Ξεμπλοκάρει επένδυση- μαμούθ στην Αμαλιάπολη Μαγνησίας
Πηγή : Ταχυδρόμος
Της Ελένης Χάνου
Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια αναμονής και 68 εγκρίσεις από συναρμόδια υπουργεία και φορείς, πριν ανάψει το «πράσινο φως» για επένδυση-μαμούθ στην περιοχή της Αμαλιάπολης. Μόλις στις 31 Μαΐου 2017, πριν από τέσσερις ημέρες, ο Όμιλος ΣΑΡΑΤΟΓΚΑ ΑΕΕ πήρε την οριστική έγκριση για να ξεκινήσει η επένδυση των 500 εκατομμυρίων ευρώ στη θαλάσσια περιοχή Στόμιο, στον όρμο Σούρπης του Δήμου Αλμυρού.
Άμεσα προσλαμβάνονται οι πρώτοι εργατοτεχνίτες για την έναρξη -προς το τέλος του καλοκαιριού- της κατασκευής της μεγάλης επένδυσης, που αναμένεται να καταστήσει την ευρύτερη περιοχή κόμβο εμπορικών θαλάσσιων μεταφορών και να δώσει ισχυρό χτύπημα στην ανεργία, με την απασχόληση, μόλις ολοκληρωθεί, σχεδόν 500 ατόμων.
Από το 2009, ο Όμιλος ΣΑΡΑΤΟΓΚΑ, προσπαθεί να επενδύσει σχεδόν μισό εκατ. ευρώ στην περιοχή Στόμιο για την κατασκευή λιμενικών εγκαταστάσεων, γύρω από τις οποίες θα «κουμπώσει» ένα πλέγμα δράσεων.
Όμως η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, εχθρική προς επενδύσεις, άφησε σε αναμονή για οκτώ ολόκληρα χρόνια τους επενδυτές, που πάντως δεν το… έβαλαν κάτω. Πριν από τέσσερις ημέρες, πήραν στα χέρια τους την οριστική έγκριση για να προχωρήσουν στην επένδυσή τους, που αναμένεται να αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» προς το τέλος του καλοκαιριού.
Οι λιμενικές εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται θα είναι μόνο η αρχή. Μέσα από τις υποδομές που θα δημιουργηθούν, λατομεία μαρμάρου της περιοχής του Αλμυρού και ευρύτερα της Μαγνησίας, θα μπορούν να εξάγουν απευθείας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Ο όμιλος υπέγραψε συμφωνία με τις επιχειρήσεις λατομείων του νομού, ενώ πρόσφατα αντίστοιχη εμπορική συμφωνία σύναψε με λατομικές επιχειρήσεις της Κοζάνης.
Όπως είναι γνωστό, τα λατομεία της περιοχής του Αλμυρού παράγουν τη ροζ μαρμαροψηφίδα, που γίνεται ανάρπαστη κυρίως στις αραβικές χώρες (στις οποίες φαίνεται άλλωστε ότι θα διοχετευτεί και ο μεγάλος όγκος των εξαγωγών). Στα εξαγωγικά προϊόντα βρίσκεται και η πούδρα, που αποτελεί την πρώτη ύλη για κατασκευή πλαστικών, μαρμαρόκολλων και άλλων προϊόντων.
Γύρω από τις λιμενικές εγκαταστάσεις σχεδιάζεται η δημιουργία εργοστασίου κοπής μαρμάρου και ταυτόχρονα μια μονάδα παραγωγής μπετόν.
Ο όμιλος έχει ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις για την προώθηση των λατομικών προϊόντων σε Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία και στις αραβικές χώρες.
Θα κατασκευαστούν επίσης και κτηριακές υποδομές, προκειμένου να λειτουργήσουν γραφεία και βιομηχανικές αποθήκες.
Το πλέγμα των επενδύσεων θα συμπληρώσει μονάδα εμφυάλωσης ελαιολάδου με τρεις γραμμές παραγωγής (μία για βιολογικό και μία για συμβατικό λάδι, καθώς και μιας ακόμη για πάστα ελιάς). Και για τα αγροτικά προϊόντα υπάρχουν υπογεγραμμένες συμφωνίες με εταιρείες για τη διάθεσή τους στις αγορές της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και στις αραβικές χώρες.
Και τουριστική επένδυση
Η ολοκλήρωση της επένδυσης και η έναρξη των θαλάσσιων μεταφορών είναι μόνο το πρώτο σκέλος του μεγάλου εγχειρήματος που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην περιοχή και να δώσει προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία. Σε δεύτερη φάση θα μελετηθεί η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου και τουριστικού χωριού πολυτελών κατοικιών.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 500 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Χτύπημα στην ανεργία
Με την ολοκλήρωση του έργου, η περιοχή αναμένεται να μεταμορφωθεί σε κόμβο θαλάσσιων εμπορικών δραστηριοτήτων. Μέσω της επένδυσης δεν θα εξυπηρετούνται μόνο επιχειρήσεις της περιοχής. Προβλέπονται μεταφορές εμπορευμάτων σε όλη τη χώρα αλλά και στην παγκόσμια αγορά.
Ισχυρό χτύπημα θα δοθεί και στην ανεργία, αφού μόλις ολοκληρωθεί η επένδυση και λειτουργήσει, θα απασχολεί συνολικά 500 άτομα. Προτεραιότητα δε, θα δοθεί στο εργατικό δυναμικό της ίδιας της περιοχής που θα φιλοξενήσει την επένδυση.
Ήδη ο όμιλος έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, ενώ έχει υπογράψει από το 2015 και συμφωνία χρηματοδότησης με μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.