Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Συρία και Λίβανο – Στόχοι μαχητές του Ιράν
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες Πέμπτη ότι δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Κουσάιρ της Συρίας, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «αποθήκες όπλων» της Χεζμπολά.
Η ΜΚΟ, με έδρα τη Βρετανία και ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, έκανε λόγο για τρεις βομβαρδισμούς στην Κουσάιρ, όπου έχει ισχυρή παρουσία η Χεζμπολά, καθώς και σε παρακείμενες περιοχές, ενώ αργότερα έκανε λόγο για νέους βομβαρδισμούς στην ίδια περιοχή.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στόχος της μιας επιδρομής ήταν «αποθήκη όπλων και εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στη βιομηχανική ζώνη της Κουσάιρ» και είχε απολογισμό δέκα νεκρούς, επτά άμαχους και τρεις σύρους μαχητές ενταγμένους στη λιβανική Χεζμπολά.
Έγιναν επίσης στόχος κι άλλες αποθήκες στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου και γέφυρα νότια της πόλης, πάντα σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοινωθέν τους ότι στοχοποίησαν «αποθήκες όπλων και κέντρα διοίκησης χρησιμοποιούμενα από τη δύναμη αρ Ραντουάν», επίλεκτη μονάδα της Χεζμπολά.
Πρόσθεσαν ότι «τους τελευταίους μήνες» εξαπέλυσαν πλήγματα για να «μειώσουν τις μεταφορές όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολά στον Λίβανο μέσω Συρίας».
«Η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε ζημιές στη βιομηχανική ζώνη και κατοικημένες συνοικίες της Κουσάιρ, στον νομό της Χομς» (κεντρικά), μετέδωσε από την πλευρά του το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το Ισραήλ έχει εντατικοποιήσει τις τελευταίες ημέρες τους βομβαρδισμούς σε περιοχές των συνόρων Λιβάνου-Συρίας όπου βρίσκονται διελεύσεις, θέτοντας εκτός λειτουργίας τα δυο κυριότερα περάσματα.
Διατείνεται πως η Χεζμπολά τα χρησιμοποιούσε για να προμηθεύεται οπλισμό μέσω Συρίας.
Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο και κατέφυγαν στη Συρία αφότου οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολά και του Ισραήλ μεταμορφώθηκαν σε πόλεμο, την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη γειτονική του χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο τον συριακό στρατό καθώς και οργανώσεις υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη, κυρίως τη Χεζμπολά, που ανέπτυξαν δυνάμεις για να υποστηρίξουν τα στρατεύματα της Δαμασκού.
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου
Το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει πως εξαπολύθηκαν τουλάχιστον δέκα βομβαρδισμοί νωρίς σήμερα το πρωί σε νότια προάστια της Βηρυτού, έπειτα από διαταγές του ισραηλινού στρατού σε κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει για πάνω από έναν μήνα το σφυροκόπημα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά στον Λίβανο.
Υλικό που κατέγραψε η τηλεοπτική υπηρεσία του Γαλλικού Πρακτορείου καταγράφει ισχυρές εκρήξεις και στήλες καπνού στη ζώνη.
«Οι επιδρομές προκάλεσαν μαζικές καταστροφές στις περιοχές που έγιναν στόχος», όπου «δεκάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν», σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο, που κάνει επίσης λόγο για πυρκαγιές.
Οι νέοι βομβαρδισμοί στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας διεξήχθησαν μερικές ώρες αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με αμερικανούς απεσταλμένους, που πήγαν στο Ισραήλ με σκοπό να επιδιώξουν την επίτευξη προόδου στο εγχείρημα να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.
Ο πόλεμος που μαίνεται από την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας εξαπλώθηκε στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ διεξάγει από την 23η Σεπτεμβρίου μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολά.
Το Ισραήλ λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα, πριν από έναν χρόνο και πλέον.
Τουλάχιστον 1.829 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Ο ΠΟΥ «καταδίκασε» τη νέα επίθεση του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου στη Γάζα
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδίκασε χθες Πέμπτη τη νέα ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που τραυμάτισε μέλη του προσωπικού και προκάλεσε ζημιές σε υλικό κρίσιμης σημασίας.
Από την πλευρά της, η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) εξέφρασε την ανησυχία της για ορθοπεδικό της που συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό στο Καμάλ Αντουάν.
«Ο ΠΟΥ καταδικάζει την επίθεση (χθες) το πρωί εναντίον του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, που τραυμάτισε κάποια μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους μέσω X.
Η επίθεση αυτή «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», κατήγγειλε, επισημαίνοντας πως ισραηλινά στρατεύματα έπληξαν «χώρο αποθήκευσης όπου βρίσκονταν εφόδια ζωτικής σημασίας που είχε μεταφέρει εκεί ο ΠΟΥ με περίπλοκες επιχειρήσεις, καθώς και σταθμό αφαλάτωσης και δεξαμενές νερού στην οροφή» της δομής υγείας.
Ο Δρ. Τέντρος πρόσθεσε πως «το νοσοκομείο μετά βίας λειτουργεί μετά την επίθεση».
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, βομβαρδίστηκε ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου.
Την 25η Οκτωβρίου το υπουργείο Υγείας είχε ήδη κατηγορήσει τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πως επιτέθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο, μέσα στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια, όπου διεξάγουν νέα ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση από τις αρχές του μήνα.
Δεκάδες μέλη του προσωπικού είχαν συλληφθεί, ανάμεσά τους χειρουργός ορθοπεδικός που δουλεύει για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο Δρ. Μοχάμεντ Ομπάιντ.
Η MSF, που δεν είχε έκτοτε νέα του, ενημέρωσε χθες πως έλαβε την επιβεβαίωση ότι ο χειρουργός πράγματι «συνελήφθη από τις ισραηλινές (ένοπλες) δυνάμεις μαζί με πολλά άλλα μέλη στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στη βόρεια Γάζα, την 26η Οκτωβρίου».
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την κράτηση του συναδέλφου μας», τόνισε η ανθρωπιστική οργάνωση.
«Ζητήσαμε επίσημα από τις ισραηλινές αρχές πληροφορίες για το καθεστώς κράτησης του Δρ. Ομπάιντ, την τοποθεσία όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, και την κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας του. Καλούμε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία του», συνέχισε η MSF.
Από την πλευρά του ο Δρ. Τέντρος τόνισε για ακόμη μια φορά πως η υγειονομική κατάσταση στη βόρεια Γάζα είναι «φρικιαστική». Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανακοινώσει πως διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση από τις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να εμποδιστεί, κατ’ αυτές, η ανασύνταξη μονάδων του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν έχει σταματήσει να καλεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να προστατεύονται τα νοσοκομεία, οι ασθενείς, οι επαγγελματίες της υγείας και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.