Υπουργός Άμυνας Σερβίας: Η Σερβία δεν έχει, ούτε πρόκειται να πουλήσει όπλα στην ουκρανική ή τη ρωσική πλευρά
Ο Μίλο Βούτσεβιτς, υπουργός Άμυνας της Σερβίας, την Τετάρτη, διέψευσε την αναφορά του Reuters , που βασίζεται σε υποτιθέμενα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, ότι η Σερβία συμφώνησε να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.
«Έχουμε αρνηθεί αυτά τα ψέματα περισσότερες από δέκα φορές και εδώ είμαστε, θα το κάνουμε ξανά. Η Σερβία δεν έχει, ούτε πρόκειται να πουλήσει όπλα στην ουκρανική ή τη ρωσική πλευρά, ούτε στις χώρες που περιβάλλουν αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Βούτσεβιτς στο ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Sputnik.
«Κάποιος προφανώς στοχεύει να σύρει τη Σερβία σε αυτή τη σύγκρουση, αλλά εμμένουμε σταθερά στην καθιερωμένη πολιτική μας», πρόσθεσε.
Ο υπουργός είπε ότι η Σερβία φυσικά πουλά όπλα σε τρίτους, οι οποίοι απέχουν πολύ από τη σύγκρουση και δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν.
«Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι κάποιο όπλο θα βρεθεί με κάποιο μαγικό τρόπο στο έδαφος της σύγκρουσης, αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη Σερβία. Αυτό είναι ένα ερώτημα για τις χώρες που δεν σέβονται τους διεθνείς κανόνες, τις συμβατικές ρήτρες και τις επιχειρηματικές πρακτικές. Επαναλαμβάνω, η Σερβία δεν έστειλε όπλα στην Ουκρανία και όλα όσα δημοσιεύονται για αυτό το θέμα είναι αναληθή εικασίες», είπε ο Βούτσεβιτς.
Το Reuters ανέφερε ότι η Σερβία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία λόγω των παραδοσιακών δεσμών της με τη Μόσχα, αλλά ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε, έκτοτε συμφώνησε να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ή έστειλε τους ήδη.
Το έγγραφο, μια περίληψη των απαντήσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική εκπαίδευση και «θανατηφόρα βοήθεια» ή όπλα, ήταν μεταξύ των δεκάδων απόρρητων εγγράφων που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η πιο σοβαρή διαρροή μυστικών των ΗΠΑ εδώ και χρόνια.
Το έγγραφο «Απάντηση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας» σε μορφή γραφήματος παραθέτει τις «αξιολογημένες θέσεις» 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως απάντηση στα αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.
Το διάγραμμα έδειξε ότι η Σερβία αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά είχε δεσμευτεί να στείλει βοήθεια ή την είχε ήδη παράσχει. Ανέφερε επίσης ότι η Σερβία είχε την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική ικανότητα να παρέχει όπλα στην Ουκρανία στο μέλλον, ανέφερε το Reuters.
Το έγγραφο δεν έχει επαληθευτεί.
Από την εισβολή της Ρωσίας, λέγεται ότι τα σερβικά όπλα έχουν καταλήξει στην Ουκρανία, αλλά όχι ότι τα έστειλε απευθείας.
Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mash ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι ρουκέτες από το εργοστάσιο όπλων Krusik, μέσω ενδιάμεσων, κατέληξαν στα χέρια του ουκρανικού στρατού.
Το Mash έδειξε έγγραφα από τα οποία, ανέφερε, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ρουκέτες GRAD 122 mm έφτασαν στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας μέσω Τουρκίας και Σλοβακίας.
Στην αλυσίδα εμπλέκονται σερβικές, τουρκικές και αμερικανικές εταιρείες. Το BIRN έλεγξε αργότερα τους ισχυρισμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σερβική ενδιάμεση εταιρεία σε αυτή τη συμφωνία ήταν η SOFAG, που ανήκε στην κόρη του Σλόμπονταν Τέσιτς, ενός αμφιλεγόμενου Σέρβου εμπόρου όπλων που περιλαμβάνεται στη λίστα με τις αμερικανικές κυρώσεις.
Στη συμφωνία, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εμπλέκεται και η αμερικανική εταιρεία Global Ordnance. Ανήκει στον Μαρκ Μοράλες, έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στη γραμμή ανεφοδιασμού του Πενταγώνου που εξοπλίζει τους Σύρους αντάρτες που πολεμούσαν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία εκείνη την εποχή.
Οι εταιρείες που ανήκουν στην Global Ordnance προμηθεύουν επίσης όπλα και πυρομαχικά στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και τους συμμάχους του, ιδίως την Ουκρανία. Τον Αύγουστο του 2021, η Global Ordnance υπέγραψε πολυετή συμφωνία συνεργασίας με την Ukroboronprom, μια ουκρανική κρατική υπηρεσία που διαχειρίζεται περισσότερες από 100 κρατικές αμυντικές επιχειρήσεις.
Τα όπλα που προμηθεύονται οι εταιρείες του Μοράλες προέρχονται γενικά κυρίως από κρατικούς παραγωγούς όπλων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Το BIRN ανέφερε τον Ιούλιο του 2022 ότι δύο εταιρείες με δεσμούς με την Tesic εξήγαγαν πυρομαχικά σε έξι αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Global Ordnance, παρά το γεγονός ότι η Tesic περιλήφθηκε στη μαύρη λίστα από τις αμερικανικές αρχές τα τελευταία πέντε χρόνια για δωροδοκία και παραβίαση εμπάργκο όπλων.
Ο Μοράλες αρνήθηκε ότι γνώριζε ότι εταιρείες συνδέονται με τον Τέσιτς. Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει αυτή την ιστορία. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σερβία δήλωσε: «Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε δημόσια συγκεκριμένες περιπτώσεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλους τους ισχυρισμούς για υλική υποστήριξη σε οντότητες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις».