«Βαρύ κλίμα» για τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας στην Ουάσινγκτον

Oι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη «στρατηγική θέση της χώρας μας, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο που παίζουμε στην ευρύτερη περιφέρεια», υπογράμμισε σε
συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να υπογράψει το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Στην ιδιά συνέντευξη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα τα οποία αφορούσαν κυρίως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αντίθετα ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη του στα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» έκανε μια γενική αναφορά στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία
αναφέροντας πως, «οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι και θα είναι βασικός στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη σχέση, η οποία τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται συνεχώς»

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει λοιπόν στις ΗΠΑ για την υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και χωρίς να έχει δίπλα του τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, για μια Συμφωνία που αφορά κυρίως το Υπουργείο Άμυνας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το κλίμα που υπάρχει στην Ουάσιγκτον για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη με την Ελληνογαλλική Συμφωνία

Ο Υπουργός Άμυνας τον Ιούλιο του 2020 είχε αναβάλλει προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ. Τότε είχε ανακοινωθεί πως θα προγραμματιστεί νέο ταξίδι το οποίο και δεν έγινε ποτέ. Η αναβολή εκείνη είχε συμπέσει με την ακύρωση των τότε ακριβών Γαλλικών φρεγατών, ένα πλοίο που το ήθελε στο Πολεμικό Ναυτικό τόσο η ηγεσία του, όσο και ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μετά την ακύρωση της συμφωνίας για τις Γαλλικές φρεγάτες, και την αναβολή της επίσκεψης του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2020, ανακοινώνει την απόκτηση των Rafale και την αγορά τεσσάρων φρεγατών, δίνοντας ουσιαστικά τον χρόνο και σε άλλες εταιρείες, και ειδικά στην Lockheed Martin, να φέρουν προτάσεις που να ικανοποιούν το Πολεμικό Ναυτικό.

Σε όλο αυτό το διάστημα που η κάθε εταιρεία παρουσίαζε την πρόταση της, για το Πολεμικό Ναυτικό και τον ίδιο τον Υπουργό, η Γαλλική πρόταση ήταν πάντα η πρώτη επιλογή. Οι Αμερικανοί ήρθαν αρκετά κοντά στις επιχειρησιακές απαιτήσεις που ζητούσε το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν ξεπέρασαν την Γαλλική πρόταση, και όπως αποδείχθηκε ούτε και την πολιτική.

Αυτό που «εξόργισε» όμως την Ουάσιγκτον, και ειδικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν ήταν η επιλογή της Γαλλικής πρότασης, αλλά ο τρόπος που έγινε δείχνοντας ως υπεύθυνο τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μια εβδομάδα πριν την ανακοίνωση της Συμφωνίας με τους Γάλλους, το Υπουργείο Άμυνας ζητούσε επιπλέον πληροφορίες από την Lockheed Martin για την πρόταση της. Αλλά η διαρροή της Συμφωνίας με την Γαλλία μέσω δημοσιογράφων, εκλήφθηκε από την Αμερικανική πλευρά ως «τράβηγμα του χεριού»

Οι Αμερικανοί φυσικά δεν θα αλλάξουν τους Στρατηγικούς σχεδιασμούς με την Ελλάδα από ένα γεγονός, αλλά αποσύρουν εύκολα την εμπιστοσύνη σε πρόσωπα, και χρησιμοποιούν τα γεγονότα αυτά ως αποτυχία για να καταδείξουν και να χρεώσουν λάθος επιλογές σε αξιωματούχους που στήριξαν την Ελλάδα

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.