Βόλφγκανγκ Ισινγκερ: Αν θέλουμε να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ο Nord Stream 2 δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις
Μία ημέρα μετά την κατηγορηματική δήλωσή της ότι ο Ρώσος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας με τον σοβιετικής κατασκευής νευροτοξικό παράγοντα Novichok, η Αγκελα Μέρκελ δέχθηκε αυξανόμενες πιέσεις για την επιβολή σοβαρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στο κέντρο της σχετικής συζήτησης βρέθηκε από χθες ο υπό κατασκευήν μεγάλος αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, Nord Stream 2.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε σκληρές πολιτικές, πρέπει να απαντήσουμε με τη μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν, και αυτή είναι οι πωλήσεις φυσικού αερίου», δήλωσε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου και πολιτικός σύμμαχος της καγκελαρίου. «Αν ο αγωγός Nord Stream 2 ολοκληρωθεί τώρα, αυτό θα συνιστούσε τη μέγιστη επιβεβαίωση και ενθάρρυνση προς τον Πούτιν να εξακολουθήσει την ίδια συμπεριφορά», συμπλήρωσε ο Ρέτγκεν μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Αν θέλουμε να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία μαζί με τους εταίρους μας, τότε οι οικονομικές σχέσεις (με τη Ρωσία) πρέπει να περιληφθούν στην ατζέντα, και αυτό σημαίνει ότι ούτε ο Nord Stream 2 πρέπει να εξαιρεθεί», δήλωσε ο Ισινγκερ, ο οποίος έχει διατελέσει πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον. Κατά την κρίση του, το Βερολίνο δεν πρέπει να περιοριστεί σε μέτρα όπως η απέλαση Ρώσων διπλωματών, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα έχει αποτέλεσμα, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα πρέπει να μείνουν ανοιχτές πόρτες επικοινωνίας με τη Ρωσία.
Ο αγωγός Nord Stream 2 θα διπλασιάσει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, η οποία εξασφαλίζεται σήμερα μέσω του υπάρχοντος αγωγού Nord Stream 1. Οι ΗΠΑ πιέζουν από καιρό το Βερολίνο να ακυρώσει αυτό το σχέδιο, απειλώντας με κυρώσεις, και αντιπροτείνουν να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας με αμερικανικό, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Εως και την περασμένη εβδομάδα, η Μέρκελ απέρριπτε τις αμερικανικές πιέσεις και τόνιζε ότι ο Nord Stream 2 δεν πρέπει να συσχετισθεί με την υπόθεση Ναβάλνι.
Αρκετοί αναλυτές τονίζουν ότι η ακύρωση του Nord Stream 2 (στην κατασκευή του οποίου, πλην της ρωσικής Gazprom, συμμετέχουν δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ολλανδικής Shell) είναι πολύ δύσκολη, καθώς έχει ολοκληρωθεί το 90% των έργων και η έναρξη της λειτουργίας του προβλέπεται για τις αρχές του 2021. Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία θα πληγεί από τυχόν ακύρωση του έργου όχι λιγότερο από τη Ρωσία.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Nord Stream 2 «είναι ένα διεθνές έργο εμπορικής σημασίας προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Γερμανίας και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου». Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι το ρωσικό κράτος δεν έχει καμία ανάμειξη στην περιπέτεια του Αλεξέι Ναβάλνι και η Μόσχα ζητεί από το Βερολίνο τα στοιχεία που οδήγησαν τους Γερμανούς γιατρούς στο συμπέρασμα ότι δηλητηριάστηκε από Novichok.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ρωσικής υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας, Σεργκέι Ναρίσκιν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μυστικές υπηρεσίες της Δύσης να βρίσκονται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του υπέκλεψαν συνομιλίες μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η υπόθεση Ναβάλνι είναι κατασκευασμένη.
(πηγή: reuters)