To ViaDiplomacy το μόνο που προέβλεψε ότι δεν υφίσταται συνεργασία Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν για την πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ

To ViaDiplomacy πιστό στις αρχές της αντικειμενικής και ουσιαστικής ενημέρωσης είναι το μόνο ελληνικό ΜΜΕ που δεν έπεσε στην «παγίδα» της συνεργασίας Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν για την πλατφόρμα εξόρυξης στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο στρατηγικός αναλυτής μας Γιώργος Τσιμπούκης με άρθρο στις 27 Οκτωβρίου με τίτλο Τι εμποδιζει την Τουρκία να στήσει πλατφορμα εξορυξης από το Αζερμπαϊτζάν στην κυπριακή ΑΟΖ  ανέλυσε  γιατί δεν είναι εφικτή η συγκεκριμένη συνεργασία Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν. Η πρόβλεψη του επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις λίγες μέρες αργότερα «Πόρτα» του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία για πλατφόρμα εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ViaDiplomacy επιβεβαιώνει ότι παρέχει στους αναγνώστες του πληροφορίες υψηλού επιπέδου που αφορούν θέματα πολιτικής, ενέργειας, άμυνας με στόχο να τους δώσει τη δυνατότητα κρίσης των μελλοντικών γεγονότων. Το ViaDiplomacy έκανε τη διαφορά και εξαιρείται από .. … Το αγριο  αζερικό «κράξιμο» στην Ελλάδα για τα ΜΜΕ» όπως γράφει και παρακάτω το azeridaily.com :

Τα ελληνικά ΜΜΕ κατάφεραν να προκαλέσουν έκπληξη σε όλον τον κόσμο προβάλλοντας την είδηση της συνεργασίας Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανέφεραν μάλιστα, ότι το Αζερμπαϊτζάν ενοικίασε στην Τουρκία δύο πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου, τις οποίες θα τοποθετούσε στις ακτές της μη αναγνωρισμένης από κανέναν «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, οι πλατφόρμες αυτές θα τοποθετηθούν στα οικόπεδα 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ας κάνουμε όμως δύο παρατηρήσεις, τις οποίες τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έκαναν τον κόπο να σκεφτούν. Το πρώτο αφορά τη μεταφορά των αζέρικων πλατφορμών στη Μεσόγειο. Προφανώς οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν έχουν ιδέα πόσο τεράστια είναι μια πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου. Κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι ο εξοπλισμός και το υλικό για την εγκατάστασή τους θα μεταφερθεί με πλοία από τα λιμάνια της Γεωργίας, στα οποία θα έχουν φτάσει, σιδηροδρομικώς, από το Μπακού.

Αγαπητοί Έλληνες δημοσιογράφοι, είναι απλώς αδύνατο να μεταφέρεις μια ολόκληρη πλατφόρμα από την Κασπία θάλασσα στη Μεσόγειο. Η απόσταση είναι τεράστια και το σύστημα μεταφορών Βόλγα – Ντον, δεν το επιτρέπει.Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις αζέρικες πλατφόρμες στη Κασπία, την οποία μάλιστα δεν καθορίζει η κυβέρνηση της χώρας, αλλά οι ξένες κοινοπραξίες που ελέγχουν την άντληση των υδρογονανθράκων εκεί.

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τη μεταφορά μέσω του ποτάμιου δικτύου Βόλγα – Ντον. Οι Έλληνες, στους αρχαίους χρόνους, ήταν μεγάλοι θαλασσοπόροι και είχαν περάσει από εκεί. Είναι ντροπή που οι Έλληνες δημοσιογράφοι, σήμερα, μεταφέρουν ανυπόστατες πληροφορίες.

Καταρχήν, από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη η ποτάμια γραμμή κλείνει. Επίσης, το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει συνάψει σχετική συμφωνία με τη Ρωσία που θα του επέτρεπε τη χρήση του ποτάμιου αυτού δικτύου. Πως λοιπόν θα μπορούσε το Αζερμπαϊτζάν να παραδώσει δύο τεράστιες πλατφόρμες στη Μεσόγειο;

Η εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου, αναφέρει ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει ζητήσει ως αντάλλαγμα, από την Τουρκία, για την παραχώρηση των δύο πλατφόρμων, την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρει επίσης, ότι η αζέρικη SOCAR πρόκειται να εξαγοράσει τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει αναλάβει πολλά ενεργειακά σχέδια στην Τουρκία. Παρόλα αυτά ποτέ δεν μετέφερε μια πλατφόρμα βάρους 1.000 τόνων εκεί και ειδικά μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Οι επαφές της SOCAR για την εξαγορά της τουρκικής εταιρείας έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και δεν σχετίζονται με τις πλατφόρμες. Η SOCAR συνεργάζεται όμως και με την Ελλάδα και έχει εξαγοράσει ελληνική εταιρεία ενέργειας και προμηθεύει τη χώρα με φυσικό αέριο. Γιατί οι πλατφόρμες να μη δοθούν στην Ελλάδα, με αυτό το σκεπτικό;

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά; Το θεωρούμε απίθανο. Η «Σημερινή» γράφει πως οι πλατφόρμες που θα δώσει το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία είναι παλαιάς τεχνολογίας. Η μία από αυτές, γράφει, κατασκευάστηκε το 1980 και μπορεί να αντλήσει από κοίτασμα σε βάθος μόνο 600μ.

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» όμως βρίσκεται σε βάθος 700μ. και αυτό στο πεδίο «Ονασαγόρας» σε βάθος 800μ. Κατά συνέπεια οι πλατφόρμες του Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούν να επιτελέσουν τους σκοπούς τους, αναφέρει η εφημερίδα. Θα οφείλαμε να αναφέρουμε, ότι αν και οι αναφερόμενες από την εφημερίδα πλατφόρμες είναι πράγματι παλιές, έχουν εκσυγχρονιστεί από τη ΒΡ. Όσον αφορά τη λειτουργικότητά τους, αν δηλαδή είναι άχρηστες, όπως αναφέρουν, γιατί να τις μεταφέρουμε πάνω από βουνά και λαγκάδια, μέχρι τη Μεσόγειο, όπως επίσης υποστηρίζουν;

Πηγή azeridaily.com

Aπόδοση στα ελληνικά defence-point.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.