Βόμβα υδρογόνου δοκίμασε η Β. Κορέα – Η κεφαλή που θα εξοπλίσει τον διηπειρωτικό πύραυλο Hwasong-14 (Video)
Τον ισχυρότερο πυρηνικό μηχανισμό δοκίμασε σήμερα η Β. Κορέα στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας και ισχύος στις γειτονικές χώρες και στις ΗΠΑ.
Μετά από ημέρες φημολογίας και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών στις 08.30 τοπική ώρα σήμερα το πρωί η Β. Κορέα πυροδότησε σε βάθος 1.340 μέτρων μια βόμβα υδρογόνου ισχύος 100 κιλοτόνων στο πεδίο δοκιμών Punggye-ri στα βορειοδυτικά της χώρας.
Η δοκιμή ήταν 5-7 φορές μεγαλύτερη σε ισχύ από την προηγούμενη που η Β. Κορέα είχε πραγματοποιήσει στις 9 Σεπτεμβρίου του 2016 που ήταν 15-25 κιλοτόνων και 10 φορές μεγαλύτερη σε ισχύ από αυτή που είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Ιανουαρίου του 2016 η οποία ήταν 10 κιλοτόνων.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ισχύς της δοκιμής της 3ης Σεπτεμβρίου ήταν 5 φορές ισχυρότερη από την πυρηνική βόμβα που ερρίφθη στο Ναγκασάκι.
Η Βορειοκορεατική βόμβα της 3ης Σεπτεμβρίου 2017 προκάλεσε σεισμική δόνηση ισχύος 6,3 Ρίχτερ η οποία διήρκησε 10 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητή στις συνοριακές περιοχές της Κίνας.
Αυτό όμως που είναι το πλέον ανησυχητικό αυτής της δοκιμής είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν πριν από αυτή στην οποία εμφανίζεται ο ηγέτης της Β. Κορέας να επιθεωρεί τον πυρηνικό μηχανισμό ο οποίος είναι πλέον τόσο μικρός, που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο Hwasong-14 με εμβέλεια 8.000 – 9.000 χλμ (κατα άλλους αναλυτές ο πύραυλος μπορεί να φτάσει τα 10.000 χλμ) και θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε αμερικανικό έδαφος.
Πάντως η Βόρεια Κορέα είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιανουάριο τις προθέσεις της να αναπτύξει βόμβα υδρογόνο αφού στις αρχές του 2017 είχε ανακοινωθεί η δοκιμή μιας μικρής συσκευής αυτής της τεχνολογίας ένα επίτευγμα που είχε αντιμετωπισθεί με σκεπτικισμό από την Νότιο Κορέα την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Τότε οι αναλυτές της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας είχαν αμφισβητήσει το επίτευγμα των βορειοκορεατών και εκτιμούσαν ότι οι επιστήμονες της χώρας είχαν κατασκευάσει μια ατομική βόμβα εξοπλισμένη με ένα σύστημα ενίσχυσης το οποίο περιλαμβάνει ισότοπα υδρογόνου.
Τελικά οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν και όπως φαίνεται η Β. Κορέα έχει στη διάθεση της μια βόμβα υδρογόνου και αυτό που μένει να δούμε είναι εάν θα ακολουθήσει σύντομα και ακόμη μια ή δύο δοκιμές που να επιβεβαιώνει ότι η βιομηχανία της χώρας μπορεί να παράγει κατά βούληση αριθμό πυρηνικών όπλων.
Έχοντας πετύχει την σμίκρυνση του πυρηνικού μηχανισμού και επιτυγχάνοντας δύο συνεχόμενες δοκιμές του βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου Hwasong-14 μέσα σε μερικές εβδομάδες η Β. Κορέα κατάφερε να πετύχει τους στόχους της μέσα σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ότιπερίμεναν οι Αμερικανοί αφού αναλύσεις όριζαν το 2020 ώς το έτος ορόσημο όπου η Β. Κορέα θα διέθετε τόσο τον κατάλληλο διηπειρωτικό πύραυλο όσο και την πυρηνική κεφαλή που θα τον εξόπλιζε.