Ξάνθη: Συνάντηση του Μαργαρίτη Σχοινά με τον μητροπολίτη Παντελεήμονα και τον τοποτηρητή της Μουφτείας Μπιλάλ Καρά Χαλίλ
Ενθουσιασμένος από τις δύο συναντήσεις που είχε στην Ξάνθη, τη μία με τον μητροπολίτη Παντελεήμονα και τον τοποτηρητή της Μουφτείας Μπιλάλ Καρά Χαλίλ και τη δεύτερη, με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας (τρεις μουσουλμάνους και δύο χριστιανούς), δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η συζήτηση που είχα με τον μητροπολίτη και τον τοποτηρητή της Μουφτείας απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι αντιλαμβάνονται οι πνευματικοί ταγοί το πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τη συνύπαρξη αυτή και το τι δυνατότητες δίνει, και φεύγω πολύ ενθαρρυμένος από τις αντιδράσεις και τις συζητήσεις εδώ, γιατί δείχνουν ακριβώς να αντιλαμβάνονται αυτή την προστιθέμενη αξία του ευρωπαϊκού πλαισίου», δήλωσε ο κ. Σχοινάς.
Ως προς τη δεύτερη συνάντηση, είπε ότι οι πέντε νέοι «μοιράστηκαν μαζί μου τις δικές τους εντυπώσεις και εμπειρίες από την εκπαίδευση, από τη διαμόρφωση της κοινωνικής δράσης στη δημόσια ζωή και συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη έχει πάρα πολλά εργαλεία στον τομέα του πολιτισμού, των ανταλλαγών, για να συνεχίσει να στηρίζει αυτές τις δραστηριότητες».
«Τελειώνω τη διήμερη περιοδεία μου στη Θράκη ενθουσιασμένος γιατί δεν υπάρχει καλύτερο υπόδειγμα, καλύτερο παράδειγμα για να εξηγήσει κανείς τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, σε όλες του τις διαστάσεις, από αυτά που προσφέρει σήμερα η Θράκη και από αυτά που μπορεί και σίγουρα θα προσφέρει στο μέλλον», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Ο μητροπολίτης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον κ. Σχοινά και ο τοποτηρητής της Μουφτείας τον καλωσόρισε εκ μέρους των μουσουλμάνων της Ξάνθης και του επέδωσε ένα κείμενο με θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έγινε αποδέκτης αιτήματος να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη δημιουργία Διαθρησκειακού Κέντρου.
Μεταξύ των πέντε νέων (τρεις γυναίκες και δύο άνδρες) από την κοινωνία των πολιτών που συναντήθηκαν με τον κ. Σχοινά ήταν δύο χριστιανοί (ένας ιστορικός και μία εκπαιδευτικός) και τρεις μουσουλμάνοι (μία ποιήτρια, μία εκπαιδευτικός κι ένας θεατρολόγος).
Οι δύο συναντήσεις έγιναν στο σπίτι που γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα της ζωής του ο Μάνος Χατζιδάκις, το οποίο λειτουργεί ως Πολυχώρος Τέχνης.
Εκεί τον υποδέχτηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Εφραιμίδης και ο δήμαρχος Εμμανουήλ Τσέπελης. Ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του κτιρίου Μιχάλης Πουσπουρίκας τον ξενάγησε στον χώρο, του έδειξε ντοκουμέντα από τη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι και του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.
Ο κ. Σχοινάς είπε ότι δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσει τη διήμερη περιοδεία του στη Θράκη με πολιτισμό, διαθρησκευτικό διάλογο και πολυπολιτισμικότητα, ενώ για τον Πολυχώρο Τέχνης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» τόνισε πως επειδή είναι χρηματοδοτημένος πλήρως από κοινοτικούς πόρους είναι και ένα σύμβολο όλων αυτών.
Μετά τις συναντήσεις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν περπάτησε στην παλιά πόλη της Ξάνθης μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο.
Νωρίτερα το πρωί ο κ. Σχοινάς εγκαινίασε την Πύλη Ενημέρωσης για ευρωπαϊκά θέματα (Europe Direct) στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής. «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένας κόμβος εξωστρέφειας ακαδημαϊκής, ευρωπαϊκής. Συμμετέχει, πολύ φιλόδοξα, σε ένα μεγάλο εύρος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια που θα έχουμε πάρα πολλές χρηματοδοτικές ευκαιρίες και εργαλεία», δήλωσε ο κ. Σχοινάς.
Τόνισε, επίσης, ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πέτυχε στο διαγωνισμό για τα Κέντρα Ενημέρωσης και η ιδιαιτερότητα που έχει η περιοχή είναι ότι το Europe Direct θα έχει μια παρουσία σε όλες τις πρωτεύουσες της Περιφέρειας, έτσι ώστε οι κάτοικοι να ξέρουν ότι πολύ κοντά τους βρίσκεται μια Πύλη Ενημέρωσης για τα ευρωπαϊκά θέματα.
Τόνισε πως η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αυτά τα Κέντρα Ενημέρωσης να μην αφορούν τους ειδικούς, αλλά να ανοίξουν στην κοινωνία και να αποτελέσουν μια αφορμή για συζήτηση και ενημέρωση για την Ευρώπη, πολύ περισσότερο τώρα που αρχίζει και η διαδικασία της διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης.
«Νομίζω ήρθε η ώρα των πολιτών. Σε αυτή τη διαδικασία η Ευρώπη και οι Βρυξέλλες πρέπει μάλλον να σιωπήσουν. Είναι η ώρα να μιλήσουν η κοινωνία, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι κοινωνικοί εταίροι, οι Περιφέρειες», υπογράμμισε.
Εξάλλου, ο κ. Σχοινάς έστειλε το μήνυμα ότι για την οικονομία «οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας», κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης που έγινε στην Κομοτηνή.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε στη διάθεση μας τόσα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία από αυτά που θα έχουμε την επόμενη περίοδο και η μεγάλη πρόκληση για την πραγματική οικονομία είναι πώς να χτίσουμε τις αντοχές για το μέλλον. Να στηριχθούμε, δηλαδή, σε όλα όσα θα μας δώσει η Ευρώπη, αλλά να βεβαιωθούμε ότι οι επιχειρήσεις μας, ο οικονομικός ιστός της περιοχής θα έχει την ανθεκτικότητα για να μας κρατήσει σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο», είπε ο κ. Σχοινάς.
Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Νίκο Αγγελίδη για την τιμή που του έκανε.