Ξεκινά η υλοποίηση της μεγαλύτερης εξαγωγικής παραγγελίας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)

Σε μία νέα εποχή εισέρχονται τα ΕΑΣ και γενικότερα η ελληνική αμυντική βιομηχανία αφού μετά από εξαντλητική επιθεώρηση της γραμμής παραγωγής των πυρομαχικών 40L60 διαμετρήματος 40 χλστ. για τα ιπτάμενα πυροβολεία της Αεροπορίας των ΗΠΑ που δημιούργησαν τα ΕΑΣ στο εργοστάσιο του Υμηττού και του Αιγίου από μικτή επιτροπή αμερικανικών κυβερνητικών υπηρεσιών δόθηκε τελικά η πολυαναμενόμενη πιστοποίηση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα defencepoint.gr η χρονοβόρα διαδικασία έληξε θετικά για την ελληνική εταιρεία, η οποία θα αποτελέσει έναν από τους δύο κατασκευαστές του συγκεκριμένου πυρομαχικού για την αμερικανική Αεροπορία.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2014 το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέθεσε στις εταιρείες ATK (Alliant Techsystems) και General Dynamics την παραγωγή περίπου 2.000.000 βλημάτων 40L60 διαμετρήματος 40 χλστ. τα οποία θα εξοπλίσουν τα “ιπτάμενα πυροβολεία” AC-130H/Ε Spectre και AC-130U Spooky της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Από αυτή την παραγγελία η εταιρεία ΑΤΚ η οποία συνεργάζεται με τα ΕΑΣ θα κατασκευάσει 900.000 πυρομαχικά συνολικής αξίας 182,3 εκατ. ευρώ σε μία περίοδο 5-7 ετών με την ελληνική εταιρεία να συμμετέχει στην παραγωγή του πυρομαχικού κατά 85%. Η ελληνική εταιρεία έχει ήδη λάβει αρχική παραγγελία για την κατασκευή 74.000 πυρομαχικών συνολικού κόστους 13 εκατ. δολαρίων (10,4 εκατ. ευρώ), ενώ εντός του έτους αναμένεται η νέα παραγγελία για το συγκεκριμένο πυρομαχικό από την αμερικανική Αεροπορία.

Η αμερικανική επιτροπή που πραγματοποίησε τις επιθεωρήσεις στα εργοστάσια των ΕΑΣ εξέφρασε την ικανοποίηση της και τη βεβαιότητα της για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποφέρει διαχρονικά στα ταμεία της ελληνικής εταιρείας 155 εκατ. ευρώ διασφαλίζοντας για τα επόμενα 5-7 χρόνια πάνω από το ήμισυ του ετήσιου κύκλου εργασιών που απαιτείται για την ορθή λειτουργία της εταιρείας.

Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν και οι παραγγελίες που τα ΕΑΣ έχουν ή πρόκειται να λάβουν από το ελληνικό κράτος, καθώς και τις νέες εξαγωγικές συμβάσεις που είτε υλοποιούνται είτε πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα τότε το μέλλον της εταιρείας διαφαίνεται ευοίωνο. Το μόνο ζητούμενο που όσο και αν ακούγεται παράδοξο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εταιρεία είναι η έλλειψη προσωπικού, αφού εξαιτίας της εθελουσίας εξόδου που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σωτηρίας της εταιρείας, τα εργοστάσια των ΕΑΣ δεν θα διαθέτουν τον επαρκή αριθμό εργαζομένων για την υλοποίηση των παραπάνω παραγγελιών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει την έξοδο περίπου του 40% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας και απευθύνεται κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας που σύντομα θα επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν. Υπό αυτό το πρίσμα η εξέλιξη αυτή μπορεί τελικά να αποδειχτεί θετική για την εταιρεία αφού στο μέλλον θα μπορούσε να προχωρήσει στην πρόσληψη νέων εξειδικευμένων εργαζομένων, ανανεώνοντας έτσι ηλικιακά και τεχνολογικά το ανθρώπινο δυναμικό της στο σύνολο των εργοστασίων της.

Σε γενικές γραμμές τα ΕΑΣ κατάφεραν να πετύχουν κάτι που φαινόταν αδύνατο πριν από λίγα χρόνια να καταστεί επίσημος προμηθευτής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ διασφαλίζοντας για αρκετά χρόνια μία βέβαιη πηγή εσόδων η οποία θα επιτρέψει στα ΕΑΣ την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της εταιρείας χωρίς «απρόοπτα» προβλήματα επιτρέποντας στην διοίκηση των ΕΑΣ να σχεδιάσουν τις μελλοντικές κινήσεις της ελληνικής εταιρείας.

http://www.youtube.com/watch?v=xyrQe6LXWbI

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.