Υπάρχει σχέδιο για τον Ελληνισμό από τις Ελληνικές κυβερνήσεις; Ναι και θα είναι διαρκές

Με τραγούδια στη γκρεκάνικη γλώσσα και παραδοσιακούς χορούς υποδέχθηκαν οι κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που την συνοδεύει, κατά την επίσκεψή της, στην περιοχή Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας.

Η κα. Σακελλαροπούλου δεν έκρυψε την συγκίνησή της, από την θερμή υποδοχή, που της επεφύλαξαν στους ελληνόφωνους Δήμους, που επισκέφθηκε, υπογραμμίζοντας, τις ελληνικές ρίζες που μας συνδέουν και τον αδελφικούς δεσμούς μεταξύ μας.

Κατά την επίσκεψή της, στον Δήμο Castrignano dei Greci, η Πρόεδρος, αφού εξέφρασε τη χαρά της, που βρίσκεται κοντά τους, υπογράμμισε ότι «και μόνο το όνομα του όμορφου χωριού σας, Καστράκι των Ελλήνων, προκαλεί συγκίνηση» και ευχήθηκε «να μείνει απόρθητο και περήφανο, όπως έμεινε τόσους αιώνες, να διαφυλάττει την ανάμνηση των ελληνικών ριζών σας και να καλλιεργεί τους γόνιμους καρπούς τους: την ωραία σας γλώσσα, τις παραδόσεις, τον πλούσιο πολιτισμό σας».

Ιδιαίτερη συγκίνηση, ένιωσε και κατά την επίσκεψή της στο Carpignano Salentino. Όπως είπε: «ένιωσα να μου μιλά το Βυζάντιο από την κρύπτη της Αγίας Χριστίνας, με τις καταπληκτικές τοιχογραφίες της, με κορυφαία εκείνη του Θεοφύλακτου, του 959 μ.Χ., και τις πολλές αφιερωματικές ελληνικές επιγραφές της» και πρόσθεσε ότι η έντονη παρουσία της Ιστορίας σε κάθε γωνιά, οι αιωνόβιοι ελαιώνες και αμπελώνες, κάνουν ακόμα πιο αισθητή τη βαθιά συγγένεια ανάμεσά μας, τον αδελφικό μας δεσμό.

Εξίσου, θερμή, ήταν και η υποδοχή της Ελληνικής αποστολής στον Δήμο Melpignano, με την κα. Σακελλαροπούλου να τονίζει συγκινημένη: «Βρίσκομαι στον τόπο όπου άνθιζε η λόγια γραπτή γλώσσα και το ελληνικό βυζαντινό τυπικό ως τον 16ο αιώνα, στον τόπο όπου αισθάνεται κανείς το βάθος της ιστορίας και την πυκνότητα των παραδόσεων. Τραγούδια στη γκρεκάνικη γλώσσα, νύχτες της Ταράντας, ένας κόσμος παλιός, που διατηρεί ζωντανές τις ελληνικές του ρίζες».

Στον προαιώνιο δεσμό ανάμεσα στον Ελλαδικό κόσμο και τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά την επίσκεψή της στον Δήμο Zollino. Βαδίζοντας στους δρόμους του όμορφου Τζολίνο, τόνισε ότι την συγκινεί βαθιά η ελληνική ψυχή που μιλά τόσο λιτά και κατηγορηματικά γι’ αυτόν τον προαιώνιο δεσμό ανάμεσα στον ελλαδικό κόσμο και τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας.

Τα επόμενα 200 χρόνια του Ελληνικού Έθνους και η ενίσχυση του Ελληνισμού από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Βόρεια Αφρική

Αν το «Αιγαίο» είναι η καρδιά του Ελληνισμού, η Μαύρη Θάλασσα και η Βόρεια Αφρική είναι οι «πνεύμονες». Από τον Καύκασο, την Μαριούπολη και την Οδησσό, τα παράλια της Βουλγαρίας, την Θράκη, την Μικρά Ασία, την κάτω Ιταλία και την Σικελία, μέχρι την Αίγυπτο και την Λιβύη, η Θάλασσα είναι αυτή που ένωσε όλα τα κομμάτια όπου ο Ελληνισμός μεγαλούργησε.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, από το 31o Greek Economic Summit, που είχε διοργανώσει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, είχε σημειώσει: «η Ελλάδα σήμερα, μετά από μία πορεία 200 ετών γεμάτη σκαμπανεβάσματα, κατάφερε να γίνει ένα πετυχημένο, σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος. Προφανώς και δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, έχουμε και τα κουσούρια μας και τις γνωστές κακοδαιμονίες του νεοελληνικού κράτους. Στην ιστορία μας, η αδυναμία μας να ομονοήσουμε προκάλεσε διχόνοιες που μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω. Τα καλά μας στοιχεία όμως ήταν εκείνα που μας πήγαν μπροστά. Και στην επέτειο των 200 ετών, τα φωτίζουμε για να είναι ο οδηγός μας προς τον τρίτο αιώνα του Ελληνικού Κράτους»

Οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται σε όλο τον κόσμο, και ειδικά στις κοινωνίες που διαμορφώνονται από το νούμερο ένα πρόβλημα του κόσμου, την μετανάστευη, θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην συνέχεια των κρατών όπως τα ξέρουμε σήμερα. Ειδικά για «νέα Έθνη» η συνέχεια τους θα είναι αμφίβολη.

Αντίθετα η Ελλάδα έχει ισχυρό όπλο, τον Ελληνισμό, ο οποίος όχι μόνο κράτησε ζωντανό το Ελληνικό Έθνος για χιλιάδες χρόνια, αλλά ήταν και έμπνευση για την δημιουργία άλλων Έθνων.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις, και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτές των τελευταίων 40 χρόνων, είχαν πάντα στο νου πως ο Ελληνισμός (με ότι περικλείει ο ορισμός) είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Έθνους. Όμως, οι συνθήκες για την αξιοποίηση του δεν υπήρχαν, και στα 200 χρόνια ιστορίας του Ελληνικού κράτους, παρά τα τελευταία 70 χρόνια παρατεταμένης ειρήνης, μόνο η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε χρόνο για την αξιοποίηση του.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται η αιχμή της πολιτικής για τον Ελληνισμό

Αν και σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την ισχυροποίηση του Ελληνισμού μέσω των πολιτικών και συμμαχιών που έχει υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση, η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είχαν διαμορφώσει μια ανάλογη πολιτική η οποία έπεσε θύμα των προσώπων κλήθηκαν να την υλοποιήσουν, αφού είχαν πολιτικό παρελθόν που υπερίσχυε της προσπάθειας, όπως αυτό του Τέρενς Κουίκ.

Αντίθετα τα σημερινά πρόσωπα που έχουν κληθεί να υλοποιήσουν την πολιτική αυτή ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό, όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερινά Σακελλαροπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης  Χρυσουλάκης, αλλά και ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης.

Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει προσεκτικά τον «χάρτη» επισκέψων -για πρώτη φορά – της Προέδρου της Δημοκρατίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, τόπους θυσιών που οι περισσότεροι από εμάς τους μαθαίναμε για πρώτη φορά. Δεν ήταν λίγες φορές που η παρουσία της Προέδρου είχε και σαφή πολιτικά μηνύματα προς την Τουρκία, από το Καστελόριζο μέχρι τα Πομακοχώρια στην Ξάνθη.

Αλλά και η δραστηριότητα του Γιάννη Χρυσουλάκη, παρ όλο που δεν δημιουργηθεί θόρυβο, είναι εντυπωσιακή ειδικά στην Βόρεια Αφρική. Να σημειώσω πως για πρώτη φορά η Ελληνική Διπλωματία δίνει ιδιαίτερη σημασία και στον Ελληνισμό των Βαλκανίων. Το Ιούνιο του 2020, ο Κωνσταντίνος Βλάσης επισκέφτηκε την Βουλγαρία και είχε επισκεφτεί τους Έλληνες Σαρακατσάνους ενώ είχε συνάντησημε Έλληνες εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας «Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν σημαντικό έργο για τη διαφύλαξη και προώθηση της γλώσσας μας και το Υπουργείο Εξωτερικών θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους, συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τα οποία και συζητήσαμε διεξοδικά.» είχε αναφέρει ο ίδιος

Μεγάλο ενδιαφέρον από τα Ιταλικά ΜΜΕ για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας.

Η εφημερίδα Quotidiano di Puglia έγραψε ότι «η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέπτεται την κοιτίδα της ελληνόφωνης περιοχής του Σαλέντο» και προσθέτει ότι «το πρωί συναντήθηκε με πρόεδρο της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων, Ρομπέρτο Κασαλούτσι, στο χωριό Καστρινιάνο Ντέι Γκρέτσι».

Η κα. Σακελλαροπούλου ανακυρήχθηκε επίτιμη πολίτης της ελληνόφωνης περιοχής του Σαλέντο, σε τελετή η οποία οργανώνεται στο χωριό Καλημέρα. Συνολικά, επισκέφθηκε δέκα χωριά και κωμοπόλεις της περιοχής.

Η περιοχή της Γκρετσία Σαλεντίνα, μετρά 60.000 κατοίκους και η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα είκοσι χρόνια από την δημιουργία της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων του Σαλέντο.

ViaDiplomacy Newsroom