «κατάπαυσης του πυρός», τονίζοντας πως οι θάνατοι χιλιάδων παιδιών στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εντείνουν την ανησυχία για «γενοκτονία».

ViaDiplomacy Newsroom