Βαρβιτσιώτης: Η στήριξη από τη Βιέννη των ελληνικών θέσεων, καθιστά την Αυστρία έναν κεντρικό εταίρο

“Η Αυστρία έχει καταστεί για την Ελλάδα ένας πολύ σημαντικός εταίρος και η στάση την οποία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα σε σχέση με την αποφασιστική από μέρους της, στήριξη των ελληνικών θέσεων για την Τουρκία, την καθιστά έναν κεντρικό εταίρο”, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, όπου είχε σήμερα συνομιλίες με την Αυστριακή υπουργό Καγκελαρίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα, Καρολίνε Έντσταντλερ.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, τα θέματα που έχουν να κάνουν με την τουρκική προκλητικότητα και την στάση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου, απασχόλησαν τις συνομιλίες τους, “από τις οποίες ένα στοιχείο που βγήκε είναι, ότι η Αυστρία μαζί με τη Γαλλία συζητούν μεταξύ τους, και έχουν υψηλά στην ατζέντα τους, την στάση απέναντι στην Τουρκία”.

“Αυστρία και Γαλλία συμφωνούν στην απειλή της Τουρκίας με σοβαρές και αξιόπιστες κυρώσεις, εάν αυτή δεν ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και της εξυπηρέτησης των σχέσεων καλής γειτονίας που οφείλει να έχει με την Ελλάδα”, αναφέρει. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι “είναι βασικό στις ευρωπαϊκές μας σχέσεις να εμβαθύνουμε με τις χώρες με τις οποίες υπάρχει συναντίληψη, μένοντας στο γεγονός ότι δεν είναι περιστασιακές συμπορεύσεις, αλλά είναι ουσιαστικές συγκλίσεις πάνω στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει τη σύγκλιση που υπάρχει με την Αυστρία και στα θέματα Covid-19, ειδικότερα “στην ελληνική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκδοση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο και η Αυστρία θεωρεί πολύ σημαντικό και ουσιαστικό κριτήριο για το άνοιγμα του τουρισμού”. “Είναι σημαντικό να μας στηρίζουν οι Αυστριακοί σε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί και αυτοί αντιλαμβάνονται την μεγάλη πρόκληση του ανοίγματος του τουρισμού, και επιπλέον το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα γλυτώσει τους πολίτες από τις ταλαιπωρίες των τεστ που χρειάζεται για διάφορες δραστηριότητες τους”, παρατηρεί ο κ. Βαρβιτσιώτης, παραπέμποντας στο γεγονός ότι, για παράδειγμα, στην Αυστρία. για την είσοδο σε κομμωτήριο απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Ο ίδιος, επισκεπτόμενος το μεσημέρι με την Αυστριακή ομόλογό του, κέντρο εξετάσεων για Covid στη Βιέννη, εντυπωσιάστηκε, όπως σημειώνει, από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού στην Αυστρία, και “αυτό είναι πολύ σημαντικό και έχουμε να μάθουμε από τον τρόπο διοργάνωσης της διαδικασίας του τεστ από τις αυστριακές αρχές”.

Σε σχέση με την προμήθεια εμβολίων από άλλες εταιρίες, στις συνομιλίες τονίστηκε ότι “είναι κοινή μας θέση ότι θέλουμε μία ευρωπαϊκή έγκριση των εμβολίων και εφόσον είναι διατεθειμένες ρωσικές και κινεζικές εταιρείες να υποβάλουν τα απαραίτητα στοιχεία προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτά να γίνουν δεκτά, και εάν εγκριθούν, τότε βεβαίως να είναι διαθέσιμα στους Ευρωπαίους πολίτες”.

Στις σημερινές συνομιλίες του στη Βιέννη συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της μετανάστευσης, και “παρότι η Αυστρία δεν είναι στις χώρες οι οποίες πιστεύουν στην κατανομή προσφύγων σε όλη την ΕΕ, παρόλα αυτά υπάρχουν σημεία στα οποία συγκλίνουμε, όπως τα θέματα ασφάλειας των συνόρων, τα θέματα της απαραίτητης συμφωνίας με τις τρίτες χώρες και τις συμφωνίες επανεισδοχής τις οποίες πρέπει να καταρτίσει η ΕΕ.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας τα “πολύ σημαντικά βήματα” που έκανε η Ευρώπη την τελευταία χρονιά, παρά την κρίση του κορονοϊού και την αμφισβήτηση της Ευρώπης, αναφέρει χαρακτηριστικά :

– Καταφέραμε να υπάρχει συντονισμός στην αντιμετώπιση του Covid-19 σε πρώτη φάση στο υγειονομικό επίπεδο.

– Καταφέραμε να υπάρξει συντονισμός με την ευρωπαϊκή προμήθεια των εμβολίων και, παρά τις καθυστερήσεις τις οποίες βιώνουμε σήμερα, να έχουμε στη διάθεση μας τους επόμενους μήνες πολύ μεγάλες, καλές ποσότητες εμβολίων από όλες τις εταιρείες, οι οποίες τελικά θα ολοκληρώσουν αυτές τις έρευνες για να εμβολιάσουμε τους πολίτες μας.

– Καταφέραμε να θωρακίσουμε τους Ευρωπαίους, πέραν από υγειονομικής άποψης, και οικονομικά, με το Πακέτο Ανάκαμψης, που ήταν μία σημαντικότατη απόφαση. Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφάσισε την αμοιβαιοποίηση του χρέους της, και βέβαια υπήρξαν και άλλες δύο αποφάσεις. Από τη μια καταφέραμε με το Ηνωμένο Βασίλειο να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και να έχουμε μαζί του μία συμφωνία εμπορική, και ενώ χάσαμε έναν σημαντικό εταίρο, να ανοίξουμε την πόρτα σε κάποιους άλλους που έρχονται, όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, με την απόφαση διεύρυνσης”.

“Η Ευρώπη βαδίζει μπροστά, η Αυστρία είναι μία από τις χώρες οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη συμμετοχή τους στην ΕΕ, κατάφεραν την οικονομική τους ανάκαμψη, έχουμε να μάθουμε από τους Αυστριακούς για τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύτηκαν τη συμμετοχή τους, και βέβαια έχουμε να ανταλλάξουμε απόψεις σε θέματα που μπορούν να μας ενώσουν, όπως η προσέγγιση στη Χερσόνησο του Αίμου των Βαλκανίων, εμείς από το Νότο και αυτοί από το Βορρά”, σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αναφορικά με την Αυστρία, στην οποία σήμερα υπήρξε “η πρώτη διμερής επίσκεψη από ελληνικής πλευράς για το 2021”, έχοντας ο ίδιος αναπτύξει με την υπουργό Καγκελαρίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα, Καρολίνα Έντσταντλερ, στενή σχέση, από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της (σ.σ. στις 7.1.2020), ο κ. Βαρβιτσιώτης πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης και άλλων πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, “το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και αξιοποίησης του επόμενου ευρωπαϊκού πακέτου-πλαισίου στήριξης, το οποίο στοχεύει και στη μείωση των εκπομπών αερίου, γιατί αυτό που οραματιζόμαστε, και πρέπει να υπηρετήσουμε, είναι μία πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη, που να μην αφήνει όμως κανέναν πίσω”.

“Για αυτό λοιπόν, η μεταφορά τεχνογνωσίας στην περιβαλλοντική διαχείριση από την Αυστρία στην Ελλάδα, νομίζω ότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο οφείλουμε να κάνουμε για να φέρουμε και πιο κοντά τις χώρες μας, όχι μόνον σε πολιτικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο της καθημερινής δραστηριότητας”, καταλήγει στις αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom