Ξανά στο δόγμα “Ισοδύναμο Τετελεσμένο” με την απόκτηση των φρεγατών FREMM;
Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να εισάγει το δόγμα του “ισοδύναμου τετελεσμένου” δηλαδή, την ανταπόδοση μιας εχθρικής ενέργειας σε τέτοιο όπου αυτά που θα χάσει ο εχθρός είναι περισσότερα από αυτά που θα κερδίσει, θα πρέπει να είχε στο νου της αυτά τα στρατηγικά πλήγματα που μπορούσαν να τα καταφέρουν εκείνη την περίοδο μόνο τα αεροσκάφη Α7 Corsair και οι πύραυλος Exocet. Μάλιστα ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι το μόνο στρατηγικό όπλο που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα.
Η αγορά των F35 από την Τουρκία καθώς επίσης και αυτή των S400 είναι αδύνατον να αντιμετωπισθούν με παρόμοιες αγορές μιας και τα οικονομικά της χώρας ίσα που κατορθώνουν να συντηρήσουν το υπάρχον υλικό.
Ένα στρατηγικό όπλο των FREMM
Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην δημοσιότητα η πληροφορία ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθιμένη να αποκτήσει δύο μονάδες φρεγατών FREMM από την Γαλλία, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια και δεν έχει υλοποιηθεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές και ιστοσελίδες σημειώνουν πως πρόκειται για την απόκτηση δύο πλοίων που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του ναυτικού και πρόκειται για την εξόφληση ενός πολιτικού γραμματίου
Θα μπορούσε να είναι και έτσι αλλά μέχρι τώρα και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες φρεγάτες θα φέρουν και το βλήμα SCALP-Naval, τότε μιλάμε για μια αγορά που βγάζει το ναυτικό από την διαδικασία να είναι το “Λιμενικό του Αιγαίου” και το τοποθετεί σε ένα άλλο διαφορετικό επιχειρησιακό επίπεδο. Το βλήμα θα εκτοξεύεται από το σύστημα Sylver A-70 και θα χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής πλοήγησης και ηλεκτροπτικό σύστημα ταυτοποίησης εδάφους κατά την τερματική φάση της πτήσης. Το μέγιστο βεληνεκές των SCALP-Naval είναι της τάξεως των 1.000 km.
Είναι πέρα από βέβαιο ότι το πολεμικό ναυτικό έχει την ανάγκη της αντιεροπορικής κάλυψης τοπικά στο Αιγαίο, αλλά οι FREMM ενισχύουν το “ισοδύναμο τετελεσμένο” που ουσιαστικά σημαίνει και ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας.
Τι φοβίζει τους Τούρκους στο βλήμα Scalp Naval
Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι S400 που θα αποκτήσουν σύντομα οι Τούρκοι είναι ότι έχουν χαμηλό ποσοστό βιωσιμότητας απέναντι σε πυραύλους όπως ο Scalp Naval. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και μάλιστα γνωρίζουν και πολύ καλά τις επιδόσεις που είχε το βλήμα στις επιχειρήσεις που έκαναν οι Γάλλοι στην Συρία.
Αν και ο Scalp Naval “ταξιδεύει” 30 μέτρα πάνω από το έδαφος εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος για τα συστήματα S400 τα οποία είναι ανυπεράσπιστα από την στιγμή που θα ενεργοποιήσουν το ραντάρ τους.
Αυτή την στιγμή ο Scalp Naval μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο από μεγάλα πλοία με πυροβόλα υψηλής ταχύτητας όπου μπορούν να τον καταστρέψουν με εκατοντάδες βλήματα στο τελευταίο χιλιόμετρο.