UFA : Αυτός είναι ο διαστημικός πυραυλικός φορέας της Τουρκίας (Video)
Απεικόνιση του διαστημικού πυραυλικού φορέα που αναπτύσσει το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK UZAY και η εταιρεία Roketsan παρουσιάστηκε στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF 2017 στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόκειται για τον πυραυλικό φορέα UFA η ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε το 2013, με την έγκριση χρηματοδότησης της προκαταρκτικής τεχνικής μελέτης του πυραύλου το 2013 με το ποσό των 50 εκατ. δολαρίων, ενώ ακόμη 50 εκατ. δολάρια δόθηκαν για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών του νέου πυραυλικού φορέα.
Η τελική έγκριση του προγράμματος δόθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK) της Τουρκίας και έκτοτε το TUBITAK UZAY μαζί με την εταιρεία Roketsan εργάζονται πάνω στην υλοποίηση του προγράμματος αναζητώντας ξένους συνεργάτες που κατέχουν την αναγκαία τεχνογνωσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί τότε ο τουρκικός διαστημικός πύραυλος θα μπορεί να θέσει σε τροχιά 500-700 χλμ. φορτία βάρους μέχρι και 1.500 κιλών, καθιστώντας τη Τουρκίας αυτόνομη και στην εκτόξευση δορυφόρων.
Όπως φαίνεται από την απεικόνιση ο τουρκικός πυραυλικός διαστημικός φορέας θα είναι δύο σταδίων και εκτιμάται ότι θα ενσωματώνει ουκρανική πυραυλική τεχνολογία η οποία προέρχεται από τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο SS-18 Mods Satan της εταιρείας ΡΑ Yuzhmash.
Οι πρώτες επαφές μεταξύ των Ουκρανών και των Τούρκων αξιωματούχων για την συνεργασία στον τομέα των πυραυλικών διαστημικών φορέων ξεκίνησε στα μέσα του 2013 και περιελάμβαναν την μεταφορά στην Τουρκία της τεχνολογίας του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου SS-18 Mods Satan ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη του τουρκικού διαστημικού πυραυλικού φορέα UFA.
Στο πλαίσιο της διαστημικής της πολιτικής, η Άγκυρα έχει ήδη εγκρίνει από το 2013 την κατασκευή του κέντρου διαστημικών εκτοξεύσεων κατά πάσα πιθανότητα στις νότιες δυτικές ακτές της Μ. Ασίας, ενώ για την καλύτερη διαχείριση του διαστημικού προγράμματος θα ιδρυθεί εντός του 2017 Διαστημική Υπηρεσία.
Σε γενικές γραμμές η Άγκυρα φαίνεται να προχωρά με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα στην ανάπτυξη του διαστημικού της προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει πολιτικές για κάθε τομέα, όπως την ανάπτυξη της τεχνολογίας για την κατασκευή δορυφόρων (τηλεπισκόπησης, τηλεπικοινωνιών, GPS και έγκυρης προειδοποίησης εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων), την απόκτηση της σχετικής τεχνολογίας για την κατασκευή των υποσυστημάτων και του ωφέλιμου φορτίου που θα φέρουν οι δορυφόροι, την δημιουργίας ομάδων ανάπτυξης λογισμικού για διαστημικές εφαρμογές και τέλος του πυραυλικού φορέα και του διαστημικού κέντρου που θα φιλοξενήσει όλες αυτές τις υποδομές.