Yπ. Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου: Εργαζόμαστε για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ΝΑ Μεσόγειο

Οι επόμενες ενέργειες και δράσεις, σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο Ελλάδας και Κύπρου, για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας σε διμερές και σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), εξετάσθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής ‘Αμυνας των δύο χωρών, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Σάββα Αγγελίδη, στο πλαίσιο του 6ου διακυβερνητικού συμβουλίου άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, που διεξήχθη στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου η Γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και ίσως εκείνη την περίοδο γίνει μια τριμερής ή τετραμερής σύσκεψη με τη συμμετοχή της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Ο υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου στην αρχική του τοποθέτηση δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση απορρέει από την μόνιμη, σταθερή και αναβαθμισμένη σχέση με Ελλάδα, με την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα αμυντικής συνεργασίας.

«Δεν θα μπορούσε βέβαια να μην βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μας η ανασκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η συνάντησή μας πραγματοποιείται εν μέσω της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Δυστυχώς η Τουρκία, αγνοώντας κάθε έννοια Δικαίου και γεωγραφίας θα έλεγα, συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα η προκλητική συμπεριφορά στρέφεται και κατά της Ελλάδας, παραβιάζοντας κάθε αρχή Δικαίου. Στην ουσία έχει αντικαταστήσει το Διεθνές Δίκαιο με τον νόμο της ζούγκλας και την διπλωματία της κανονιόφορου, υποσκάπτοντας την σταθερότητα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θα ήθελα όμως να επισημάνω, πως οι σχέσεις μας εδράζονται και στις αρετές της πίστης και της αποφασιστικότητας. Την ίδια στιγμή που επιδεικνύουμε ψυχραιμία και σύνεση, δεν εφησυχαζόμαστε. Μέλημα μας παραμένει η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα υγιώς σκεπτόμενα κράτη, να υποστηρίξουν και να μεριμνήσουν για την εδραίωση του άξονα σταθερότητας και αξιοπιστίας που φιλοδοξεί να δημιουργηθεί στην περιοχή μας».

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Παναγιωτόπουλος που δήλωσε: «Στο σημερινό διακυβερνητικό συμβούλιο συζητήσαμε τις δυνατότητες για βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την εν γένει περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στον αμυντικό τομέα σε σειρά θεμάτων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, έγινε ανάλυση της κατάστασης ασφαλείας που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο από τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, και συζητήθηκαν ενέργειες και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση τους.

Συζητήσαμε για τις αμυντικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται στενά και σήμερα έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον συντονισμό των θέσεων μας σε θέματα που αφορούν την μόνιμα διαρθρωμένη συνεργασία μας με την PESCO, αλλά και το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε στις τριμερείς αμυντικές συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μέσα από κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις αλλά και την προστιθέμενη αξία αυτών των πολυεπίπεδων τριμερών σχημάτων συνεργασίας, όσο και την συνεισφορά στην δημιουργία συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι κοινή μας διαπίστωση ότι το διακυβερνητικό συμβούλιο άμυνας σε συνδυασμό με τα εν λόγω τριμερή σχήματα συνεργασίας έχουμε αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή κοινού ενδιαφέροντος».

Σχολιάζοντας την σημερινή δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, όπου είπε ότι όσο δεν ασχολούμαστε με την Τουρκία δεν θα γίνει τίποτα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε: «Εμείς ανταποκρινόμαστε σε ένα περιβάλλον προκλήσεων και απειλών ασφαλείας. Σε αυτές τις απειλές ασφαλείας που είναι υπαρκτές και μη, πρέπει ασφαλώς να αναπτύσσουμε τον σχεδιασμό μας. Αυτό είναι το νόημα της ύπαρξης μας και της αποστολής μας. Ασφαλώς σε στενή συνεργασία με την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε κάθε περίπτωση σε αγαστή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, εκτιμήσεων, αναλήψεων μεταξύ μας (σσ με την Κύπρο). Η σχέση μας είναι δεδομένη, εγγύτατη, αδερφική και από κοινού αναπτύσσουμε την αντίδραση μας στο υφιστάμενο περιβάλλον ασφαλείας και όλες τις απειλές που προκύπτουν από αυτό. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο».

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελίδης, σχολιάζοντας την ίδια δήλωση του Τούρκου Προέδρου, αρχικά, τόνισε: «Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που ελέχθησαν από τον Έλληνα ομόλογό μου και σχετικά με το αν ασχολούμαστε με την Τουρκία εμείς, είναι δεδομένο πως ασχολούμαστε με την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτό είναι το μέλημά μας, αυτός είναι ο στόχος μας και το έχουμε αποδείξει» και συνέχισε λέγοντας ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν πετύχει πολλά σε στρατιωτικό επίπεδο και για την ασφάλεια της περιοχής.

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, ο κ. Αγγελίδης είπε: «Θα ζητούμε και είναι υποχρέωση μας να ζητούμε την συνδρομή, μεταξύ άλλων, από ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και στα πλαίσια των αρχών που διέπουν αυτή την συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι ζήτημα αν είμαι ικανοποιημένος ή όχι, αλλά θα συνεχίσουμε να απαιτούμε ακόμα περισσότερα». Ενώ αναφορικά με την παρουσία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, σημείωσε ότι η ουσία της παρουσίας του, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος Μακρόν και η γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας, δεν είναι η στρατικοποίηση της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά η σταθεροποίηση της κατάστασης και η ελεύθερη εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε και αυτός την αυξημένη παρουσία της Γαλλίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι είναι συνεπεία των διπλωματικών πρωτοβουλιών και εντατικοποιημένων επαφών και της ελληνικής πλευράς και της Κύπρου σε διάφορα επίπεδα προς όλους του συμμάχους και ασφαλώς και προς τους Γάλλους.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των διπλωματικών κινήσεων της Κύπρου για την εμπόδιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της χώρας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι: «Δεν ικανοποιούμαστε από τα αποτελέσματα, αφού συνεχίζεται η παραβίαση και η κλιμάκωση αυτών των παραβιάσεων. Από την άλλη, σκεφτείτε να μην κάναμε όλες αυτές τις ενέργειες τι θα γινόταν. Ως εκ τούτου, έχουμε πίστη σε αυτή την πολιτική που έχουμε ήδη κάνει σε πολιτικό, διπλωματικό επίπεδο και νομικά μέτρα. Ευελπιστούμε πως θα έρθει η ώρα που θα υπάρχει και το τελικό αποτέλεσμα που είναι η άρση αυτής παρανομίας».

Επιπρόσθετα, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σχολίασε την είδηση πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον κ. Ερντογάν και του ζήτησε να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Νοτιανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα, λέγοντας: «Περίπου ένα μήνα πριν είχα κάνει μια πρόβλεψη ότι θα αναληφθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες. Τα διπλωματικά κανάλια ενεργοποιήθηκαν, αυτό προκύπτει από την πράξη. Δηλαδή η αμερικανική πλευρά πείστηκε, όπως προκύπτει, από τα ελληνικά επιχειρήματα τα οποία προέβαλε ο πρωθυπουργός, αλλά και όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στα αντίστοιχα επίπεδα, και καταλαβαίνει ότι πρέπει να εκτονωθεί η ένταση στην περιοχή. Προς αυτό το σκοπό μας ικανοποιεί το γεγονός πως ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ πήρε τον κ. Ερντογάν και τον προέτρεψε να κάνει αυτό που πρέπει για να μειωθούν οι εντάσεις. Περιμένουμε να δούμε αν αυτό θα έχει ως συνέπεια να μεταβληθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.