Υπόθεση Κατασκοπίας: Έχει στα χέρια της η ΕΥΠ την «Παγίδευση μελιού»;
Την Πέμπτη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΠ σημείωνε ότι: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».
Μετά την ανακοίνωση έγινε γνωστό πως το όνομα που χρησιμοποιούσε ως Ελληνίδα ήταν «Μαρία Τσάλλα», ενώ το πραγματικό της Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΥΠ η Ρωσίδα κατάσκοπος ανήκε στο πρόγραμμα «illegal» [Παράνομοι] της Ρωσίας, το οποίο δημιουργεί χαρακτήρες που διεισδύουν στις δυτικές κοινωνίες. Αποκτούν μια φυσιολογική ζωή, πολλές φορές και οικογένεια, ενώ τα επαγγέλματα τους είναι κυρίως γύρω από την τέχνη, την ομορφιά και την τεχνολογία
Το επάγγελμα τους επιτρέπει επίσης να έρθουν σε επαφή με άτομα τα οποία μπορούν να τους δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις κοντά στους «στόχους» οι οποίοι είτε διαχειρίζονται πληροφορίες, είτε διακινούν
Ήταν στην Ελλάδα για «Παγίδευση Μελιού»
To «V» ήρθε σε επαφή με πρώην αξιωματικό των βουλγαρικών υπηρεσιών ο οποίος ζει πλέον στην Ελλάδα, και ζήτησε από τον ίδιο περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας αυτών των προγραμμάτων.
Από την αρχή της κουβέντας ήταν κατηγορηματικός, «ήταν στην Ελλάδα για Παγίδευση Μελιού [honey trap]»
«Όλες οι χώρες, Ρωσία , Κίνα, ΗΠΑ, οι πάντες, χρησιμοποιούν την μέθοδο σεξουαλικού εγκλωβισμού και συμβιβασμού στόχων. Τους πλησιάζουν με γυναίκες οι οποίες είναι εκπαιδευμένες για την δουλειά αυτή, και στην συνέχεια τους εκβιάζουν με περιεχόμενο. Οι χώρες του Ανατολικού Μπλοκ ήταν πιο αποθεματικές αφού οι Δυτικές κοινωνίες ήταν πιο «χαλαρές» σε αυτό το κομμάτι», σημείωσε
Όπως τόνισε, αν και τα προγράμματα αυτά έρχονται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπως τα τα δικά μας «Χελιδόνια» (γυναίκες) και «Κοριάκα» (άντρες),σήμερα η τεχνολογία, το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη και η ταχύτητα στην πληροφορία, τα πολύ κάνουν αποτελεσματικά.
«Η απομάκρυνση της από την Ελλάδα δεν έγινε επειδή αποκαλύφθηκε» όπως σημειώνει, «αλλά γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία που ερχόταν, θα εγκλώβιζε όλο το δίκτυο, το οποίο είναι βέβαιο πως είναι αναπτυγμένο σε όλα τα Βαλκάνια».
Η υπόθεση Άννα Τσάπμαν
Η πρώην Ρωσίδα πράκτορας και μοντέλο Άννα Τσάπμαν είναι ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα μιας σύγχρονης «Παγίδας μελιού». Η Τσάπμαν συνελήφθη το 2010 επειδή συμμετείχε στο κύκλωμα κατασκοπείας του «Illegals Program», το οποίο αποτελούνταν από Ρώσους πράκτορες που αναζητούσαν πληροφορίες στις ΗΠΑ . Μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Προέδρου Ομπάμα έπεσε σε επιχείρηση παγίδας μελιού, και ότι αυτός ήταν ο λόγος για τη διάλυση του «Προγράμματος Παράνομων» όταν ήταν. Ωστόσο, αυτός ο χαρακτηρισμός αμφισβητήθηκε αργότερα από το FBI, ο οποίος δήλωσε ότι τα σχόλια του πράκτορα του FBI C. Frank Figliuzzi στα οποία ο Independent βασίστηκε το άρθρο παρερμηνεύτηκαν.
Όπως είχε αναφέρει ο Frank Figliuzzi , ανώτατα στελέχη φοβήθηκαν ότι η Άννα Τσάπμαν ήθελε να αποπλανήσει έναν από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Frank Figliuzzi, επικεφαλής της αντικατασκοπείας του FBI, είχε σημειώσει στον «Independent « πώς πλησίαζε «ολοένα και πιο κοντά σε υψηλότερη ηγεσία… έφτασε αρκετά κοντά για να μας ενοχλήσει». Ο φόβος ότι η Τσάπμαν θα «συμβιβάσει» έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ σε μια «παγίδα μελιού» ήταν ο βασικός λόγος για τη σύλληψη και απέλαση κυκλώματος ρωσικών κατασκόπων [10 ατόμων], το 2010. «Ανησυχούσαμε πολύ. Έρχονταν αρκετά κοντά σε ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ που πιστεύαμε ότι δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε πλέον να συνεχιστεί αυτό».