Βομβαρδιστικά F-15SE Silent Eagle επιθυμεί να αγοράσει το Ισραήλ για να συμπληρώσει τα F-35I

Ένα Σμήνος βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου F-15SE Silent Eagle καθώς και αριθμό αεροσκαφών V-22 Osprey και νέα χρηματοδότηση του προγράμματος του αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow 3 ζήτησε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να άρει τις κυρώσεις στο Ιράν.

Αν και η επιθυμία του Ισραήλ να αποκτήσει τα δύο τελευταία συστήματα είναι γνωστή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, η ανακοίνωση της επιλογής του F-15SE Silent Eagle αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη αφού το Ισραήλ πρόκειται σύντομα να παραλάβει 33 F-35I τα επόμενα χρόνια με τα πρώτα δύο να παραλαμβάνονται το 2017.

Το νέο Ισραηλινό αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο για την πραγματοποίηση επιθέσεων πρώτου πλήγματος για την εξουδετέρωση της αεράμυνας και κρίσιμων υποδομών του αντιπάλου.

Παρόλα αυτά η Ισραηλινή Αεροπορία φαίνεται να έχει εκτιμήσει δεόντως τις ικανότητες του F-15E Strike Eagle και για το λόγο αυτό επιδιώκει την απόκτηση της νεώτερης έκδοσης του αμερικανικού βομβαρδιστικού το οποίο ενσωματώνει νέες τεχνολογίες που μειώνουν το ηλεκτρομαγνητικό του ίχνος.

Το F-15SE Silent Eagle διαθέτει εσωτερικούς χώρους μεταφοράς του οπλισμού που φέρει μειωμένο RCS, μεγάλη εμβέλεια δυνατότητα αντιμετώπισης εχθρικών αεροσκαφών σε αερομαχία και σημαντική ικανότητα μεταφοράς οπλισμού.

Επιπλέον οι Ισραηλινοί ζητούν την ολοκλήρωση στο αεροσκάφος υποσυστημάτων και όπλων εγχώριας κατασκευής όπως συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνιών σκοπευτικού επί κάσκας και του πυραύλου αέρος-αέρος Python-5.

Ουσιαστικά οι Ισραηλινοί αν και έχουν παραγγείλει ένα αξιόλογο αριθμό βομβαρδιστικών F-35I φαίνεται να επιθμούν παράλληλα να διαθέτουν  και ένα δεύτερο πιο απλό τεχνολογικά αεροσκάφος όπως το F-15SE, το οποίο τους είναι τεχνολογικά γνωστό και προφανώς πιο κοντά στις επιχειρησιακές τους απαιτήσεις αφού ως διθέσιο προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα κατα την πραγματοποίηση σύνθετων αποστολών βομβαρδισμού.

Ως γνωστό το πλεονέκτημα του F-35I αφορά το περιορισμένο ηλεκτρομαγνητικό του ίχνος στο εμπρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους γεγονός που επιτρέπει την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών επιχειρήσεων πάνω από την εχθρική αεράμυνα.

Όπως ισχυρίζεται η εταιρεία Boeing που κατασκευάζει το F-15SE το αντίστοιχο ίχνος του αεροσκάφους της είναι συγκρίσιμο με αυτό του F-35I ένα επιχείρημα που οι Ισραηλινοί μένει να το επιβεβαιώσουν αφού θα πρόκειται για τους πρώτους πελάτες της νέας αυτής έκδοσης του F-15 η οποία αναπτύχθηκε με ιδία κεφάλαια της Boeing

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.