Βούτσιτς: Αν η Ουκρανια αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος θα υπονόμευε την εδαφική της ακεραιότητα

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Πέμπτη πως ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα αποφασίσει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Βούτσιτς είπε ότι εάν οι ουκρανικές αρχές αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, «θα κατέστρεφαν όλες τις αρχές τους, σε ό,τι βασίζεται η υπεράσπιση της θέσης τους, θα κατέστρεφαν τα πάντα».

«Δεν νομίζω ότι ο Ζελένσκι θα κάνει κάτι τέτοιο», είπε.

Η ουκρανική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου έγινε θέμα συζήτησης στη Σερβία αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Oleksandr Merezhko, πρόσθεσε το όνομά του σε μια ανοιχτή επιστολή προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Βρετανία, καλώντας τους «να μην υιοθετήσουν μια απόφαση με επίκεντρο το Βελιγράδι σχετικά με την πολιτική για τα Βαλκάνια», ιδίως όταν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Μερέζκο είπε στον τηλεοπτικό σταθμό του Κοσσυφοπεδίου Channel 7 ότι στο ουκρανικό κοινοβούλιο υπάρχουν βουλευτές που υποστηρίζουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Αυτό που βλέπω ως πολίτης της Ουκρανίας είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι στο πλευρό της Ουκρανίας, αφού το Κοσσυφοπέδιο έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και εσείς προσπαθείτε να μας στηρίξετε», δήλωσε ο Μερέζκο στις 7 Αυγούστου.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βελιγράδι Volodymyr Tolkach δήλωσε σε δελτίο τύπου που εστάλη στο Kosovo Online ότι η Ουκρανία δεν έχει αλλάξει τη θέση της και «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας».

Ο Tolkach πρόσθεσε ωστόσο ότι «η ουκρανική κοινωνία, η οποία πληρώνει υψηλό τίμημα για την ελευθερία της, γνωρίζει ότι μια ουδέτερη θέση σε σχέση με το επιτιθέμενο κράτος στην πράξη βοηθά τον επιτιθέμενο να διαπράξει τα εγκλήματά του, αντί να υποστηρίζει έμπρακτα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου – την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αναγνωρίσουμε την κατηγορηματική θέση της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την καταδίκη της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ιδίως την ένταξη στις κυρώσεις κατά των επιτιθέμενων», είπε ο Tolkach.

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών στο ουκρανικό κοινοβούλιο [που είναι] υποστηρικτές της ιδέας πιθανής αναγνώρισης».

Ωστόσο, τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα ήταν για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ο Βούτσιτς είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη ότι δεν βλέπει «κανένα πρόβλημα στις σχέσεις με την Ουκρανία». Συνάντησε τον Ζελένσκι για πρώτη φορά στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία τον Ιούνιο.

«Ήταν μια αξιοπρεπής συζήτηση, είδα ότι ξέρει πολύ περισσότερα για τη Σερβία από όσα περίμενα», είπε ο Βούτσιτς.

Λόγω των παραδοσιακών δεσμών του με τη Μόσχα, το Βελιγράδι αρνείται να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά το Reuters ανέφερε τον Απρίλιο ότι η Σερβία, σύμφωνα με διαρρήξει απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου, έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο ή τα έχει ήδη στείλει.

Σέρβοι αξιωματούχοι  διέψευσαν την αναφορά.  Ωστόσο, ο Βούτσιτς είπε στους  Financial Times τον Ιούνιο ότι γνωρίζει ότι ορισμένα όπλα σερβικής κατασκευής «μπορεί να καταλήξουν στην Ουκρανία».

Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, έχει αναφερθεί ότι σερβικά όπλα έχουν καταλήξει στην Ουκρανία , αν και το Βελιγράδι δεν τα έστειλε απευθείας, αλλά τα έστειλε σε χώρες του ΝΑΤΟ που είναι σύμμαχοι της Ουκρανίας.

(πηγή: balkaninsight.com)

ViaDiplomacy Newsroom