«Βιομηχανική κατασκοπεία» απειλεί τον αγωγό IGB και την πολιτική Ενεργειακής Απεξάρτησης των Βαλκανίων
Το κατασκοπευτικό θρίλερ συνεχίζεται γύρω από τη διαρροή λεπτομερειών που σχετίζονται με την Συμφωνία για προμήθεια ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από Αζερμπαϊτζάν που υπογράφηκε το 2013 μεταξύ της Βουλγαρικ΄ής κρατικής εταιρείας Bulgargaz και της AGSC ( Εταιρεία Πώλησης Φυσικού Αερίου του Αζερμπαϊτζάν)
Τον Δεκέμβριο η Bulgargaz κατέθεσε αίτημα στις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας να διερευνύσει από που προήλθε η διαρροή για την στρατηγική συμφωνία η οποία προκάλεσε την οργή του Αζερμπαϊτζάν και απείλησε να καταγγείλει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται πηγές στη Bulgargaz, οι εμπιστευτικές πληροφορίες διαδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα από τον Σύνδεσμο Βουλγαρικού Φυσικού Αερίου, στην ηγεσία του οποίου περιλαμβάνονται άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom.
Ο επικεφαλής της Bulgargaz: Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία
Η συμφωνία της Bulgargaz με την AGSC θεωρείται πολύ επωφελής για τη Βουλγαρία, ιδίως δεδομένης της τρέχουσας αύξησης των τιμών της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή αγορά. Αλλά αν το Αζερμπα<ίτ η εταιρεία θα μπορούσε να χάσει την τραπεζική της εγγύηση ύψους 73 εκατομμυρίων δολαρίων, φέρνοντάς την σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Η Bulgargaz μπορεί να πουλά αέριο στη βουλγαρική αγορά 30-40% χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom και την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω εναλλακτικών οδών. Η αποσταθεροποίηση είναι πιθανό να οδηγήσει κυρίως σε πολύ υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου για τους Βούλγαρους καταναλωτές.
Ο επικεφαλής της Bulgargaz Νικολάι Παβλόφ ελπίζει ότι είναι δυνατό να πειστεί το Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και να μην καταγγείλει την Συμφωνία
«Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά. Τα τελευταία 10 χρόνια, κανείς δεν επέτρεψε στον εαυτό του να αναφέρει ρήτρες συμφωνιών ή να λαμβάνει έγγραφα» κατηγορώντας την Ένωσης Φυσικού Αερίου για την διαρροή της Συμφωνίας
Βουλγαρική Ένωση Φυσικού Αερίου: Η Bulgargaz διέδωσε σκόπιμα «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τη σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν
Με την σειρά της η Βουλγαρική Ένωση Φυσικού Αερίου δήλωσε πως η Bulgargaz δημιούργησε χάος στον ενεργειακό τομέα της χώρας και επίσης, ότι επέφερε πλήγμα στην εικόνα των βουλγαρικών εταιρειών στις διεθνείς αγορές. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Πλάμεν Παβλόφ σε συνέντευξη του δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Bulgargaz και Αζερμπαϊτζάν, αλλά σημείωσε ότι το κείμενο αυτής της συμφωνίας είναι επίσης στη διάθεση των εκπροσώπων της Ρουμανίας, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πρόσθεσε «γενικά, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα σε αυτή τη συμφωνία εμπιστευτικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Bulgargaz διέδωσε σκόπιμα «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τη σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν, κάνοντας κατάχρηση των κατηγοριών για δημοσιοποίηση εμπορικών μυστικών και προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. «Η Bulgargaz όχι μόνο διαστρεβλώνει τα σημεία της συμφωνίας της με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά η εταιρεία λέει ανοιχτά ψέματα για το περιεχόμενο αυτών των σημείων», τόνισε ο Παβλόφ στη συνέντευξή του, αλλά αρνήθηκε να αιτιολογήσει τις κατηγορίες του.
Πρώην Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας: Η σκόπιμη αποκάλυψη της σύμβασης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Βουλγαρίας με το Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας και νυν εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας), Ντελιάν Ντόμπρεφ, δήλωσε σε ΜΜΕ της Βουλγαρίας πως «οι ρήτρες της σύμβασης για φθηνό αέριο του Αζερμπαϊτζάν δημοσιεύτηκαν για να επιφέρουν απώλεια δισεκατομμυρίων από τον τζίρο της Bulgargaz.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για προσπάθεια τρίτων να βλάψουν τα συμφέροντα της κρατικής εταιρείας, γιατί υπάρχουν πολλά μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα σε αυτόν τον κλάδο. Δήλωσε ότι η σκόπιμη αποκάλυψη της σύμβασης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της Βουλγαρίας με το Αζερμπαϊτζάν.
«Παίρνουμε αέριο από το Αζερμπαϊτζάν σε τιμή που είναι φθηνότερη από ό,τι για άλλες χώρες. Επομένως, αυτή η ρήτρα για την εμπιστευτικότητα του κειμένου της συμφωνίας δεν είναι παιδικό παιχνίδι. Για 8 χρόνια όλα ήταν καλά και ξαφνικά συνέβησαν αμέσως μετά την έλευση της νέας κυβέρνησης. Όλα αυτά απειλούν την ενεργειακή μας ασφάλεια, τη διαφοροποίηση και τη σχέση μας με το Αζερμπαϊτζάν. Είναι γνωστό ποιος δημοσίευσε πρώτος τις ρήτρες του συμβολαίου. Είναι ένας αυτοαποκαλούμενος ειδικός στον τομέα της ενέργειας που δεν έχει εργαστεί ποτέ σε αυτόν τον τομέα. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν, οπότε δεν θα αναφέρω ονόματα.» κατέληξε
Ο Ντόμπρεφ ισχυρίζεται ότι η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη στείλει επιστολή στην οποία αναφέρει ότι η διαρροή πληροφοριών για τη σύμβαση παραβιάζει τα συμφέροντά τους. Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να λυθεί η συμφωνία.
«Έχουμε πληροφορίες από το Αζερμπαϊτζάν. Δουλεύουμε με αυτούς τους ανθρώπους για πάνω από 10 χρόνια. Είναι πολύ απογοητευμένοι. Ανησυχούν. Αυτή η επιστολή περιέχει ένα αίτημα προς το κράτος μας να λάβει μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων», πρόσθεσε.
Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν: Η διαρροή δεν προήλθε από εμάς αλλά από την Βουλγαρία
«Αυτή η διαρροή δεν προήλθε από εμάς, αλλά από τη Βουλγαρία. Η ουσία της ερώτησης είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Για πολλά χρόνια το Αζερμπαϊτζάν έχει τον ρόλο ενός αξιόπιστου προμηθευτή πετρελαίου, καθώς και ενός προμηθευτή φυσικού αερίου. Ενδιαφέρονται πολύ για τις μεταφορικές μας δυνατότητες»
Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, σχολιάζοντας το θέμα σε συνέντευξη του ενώ πρόσθέσε πως, «ως εκ τούτου, η έλλειψη φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε μεγάλες συνέπειες. Οι όγκοι φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι τόσο μεγάλοι, αλλά για πολλές χώρες αυτό μπορεί να είναι καθοριστικό και, φυσικά, λαμβάνονται υπόψη πρώτα από όλα τα συμφέροντά μας. Γιατί αν δεν είχε στρωθεί αυτή η ζώνη, θα είχαμε καθίσει σε πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου και θα περιμέναμε κάτι. Αν δεν υπήρχε αυτή η προοπτική, καμία εταιρεία δεν θα είχε επενδύσει δισεκατομμύρια, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη αυτών των πεδίων. Αυτή τη στιγμή, οι εξαγωγές αυξάνονται, μου παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία. Περίπου 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα εξαχθούν φέτος.»
«Περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια από αυτά θα εξαχθούν στην Τουρκία, περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια στην Ιταλία. Το υπόλοιπο φυσικό αέριο θα μοιραστεί μεταξύ Γεωργίας και Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα, η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται. Ικανοποιούμε την εγχώρια ζήτηση. Γενικά, στο Αζερμπαϊτζάν αναμένεται παραγωγή 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, πρόκειται για μεγάλο όγκο και, φυσικά, θα μας επιτρέψει να ικανοποιήσουμε και τις δικές μας ανάγκες και να εισέλθουμε στον ευρωπαϊκό χώρο σε μεγαλύτερη κλίμακα» κατέληξε
Κινδυνεύει η πολιτική απεξάρτησης από το Ρωσικό φυσικό αέριο
Η Bulgargaz ελπίζει ότι το 2022 θα μπορεί να λαμβάνει πλήρως το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της διασύνδεσης με την Ελλάδα (IGB) η οποία θα συνδέει τη Βουλγαρία με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, το ευρωπαϊκό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Γεωργίας και Τουρκίας προς την Ευρώπη.
Όμως λίγες ημέρες πριν, υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ δήλωσε το Κοινοβούλιο πως η χώρα του χάνει 750.000 δολάρια την ημέρα από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του αγωγού IGB.
Η κατασκευή της σύνδεσης φυσικού αερίου πραγματοποιείται κυρίως από την Ελληνική εταιρεία Άβαξ. Η εταιρεία ζήτησε ακόμη μια παράταση της προθεσμίας για τη θέση σε λειτουργία της γραμμής διασύνδεσης, αλλά οι βουλγαρικές αρχές αρνήθηκαν. Υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί η νέα ημερομηνία-στόχος για την τοποθέτηση της σύνδεσης φυσικού αερίου την 1 Ιουλίου 2022.
Η Βουλγαρία επιμένει ότι αυτή η ημερομηνία στόχος είναι αδιαπραγμάτευτη. «Στόχος είναι η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα να τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιουλίου, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη περίοδο θέρμανσης και η Βουλγαρία να λάβει όλη την ποσότητα φυσικού αερίου βάσει της συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Νικολόφ στους βουλευτές.
Πρότεινε ότι θα μπορούσε να αναζητηθεί νέος κατασκευαστής για την ολοκλήρωση του αγωγού. Σύμφωνα με το κατασκευαστικό συμβόλαιο, η εταιρεία οφείλει 90.000 ευρώ την ημέρα ως πρόστιμα από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Αυτά τα χρήματα δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
Το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα Vazrazhdane, το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εσκεμμένα καθυστερεί την ολοκλήρωση της διασύνδεσης
Η Βουλγαρία, στο πλαίσιο του Stage-2 της ανάπτυξης του κοιτάσματος Shah Deniz, έχει δεσμεύσει 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως με βάση μια σύμβαση 25 μεταξύ της Bulgargas και της SOCAR.