Wikileaks: Αποκαλύψεις για άτυπες συζητήσεις με τις ΗΠΑ και Plan B, επί θητείας Γ. Βαρουφάκη
Το παρασκήνιο των άτυπων συνομιλιών με την Ουάσιγκτον κατά την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο φως μέσα από τις αποκαλύψεις των Wikileaks και συγκεκριμένα τις ηλεκτρονικές συνομιλίες που είχαν ο προσωπάρχης της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton, John Podesta, και ο ελληνοαμερικανός πολιτικός των Δημοκρατικών, Phil Angelides, με τον οποίο φέρεται πως είχε επαφές ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.
Συγκεκριμένα, ο Phil Angelides, υπουργός Οικονομικών της Καλιφόνια από το 1999 ως το 2007 και πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για τη Διερεύνηση της Οικονομικής Κρίσης, απεθύνεται με e-mail στον John Podesta για να τον ενημερώσει σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών της χώρας.
Μεταξύ άλλων, στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης τον Ιούλιο του 2015, μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Angelides τονίζει στον John Podesta την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός εναλλακτικού σχεδίου (Plan B) σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο κ. Angelides ουσιαστικά ρωτάει τον συνεργάτη της H. Clinton για τις δυνατότητες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και την πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν τη νέας δραχμή.
Αναλυτικά, το πρώτο e-mail μεταξύ των δύο ανδρών σύμφωνα με το Wikileaks, στις 9 Φεβρουαρίου του 2015 που εστάλη από τον Angelides τον Podesta, ο πρώτος -αφού εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για δηλώσεις του αμερικανού προέδρου που είχαν προηγηθεί- ρωτάει τον κ. Podesta τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να διεξαχθούν «υπό λογικούς όρους» οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη της χώρας εφόσον παραμείνει στην ΕΕ.
Ο κ. Angelides εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση, η οποία -όπως αναφέρει- φοβάται ότι «θα εξελιχθεί με σημαντικές οικονομικές, στρατηγικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις για όλους». Επιπλέον ενημερώνει τον συνεργάτη της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι βρίσκεται στην Αθήνα ο πρώην συμφοιτητής του James Galbraith, ο οποίος «βρίσκεται πολύ κοντά στον Γιάνη Βαρουφάκη».
Σε επόμενο mail στις 15 Απριλίου του 2015, ο Phil Angelides καλεί τον John Podesta σε δείπνο που είχε διοργανωθεί στην Ουάσινγκτον, στο οποίο θα συμμετείχε ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο James Galbraith, κατά το οποίο θα μπορούσε να είναι «ένα ενδιαφέρον απόγευμα διαλόγου και συζητήσεων».
Στο σημαντικότερο ωστόσο κομμάτι των συνομιλιών μεταξύ Phil Angelides και John Podesta, λίγες μέρες μετά τo ελληνικό δημοψήφισμα, ο κ. Angelides στις 8 Ιουλίου επισημαίνει στον κ. Podesta ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ/Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο (Plan B) σταθεροποίησης της Ελλάδας -πχ. ανθρωπιστική βοήθεια, προσπάθειες ενίσχυσης της σταθερότητας μιας νέας δραχμής κλπ.»
Επιπλέον, ο κ. Angelides προτείνει ότι «θα μπορούσαμε να συγκροτήσουμε μια ομάδα ελληνο-αμερικανών (καθώς και όχι ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων σε οικονομικά και εθνική ασφάλεια) ώστε να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν το “Plan B” καταστεί απαραίτητο». Τέλος, γράφει στον John Podesta ότι «θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton θα μπορούσε επέμβει με τον κατάλληλο τρόπο – ίσως μια δήλωση σε υποστήριξη της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα, δίνοντας έμφαση στην οικονομική, ανθρωπιστική και γεωπολιτική σημασία ενός καλού αποτελέσματος».
Τέλος, την ίδια μέρα συνεργάτης του John Podesta, ο Jeffrey Zients, τον ενημερώνει για τις ενέργειες που γίνονται από τον Phil Angelides. Συγκεκριμένα, στο mail του ο J. Zients αναφέρει ότι: «ο Angelides δεν είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο ο Τσίπρας τον συνάντησε, μαζί με άλλους επιφανείς ελληνο-αμερικάνους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκτοτε βρίσκονται περιοδικά σε επαφή. Μιλάει (o P. Angelides) με τον Jamie Galbraith, συμφοιτητή του από το Κολλέγιο, αυτό το απόγευμα για το πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αρχικό μας πλάνο επικοινωνίας, στον Τσίπρα δηλαδή, ότι την ώρα που ο Τσίπρας θα έχει ξεκάθαρες πολιτικές επιταγές για το εσωτερικό του, το ίδιο θα κάνει και η Merkel και ότι χρειάζεται να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Επίσης τονίζει ότι ο Phil Angelides είπε ότι «σε περίπτωση εξόδου, επιθυμεί να είναι χρήσιμος και προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνο-αμερικανική κοινότητα για την παροχή βοήθειας.
Επιπλέον αναφέρει ότι και ο επιφανής ελληνο-αμερικάνος πολιτικός, Michael Dukakis έχει προσφερθεί επίσης να κινητοποιήσει την ελληνο-αμερικανική κοινότητα για όποιο σκοπό χρειαστεί, σημειώνοντας όμως ότι εκείνος δεν γνωρίζει απευθείας κάποιον που έχει απευθείας σχέσεις με τον Αλ. Τσίπρα.
liberal.gr