Βόσνιοι: Ο Τούρκος «φίλος» και «μεγάλος προστάτης» μας σιωπά»
Δεκάδες βοσνιακές οργανώσεις και άλλες βαλκανικές ΜΚΟ στην Τουρκία κάλεσαν την κυβέρνηση της Άγκυρας την Τετάρτη να σπάσει τη σιωπή της για τους Βοσνιους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αφού Σερβοβόσνιοι πολιτικοί απείλησαν να εγκαταλείψουν τους κρατικούς θεσμούς και να ξανασυστήσουν τον δικό τους στρατό.
Η κοινή επιστολή των ΜΚΟ επέκρινε επίσης την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας και υπενθύμισε τις συνέπειες του πολέμου της δεκαετίας του 1990 στη Βοσνία.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις πικρές εμπειρίες που άφησε η διεθνής κοινότητα σε αυτά τα εδάφη, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχει άλλον υποστηρικτή, φίλο και έμπιστο από την Τουρκία. Η υποστήριξη της πατρίδας μας είναι η μεγαλύτερη δύναμη για τους Βόσνιους στη Βοσνία και στο Σαντζάκ [περιοχή με μουσουλμανική πλειοψηφία στη νότια Σερβία και το βόρειο Μαυροβούνιο]», αναφέρεται στην επιστολή.
Προέτρεψε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του να υψώσουν τις φωνές τους για την κρίση στη Βοσνία.
«Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί ξεκάθαρα σε όσους παίζουν τα τύμπανα του πολέμου και τους υποστηρίζουν στα παρασκήνια ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και οι Βόσνιοι δεν είναι μόνοι», ανέφερε η επιστολή.
Ο Muhammet Sancaktar, ένας από τους υπογράφοντες την κοινή επιστολή και πρόεδρος του Bosnia Sandzak Association of Turkey, της μεγαλύτερης ΜΚΟ της Βοσνιακής διασποράς στη χώρα, είπε στο BIRN ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας πρέπει να δράσει.
«Η Τουρκία έχει πιθανώς τον μεγαλύτερο αριθμό Βόσνιων στον κόσμο. Επιπλέον, μια σύγκρουση σε οποιοδήποτε μέρος των Βαλκανίων θα επεκταθεί αναπόφευκτα σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό προφανώς θα ήταν η περιφερειακή ασφάλεια και οι ζωές των Βόσνιων συγγενών μας», είπε ο Sancaktar.
Ο αριθμός των Βόσνιων και των Βαλκανικής καταγωγής στην Τουρκία δεν είναι γνωστός, καθώς το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την τήρηση αρχείων σχετικά με την εθνική καταγωγή του λαού της και υπολογίζει όλους τους πολίτες της ως Τούρκους.
Ωστόσο, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς υπολογισμούς, το 20 με 25 τοις εκατό του πληθυσμού των 83 εκατομμυρίων της χώρας έχει κάποιες βαλκανικές ρίζες και μετανάστευσε στην Τουρκία μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα μεταναστευτικά κύματα συνεχίστηκαν μετά τους Παγκόσμιους Πολέμους και εντάθηκαν τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Το πιο πρόσφατο κύμα μετανάστευσης συνέβη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, υπάρχουν περίπου τρία έως πέντε εκατομμύρια Βόσνιοι στη χώρα, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την Προύσα και τη Σμύρνη και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις της τουρκικής Θράκης και της Δυτικής Τουρκίας.
Κατά τη διάρκεια της 20χρονης διακυβέρνησης Ερντογάν, η Τουρκία ακολούθησε μια προορατική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Βοσνία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πολιτική, πολιτιστική και οικονομική επιρροή της Τουρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του και τη χώρα του ως προστάτη των μουσουλμάνων, αλλά μέχρι στιγμής ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν σιωπήσει για την τρέχουσα κρίση.
Εν τω μεταξύ, οι Βόσνιοι ηγέτες ασκούν πιέσεις στην Τουρκία και τους συμμάχους της. Την Τρίτη, ο Bakir Izetbegovic, ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, του κύριου Βοσνιακού Κόμματος στη χώρα, και ο Μεγάλος Μουφτής της Βοσνίας Husein Kavazovic επισκέφτηκαν την Τουρκία και συνάντησαν τον Ερντογάν και άλλους αξιωματούχους, ενώ ο Sefik Dzaferovic, ο Βόσνιος μέλος της τριμερούς βοσνιακής προεδρίας, ήταν επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, τον στενότερο σύμμαχο της Τουρκίας.
Η σιωπή του προέδρου Ερντογάν έχει επικριθεί από ορισμένους Βόσνιους στη Βοσνία.
«Ο [Σερβοβόσνιος πολιτικός ηγέτης Μίλοραντ] Ντόντικ καταστρέφει τη χώρα και ο φίλος μας [η Τουρκία] δεν βρίσκεται πουθενά. Ο Ερντογάν είπε πολλά προστατευτικά λόγια υποστήριξης για τους Βόσνιους και τη Βοσνία… αλλά, είναι ενδιαφέρον, σήμερα, όταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και οι Βόσνιοι επηρεάζονται άμεσα, ο Τούρκος «φίλος» και «μεγάλος προστάτης» μας σιωπά», έγραψε ο Danijal Hadzovic στις 23 Οκτωβρίου στο Βοσνιακή εφημερίδα Dnevni Avaz .
Η τουρκική πρεσβεία στο Σεράγεβο απέρριψε τον ισχυρισμό.
«Η Τουρκία πάντα υποστήριζε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από την ανεξαρτησία της τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στα διεθνή φόρουμ και συνεχίζει να το κάνει», δήλωσε η τουρκική πρεσβεία στις 25 Οκτωβρίου .