Ξεκινούν τα προγράμματα αγοράς νέων τορπιλών για τα Type 214 και ο εκσυγχρονισμός των P-3Β Orion (Video)
Δύο σημαντικότατα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που επηρεάζουν την στρατιωτική παρουσία της χώρας μας στην Αν Μεσόγειο και όχι μόνο ετέθησαν σε τροχιά υλοποίησης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα defencepoint.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέγραψε τους φακέλους που αφορούν στα προγράμματα των τορπιλών για τα υποβρύχια και για αυτόν που αφορά στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) τύπου P-3Β Orion.
Και τα δύο προγράμματα αποτελούν σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της ελληνικής στρατιωτικής ισχύς αφού τα τρία παραληφθέντα υποβρύχια (δύο Type 214 και ένα Type 209/1200 AIP) αν και αποτελούν μαζί με τα ισραηλινά υποβρύχια INS Tannin και INS Rahav τα πιο σύγχρονα συμβατικής πρόωσης υποβρύχια στη Μεσόγειο στερούνται σύγχρονων όπλων, ενώ η απουσία των αεροσκαφών P-3Β Orion από την ενεργό υπηρεσία στερεί από το Πολεμικό Ναυτικό την δυνατότητα επιτήρησης μεγάλων θαλάσσιων περιοχών όπως η Αν Μεσόγειος.
Αυτή την περίοδο τα ελληνικά υποβρύχια χρησιμοποιούν τις παλαιές γερμανικές τορπίλες τύπου SST-4 Seal και SUT 226 Mod 0 της εταιρείας STN Atlas Electronics.
Οι πρώτες είναι ενσύρματης καθοδήγησης με πολεμική κεφαλή 260 κιλών, με εμβέλεια 11 χλμ όταν επιτυγχάνει ταχύτητα 35 κόμβων, 20 χλμ όταν επιτυγχάνει ταχύτητα 28 κόμβων και 37 χλμ όταν επιτυγχάνει ταχύτητα 23 κόμβων. Η τορπίλη SUT 226 Mod 0 είναι ενσύρματης καθοδήγησης, με εμβέλεια 12 χλμ όταν επιτυγχάνει ταχύτητα 35 κόμβων και 28 χλμ όταν επιτυγχάνει ταχύτητα 23 κόμβων, διαθέτουν κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας 260 κιλών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο κατά στόχων επιφανείας, όσο και κατά υποβρυχίων. SST-4 Seal.
Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος το Πολεμικό Ναυτικό είχε εκφράσει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, την απαίτηση για την αγορά αρχικά 70 τορπιλών βαρέως τύπου. Για την αγορά των τορπιλών βαρέως τύπου προκηρύχτηκε διαγωνισμός τον Αύγουστο του 2001, στον οποίο περιλαμβανόταν ως δικαίωμα προαίρεσης (option) η «ολοκλήρωση» της τορπίλης που θα επιλεγεί στο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου ISUS 90-15 των υποβρυχίων Type 214 και του συστήματος τύπου ISUS 90-46 των υποβρυχίων Type 209/1200 AIP της εταιρείας STN Atlas Elektronik.
Υποψήφιες ήταν η γερμανική τορπίλη DM2A4 Seehecht (Seahake) της STN Atlas Elektronik και η ιταλική Α184 Black Shark της εταιρείας WASS (Whitehead Alenia Sistemi Subacquei). Στην πρόταση της γερμανικής εταιρείας περιλαμβανόταν η συνεργασία της STN Atlas Elektronik με την ελληνική εταιρεία Sunlight για την κατασκευή στο εργοστάσια τελευταίας στην Ξάνθη, μίας ελληνοποιημένης έκδοσης της DM2A4 με την ελληνική εταιρεία να αναλαμβάνει την κατασκευή των μπαταριών της τορπίλης.
Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε τον Ιούλιο του 2004 λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων για την πλήρη ολοκλήρωση της ιταλικής τορπίλης Α184 Black Shark στο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ISUS-90 των ελληνικών υποβρυχίων. Ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχτηκε για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο του 2006 και περιελάμβανε την αγορά 51 τορπιλών. Αργότερα το 2010 ο αριθμός των υπό προμήθεια τορπιλών αυξήθηκε στις 59 μονάδες σύμφωνα με την απαίτηση που εγγράφηκε στο ΕΜΠΑΕ 2011-2015.
Το θετικό που έχει προκύψει από αυτή την 13ετή καθυστέρηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ολοκλήρωση της ιταλικής τορπίλης Α184 Black Shark στο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ISUS-90 των υποβρυχίων Type 214 του Ναυτικού της Πορτογαλίας. Τα πορτογαλικά υποβρύχια τα οποία όμως έχουν κωδικοποιηθεί ώς Type 209PN μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τις ιταλικές τορπίλες Α184 Black Shark τις οποίες απέκτησε το Ναυτικό της Πορτογαλίας αφού πρώτα επιτεύχθηκε η ολοκλήρωση τους στο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης του σκάφους με έξοδα του πορτογαλικού κράτους.
Ουσιαστικά μέσα από την διαδικασία ολοκλήρωση της ιταλικής τορπίλης στο γερμανικό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ISUS-90 των Type 209PN άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση μη γερμανικών τορπιλών από τα συγκεκριμένα υποβρύχια, γεγονός που βελτιώνει προς όφελος του Πολεμικού Ναυτικού τις συνθήκες του διαγωνισμού για την απόκτηση των νέων τορπιλών.
Με τον νέο τρίτο κατα σειρά διαγωνισμό μέσα σε 13 χρόνια το ελληνικό κράτος ευελπιστεί να ολοκληρώσει μία σημαντική διαδικασία για το εθνικό αμυντικό σύστημα που θα δώσει στο Πολεμικό Ναυτικό ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα μέχρι την παράδοση του πρώτου τουρκικού υποβρυχίου Type 214TN το 2020.