Υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου: Το κοίτασμα φυσικού αερίου Durra ανήκει στη Σαουδική Αραβία και στο Κουβέιτ

 Το κοίτασμα φυσικού αερίου Al-Durra ανήκει αποκλειστικά στη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ και μόνο αυτές έχουν το δικαίωμα στους φυσικούς πόρους του, δήλωσαν την Πέμπτη οι υπουργοί του Κόλπου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που συγκεντρώθηκαν στο Ριάντ απέρριψαν επίσης «οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι οποιοδήποτε άλλο μέρος έχει δικαιώματα σε αυτό το πεδίο ή στη βυθισμένη περιοχή δίπλα στην περιοχή που χωρίζεται από τα καθορισμένα σύνορά της μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και του Κράτους του Κουβέιτ». όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του «θα επιδιώξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της όσον αφορά την εκμετάλλευση και την εξερεύνηση» του κοιτάσματος, κάτι που επέκρινε η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν κάλεσε το Ιράν να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των ανατολικών συνόρων της περιοχής. Ο Saad Al-Barak, υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, δήλωσε έκπληκτος από το ιρανικό σχέδιο και πρόσθεσε ότι η κίνηση από την Τεχεράνη έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων.  

«Η ιδιοκτησία των φυσικών πόρων στη βυθισμένη περιοχή δίπλα στη διαιρεμένη ζώνη Σαουδικής Αραβίας-Κουβέιτ, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του κοιτάσματος Al Durra, είναι κοινή ιδιοκτησία μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και του Κράτους του Κουβέιτ και μόνο αυτοί έχουν πλήρη δικαιώματα εκμεταλλευτείτε τον πλούτο σε αυτήν την περιοχή», ανέφερε η δήλωση του GCC.

Η Joint Al-Khafji Joint Operations, η οποία περιλαμβάνει την Kuwait Gulf Oil Company και την Aramco for Gulf Operations, δήλωσε την Πέμπτη ότι η παραγωγή στη διαιρεμένη ζώνη είχε επανέλθει την Τρίτη μετά την πρώτη φάση μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης. Τον Δεκέμβριο υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, το οποίο αναμένεται να παράγει περίπου ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, μαζί με 84.000 βαρέλια υγροποιημένου αερίου.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου Al-Durra είναι μια κοινή βυθισμένη περιοχή μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ που βρίσκεται στον Αραβικό Κόλπο. Βρίσκεται εντός της επαρχίας Al-Ahsa, η οποία αποτελεί τμήμα της ανατολικής επαρχίας της Σαουδικής Αραβίας.

Η ανακάλυψη αυτού του κοιτάσματος πετρελαίου χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, η οποία συνέπεσε με την έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κουβέιτ.

Η στρατηγική σημασία του κοιτάσματος πετρελαίου Al-Durra και ο δυνητικός πλούτος που διαθέτει έχουν προσελκύσει την προσοχή των γειτονικών χωρών, ιδιαίτερα του Ιράν.

Η διαφωνία σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης προέρχεται από διαφορετικές ερμηνείες των θαλάσσιων συνόρων και αντικρουόμενες αξιώσεις της Τεχεράνης.

Το 2001, το Ιράν άρχισε να χορηγεί συμβόλαια για την εξερεύνηση του, γεγονός που ώθησε τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ να οριστικοποιήσουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, η οποία περιελάμβανε το πετρελαϊκό πεδίο Al-Durra.

Οι υπουργοί του ΣΣΚ απέρριψαν επίσης την ιρανική κατοχή των τριών νησιών Greater Tunb, Lesser Tunb και Abu Musa των ΗΑΕ, καλώντας την Τεχεράνη να εξετάσει τις προσπάθειες των Εμιράτων για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου.

Τόνισαν «υποστήριξη για την κυριαρχία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα τρία τους νησιά, τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο, την υφαλοκρηπίδα και την οικονομική ζώνη, ως αδιαίρετου τμήματος από το έδαφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τυχόν πρακτικές ή ενέργειες πραγματοποιούνται από το Ιράν στα τρία νησιά είναι άκυρα, άκυρα και δεν έχουν καμία επίδραση στο δικαίωμα της κυριαρχίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα τρία νησιά τους».

(πηγή: arabnews)

ViaDiplomacy Newsroom