Ξεκινούν οι συνομιλίες με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία από την Ε.Ε.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο κειμένου ώστε να ξεκινήσουν συνομιλίες ένταξης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η συζήτηση μεταξύ των πρεσβευτών θα συνεχιστεί την Πέμπτη και το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ορισμένες νέες προϋποθέσεις για τις υποψήφιες χώρες να συναντηθούν, θα μπορούσε να υποστεί περαιτέρω αλλαγές.

Τονίζεται πως η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών απαιτεί την ομοφωνία, αλλά εάν το υποστηρίξει, θα είναι μια μεταστροφή από τον Οκτώβριο όταν η ΕΕ άσκησε βέτο στην έναρξη των συζητήσεων υπό την επιμονή της Γαλλίας και με τη στήριξη των Κάτω Χωρών και της Δανίας.

Η περίπτωση δε έγκρισης του προσχεδίου, σημειώνεται πως θα αποτελέσει εξαίρεση στις εργασίες της ΕΕ εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

“Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις και την εκπλήρωση των όρων που ορίστηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το [Συμβούλιο] αποφασίζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με τη Δημοκρατία της Αλβανίας” αναφέρει το κείμενο χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημειώνεται πως το προσχέδιο έχει συρρικνωθεί σε σχέση με το αρχικό που τέθηκε στο τραπέζι από την Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου.

Το αρχικό κείμενο ανέφερε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση για τον καθορισμό του πλαισίου των διαπραγματεύσεων «χωρίς καθυστέρηση και όχι μετά τον Ιούνιο». Αυτό έχει αφαιρεθεί.

Επιπρόσθετα, ορισμένες νέες συνθήκες έχουν προστεθεί για την Αλβανία, που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση της δικαστικής εξουσίας της, “συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου”, για να καθησυχάσουν τις τρεις χώρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που συμμετείχαν στη συζήτηση.

Σημειώνεται δε, πως ορισμένοι  διπλωμάτες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για να μιλήσουν, και αυτό καθώς το θέμα θεωρείται διχαστικό.

Ο Μπρούνο Λοπάντζιτς, εκπρόσωπος της προεδρίας της Κροατίας, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, υπογραμμίζοντας πως δείχνει ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης η ΕΕ είναι σε θέση να λάβει στρατηγικές αποφάσεις».

Εάν τελικά υπάρξει συμφωνία από τους πρεσβευτές της ΕΕ, το κείμενο αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε κοινή συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών και της ΕΕ.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.