Τζορτζ Τσιάμπα στο «V» : Ελλάδα Ρουμανία και Βουλγαρία, έχουν ευθύνη για την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής
Η χώρα της Ρουμανίας, μαζί με την Ελλάδα προσπαθεί να βελτιστοποιήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει εκ των προτέρων πιθανές ξαφνικές δυσκολίες, προκειμένου να περιορίσει τις ανεπιθύμητες και δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19, αναφέρει ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσιάμπα, μιλώντας στο «ViaDiplomacy», και την Κατερίνα Καλεντερίδου ενώ παράλληλα επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας. «Λαμβάνοντας υπόψη τα μέσα αντίδρασης που έχει αναπτύξει η Συμμαχία, όπως το Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού Καταστροφών ή το Strategic Airlift Capability. Για παράδειγμα, η Ρουμανία ήταν η πρώτη που είχε πρόσβαση στο NATO & Strategic Airlift Capability, η οποία της επέτρεψε να παραδώσει βασικές ιατρικές προμήθειες από το εξωτερικό» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Αθήνα, σχολιάζοντας τη σχέση της Πρεσβείας με την Κυβέρνηση αναφορικά με την υγειονομική κρίση, υποστήριξε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα κατά του Covid-19, βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, με τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον κοινό στόχο της καταπολέμησης της πανδημίας και παράλληλα επεσήμανε τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στον τομέα της ενέργειας. Επιπρόθετα, ο κ.Τσιάμπα, έδωσε έμφαση στο Ενεργειακό έργο προτεραιότητας για τη χώρα του, της Πρωτοβουλίας των «Τριών Θαλασσών», τον αγωγό φυσικού αερίου BRUA (Βουλγαρία – Ρουμανία – Ουγγαρία – Αυστρία). «Μας ενδιαφέρει επίσης, να συνεχίσουμε τις επόμενες φάσεις αυτού του έργου που θα δημιουργούσαν πρόσθετες επιλογές εφοδιασμού για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρούμε ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι μια σημαντική επιλογή για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Exxon Mobil συζητά για την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα πολύ πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, ενώ η ρουμανική κυβέρνηση διατηρεί τον στρατηγικό στόχο για την υλοποίηση έργων εκμετάλλευσης υπεράκτιου αερίου στη Μαύρη Θάλασσα την προσεχή περίοδο.Σε ό,τι αφορά στο έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, στο οποίο μάλιστα η Ρουμανία με την Romgaz είχε μερίδιο 20%, ο κ. Τσιάμπα είπε ότι μαζί με τους αγωγούς IGB, TAP και EastMed, το έργο FSRU στην Αλεξανδρούπολη προορίζεται να υποστηρίξει τη διαφοροποίηση και να αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρώπη, την οποία η Ρουμανία υποστηρίζει σθεναρά και στην οποία παραμένει δεσμευμένη.
Αναφορικά με τον ρόλο που θα παίξει στα επόμενα χρόνια η ViaCarpatia, στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Ρουμανίας, ο Πρέσβης είπε, πως «η συνεργασία Βορρά-Νότου και η αυξημένη σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, προωθώντας αποτελεσματικά μέσα οικονομικής ανάκαμψης που είναι διαθέσιμα σε όλους, έχουν γίνει πιο σημαντικά από ποτέ. Οι μορφές συνεργασίας που διασυνδέουν χώρες από τον Βορρά με τον Νότο της Ευρώπης, όπως η πρωτοβουλία The Three Seas, καθιστούν δυνατή την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και συμβάλλουν στην ενίσχυση όχι μόνο της συνοχής της ΕΕ, αλλά και των διατλαντικών σχέσεων». Τέλος, ο κ, Τσιάμπα, η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα, παρακολουθεί στενά τη συζήτηση για την χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως οι Ρουμάνοι τουρίστες θα συνεχίσουν να επιλέγουν την Ελλάδα, για την τέλεια εμπειρία διακοπών τους, όπως έχουν κάνει με συνέπεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Αναλυτικά τη Συνέντευξη του Πρέσβη της Ρουμανίας στην Ελλάδα
Η πανδημία του Covid-19 δεν άφησε καμία χώρα ανεπηρέαστη. Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας αποφάσισε να συνεχίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πού είναι η Ρουμανία όρους διαχείρισης και ανάπτυξης νόσων;
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανταποκρίθηκε νωρίς στην πανδημία. Οι κεντρικές αρχές έχουν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες και τις συστάσεις του ΠΟΥ / ECDC για την αποτροπή της μετάδοσης του Covid-19 και για τον έλεγχο της επιδημίας. Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από τις ρουμανικές αρχές, είναι παρόμοια με αυτά, άλλων κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, με τη θέσπιση νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης με βάση τις αναδυόμενες ανάγκες, την ενίσχυση της ικανότητας του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στην επιδημία, την ανάληψη άμεσης δράσης για την οικονομική ανάκαμψη και τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών και το lockdown.
Μεταξύ των μέτρων που έλαβαν οι ρουμανικές αρχές ήταν ο επαναπατρισμός περισσότερων από 3000 Ρουμάνων πολιτών από διαφορετικές χώρες, ειδικά από την Ιταλία και την Ισπανία, πολίτες που επηρεάζονται από τους δραστικούς περιορισμούς των οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τουρίστες και Ρουμάνους πολίτες που βρέθηκαν σε ειδικές συνθήκες, χωρίς επιλογή για να συνεχίσουν τη διαμονή τους στο εξωτερικό. Επιπλέον, η Ρουμανία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει τις βασικές μεταφορές για τη διασφάλιση προμηθειών στην αγορά με όλα τα αγαθά και τα προϊόντα καθ ‘όλη τη διάρκεια του lockdown. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια των εμπορευματικών μεταφορών σε όλη την ΕΕ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους εξ αιτίας της πανδημίας, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με όλα τα κράτη μέλη και έχουμε ορίσει εξουσιοδοτημένα σημεία διέλευσης, στο πλαίσιο του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, που αντιπροσωπεύει τα σημεία διέλευσης των συνόρων με δεσμευμένες διαδρομές, τους λεγόμενους «πράσινους διαδρόμους».
Η ΕΕ συνέβαλε καθοριστικά στη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών, ιδίως ιατρικές και άλλες βασικές προμήθειες, επίσης, ο επαναπατρισμός Ευρωπαίων πολιτών από τρίτες χώρες, η πρόληψη τυχόν αποκλεισμών στα σύνορα και εντός της ΕΕ, έτσι ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε άλλα κράτη μέλη. Ο μηχανισμός της ΕΕ για τους πολίτες, η προστασία και ο προξενικός συντονισμός της ΕΕ υπήρξαν επίσης, και έδωσαν ζωτική βοήθεια προς τους πληγέντες πολίτες.
Η Πρεσβεία της Ρουμανίας είναι ικανοποιημένη από την συνεργασία της με την Ελληνική κυβέρνηση στην μάχη κατά του κορονοϊου;
Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα κατά του Covid-19 βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για την καταπολέμηση της πανδημίας όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Είχαμε επίσης μια εξαιρετική συνεργασία με την Αθήνα στον τομέα της υγείας και σε άλλους συναφείς τομείς, κατά τη διάρκεια της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (RO PRES), το πρώτο εξάμηνο του 2019. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ, ότι η Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ, διευκόλυνε την υιοθέτηση πολλών εγγράφων για την υγεία και την απασχόληση – τομείς ύψιστης σημασίας, ειδικά τώρα, όταν μιλάμε τόσο πολύ για μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάκαμψη.
Μιλάμε πολύ αυτές τις μέρες για αλληλεγγύη και συνεργασία. Καθώς η πανδημία Covid-19 αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση με σοβαρές συνέπειες από την οικονομική και κοινωνική προοπτική, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καθίσταται στρατηγικά σημαντική. Παίρνω αυτήν την ευκαιρία για να εκφράσω την πίστη μου στην αλληλεγγύη και τη συνοχή, τους κύριους μοχλούς της ρουμανικής Προεδρίας του 2019 και, όπως έχω υπογραμμίσει αρκετές φορές, η Ευρώπη πρέπει πρώτα απ ‘όλα να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας, προτού σκεφτεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σημαντική άσκηση όπως υποστήριξα επανειλημμένα, κατά τη διάρκεια της Ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ, και συνεχίζω να το υποστηρίζω μέχρι και σήμερα, σε αυτή την περίοδο που χαρακτηρίζεται από μια βαθιά κρίση στην υγεία, η Ευρώπη μπορεί να πάρει γεωπολιτικές αποφάσεις, όπως η συμφωνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Η διμερής συνεργασία μας συμβάλλει ουσιαστικά στη δυναμική και στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, επιτρέποντας έτσι μια ισχυρότερη και πιο σίγουρη φωνή. Σε έναν απο-παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η ενίσχυση της διμερούς μας εταιρικής σχέσης θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την περιοχή και την Ευρώπη. Θα έλεγα επίσης ότι η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ως κράτη μέλη της ΕΕ στην περιοχή και ως ισχυροί υποστηρικτές της πολιτικής διεύρυνσης, έχουν ευθύνη για την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής.
Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεργασία μεταξύ του ευρώ και των κρατών μελών εκτός του ευρώ είναι και πάλι απαραίτητη, προκειμένου να δημιουργηθεί πραγματική αλληλεγγύη και ομαδικό πνεύμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και για να ξεπεραστούν οι μελλοντικές προκλήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον οικονομικό, χρηματοοικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης δεν πρέπει να διαφοροποιείται μεταξύ των κρατών μελών και πρέπει να είναι σε θέση να προτείνει συνεκτικές λύσεις σε όλους.
Μαζί με την Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη, η Ρουμανία προσπαθεί να βελτιστοποιήσει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει εκ των προτέρων πιθανές ξαφνικές δυσκολίες, προκειμένου να περιορίσει τις ανεπιθύμητες και δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19. Η συνεργασία με την Ελλάδα εντός του ΝΑΤΟ είναι εξίσου απαραίτητη, λαμβάνοντας υπόψη τα μέσα αντίδρασης που έχει αναπτύξει η Συμμαχία, όπως το Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού Καταστροφών ή το Strategic Airlift Capability. Για παράδειγμα, η Ρουμανία ήταν η πρώτη που είχε πρόσβαση στο NATO & Strategic Airlift Capability, η οποία της επέτρεψε να παραδώσει βασικές ιατρικές προμήθειες από το εξωτερικό.
Ο Covid-19, δεν αφήνει ανεπηρέαστες και τις ενεργειακές επενδύσεις. Η Exxon Mobil ανακοίνωσε μείωση επενδύσεων 10 δισ δολαρίων για το 2020. Πιστεύετε πως θα επηρεαστεί η παρουσία της στην Μαύρη Θάλασσα από αυτή την εξέλιξη;
Η πανδημία έχει επηρεάσει τις εξελίξεις και τις στρατηγικές για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Διακυβεύεται η Ευρώπη ως σύνολο, με το ξέσπασμα του κορονοϊού να αποτελεί μείζονα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες οικονομίες. Οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας είναι σημαντικές, δεδομένου ότι, στις 12 Απριλίου, οι παραγωγοί και σύμμαχοι του ΟΠΕΚ + συμφώνησαν μια ρεκόρ πετρελαίου που θα μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά περίπου 10%, μετά από μείωση της ζήτησης που προκλήθηκε από το lockdown του κορονοϊού. Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να μειώνεται σε ρεκόρ και αυτή η εξέλιξη έχει επηρεάσει δραματικά όλες τις οικονομικές παραμέτρους, καθώς ήταν επίσης απαραίτητος στον σχεδιασμό των πιο αποτελεσματικών στρατηγικών ανάκαμψης.
Ωστόσο, η Ρουμανία δεν άλλαξε τη μακροχρόνια και γνωστή θέση της για την ενεργειακή ασφάλεια, παρέμεινε ισχυρός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πολιτικής διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών και δεσμεύτηκε για όλους τους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας σε μια καλά ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική αγορά φυσικού αερίου. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την υλοποίηση του νότιου διαδρόμου αερίου και τη μελλοντική επέκτασή του μέσω του κάθετου διαδρόμου. Από την άποψη της Ρουμανίας, το έργο BRUA είναι το κεντρικό στοιχείο του κάθετου διαδρόμου, ο οποίος θα συμβάλει στη διασύνδεση της Κεντρικής Ευρώπης με νέες πηγές ενέργειας.
Μας ενδιαφέρει επίσης, να συνεχίσουμε τις επόμενες φάσεις αυτού του έργου που θα δημιουργούσαν πρόσθετες επιλογές εφοδιασμού για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπό αυτήν την έννοια, θεωρούμε ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι μια σημαντική επιλογή για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Exxon Mobil συζητά για την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα πολύ πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Η ρουμανική κυβέρνηση διατηρεί τον στρατηγικό στόχο για την υλοποίηση έργων εκμετάλλευσης υπεράκτιου αερίου στη Μαύρη Θάλασσα την προσεχή περίοδο. Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο διάλογος συνεχίζεται με τις εταιρείες που εμπλέκονται και ενδιαφέρονται για αυτά τα έργα, προκειμένου να εντοπιστούν τα καλύτερα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Πιστεύετε ότι ενδέχεται να προκύψουν άλλα προβλήματα, όπως η επένδυση FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ένα έργο στο οποίο, όπως συμφωνήθηκε, η Ρουμανία με τη Romgaz θα είχε μερίδιο 20%;
Μαζί με τους αγωγούς IGB, TAP και EastMed, το έργο FSRU Αλεξανδρούπολης, προορίζεται να υποστηρίξει τη διαφοροποίηση και να αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρώπη, την οποία η Ρουμανία υποστηρίζει σθεναρά και στην οποία παραμένει δεσμευμένη. Δυστυχώς, ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης θα είναι σημαντικός και στην αγορά ενέργειας.
Όλες οι προσπάθειες και οι στρατηγικές αποφάσεις των χωρών αυτή τη στιγμή είναι εστιασμένες στην πρόληψη σημαντικών καταστροφών, την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, των επιχειρήσεων και μέσων διαβίωσης. Αυτή η παγκόσμια κρίση για την υγεία και τα προληπτικά μέτρα σήμαναν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων, της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, με σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου που τελευταία μειώθηκαν απότομα, όπως ανέφερα παραπάνω. Πιστεύω ότι οι επενδύσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο θα επηρεαστούν επίσης από τις τρέχουσες εξελίξεις, μαζί με τις κυβερνητικές στρατηγικές και τα εμπορικά συμφέροντα των εταιρειών. Η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά ενέργειας πρέπει να σταματήσει πριν ληφθεί οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση.
Η Via Carpatia έχει χαρακτηριστεί ως “δρόμος συνεργασίας”. Μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις ελληνο-ρουμανικές σχέσεις;
Η συνεργασία Βορρά-Νότου και η αυξημένη σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, προωθώντας αποτελεσματικά μέσα οικονομικής ανάκαμψης που είναι διαθέσιμα σε όλους, έχουν γίνει πιο σημαντικά από ποτέ. Οι μορφές συνεργασίας που διασυνδέουν χώρες από τον Βορρά με τον Νότο της Ευρώπης, όπως η πρωτοβουλία The Three Seas, καθιστούν δυνατή την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και συμβάλλουν στην ενίσχυση όχι μόνο της συνοχής της ΕΕ, αλλά και των διατλαντικών σχέσεων, σε καιρούς απο-παγκοσμιοποίησης – όπως αυτή που ζούμε τώρα. Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό για την υλοποίηση συνεργατικών έργων υποδομής, ενέργειας και ψηφιοποίησης και για τη δημιουργία διαδρόμου ενέργειας και υποδομών «Βορρά-Νότου» στην περιοχή.
Η Ελλάδα και η Ρουμανία στέκονται μαζί, ενωμένες, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, χωρίς διακοπές στον διάλογό μας κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι, τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Ελλάδα, η διπλωματική δραστηριότητα είναι σήμερα διαφορετική, με την έννοια ότι η τακτική, άμεση επαφή μετακινήθηκε στον εικονικό χώρο, ενώ η ατζέντα μας τώρα επικεντρώνεται κυρίως στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας .
Από την αρχή της θητείας μου ως Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, σε όλες τις συζητήσεις μου με τους συναδέλφους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ή από άλλα κυβερνητικά όργανα, επεσήμανα την ανάγκη για μια νέα διάσταση στις διμερείς μας σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη λάβετε υπόψη ότι η ανάπτυξη και η διαφοροποίηση των ανταλλαγών σε όλους τους τομείς δραστηριότητας απολαμβάνουν ένα θετικό υπόβαθρο, όπως οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, οι πνευματικοί μας δεσμοί, η κοινή ιστορία, καθώς και η παρόμοια προσέγγισή μας σε διάφορα περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα.
Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να ενισχύσουμε τον διμερή διάλογό μας, ξεκινώντας από επαφές μεταξύ ανθρώπων, από τους παραδοσιακούς και ιστορικούς δεσμούς που μας συνδέουν. Ας θυμηθούμε ότι οι δύο χώρες στάθηκαν δίπλα-δίπλα κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων στην ιστορία τους, ξεπερνώντας έτσι όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Η Ρουμανία έδειξε αλληλεγγύη στις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε η Ελλάδα και συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Για το σκοπό αυτό, θα αναφέρω εν συντομία τη συμβολή της χώρας μου στην ενίσχυση των δυνατοτήτων FRONTEX για την Ελλάδα ή την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για τα στρατόπεδα προσφύγων.
Η φετινή γιορτή των 140 χρόνων από την καθιέρωση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ της Ρουμανίας και της Ελλάδας, καθώς και η συμπλήρωση δύο αιώνων το 2021 από τον πόλεμο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας του 1821 (ορόσημο που έχει ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία του ρουμανικού λαού), μας προσφέρουν την ευκαιρία να θυμόμαστε και να εμβαθύνουμε τους στενούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, οι οποίοι εδραιώθηκαν περαιτέρω από τη συμβολή που έφεραν στο χρόνο οι αξιόλογες ελληνικές οικογένειες και προσωπικότητες – όπως ο Αλέξανδρος Σούτσος και το Ευάγγελος Ζάππας, που άφησαν το δικό τους σημαντικό σημάδι στον ρουμανικό πολιτισμό.
Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω τη σημαντική δυναμική των συναλλαγών μας, με ανοδική τάση που έφτασε σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε διμερείς ροές πέρυσι, καθώς και την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών μας για την αξιοποίηση του υφιστάμενου δυναμικού ενόψει της ανάπτυξης του οικονομική και τομεακή συνεργασία, καθώς και αμοιβαίες επενδύσεις.
Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα, στο τέλος των μέτρων απομόνωσης και καραντίνας, στη χαλάρωση των περιορισμών που έχουν θεσπιστεί από τις αρχές σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, προκειμένου να ξεκινήσουμε εκ νέου τους κινητήρες της διπλωματίας και τις εκτενείς συζητήσεις σε όλα τα έργα που θέλουμε να ολοκληρώσουμε μαζί.
Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού TTR στο Βουκουρέστι, καταγράφηκε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός για τους Ρουμάνους το 2020. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένας ασφαλής προορισμός την επόμενη μέρα της πανδημίας;
Πράγματι, η Ελλάδα, με το πλούσιο παρελθόν και την υπέροχη πολιτιστική της κληρονομιά, μαζί με τα μαγευτικά τοπία και τις άριστες υπηρεσίες της, είναι ο προορισμός επιλογής για τους Ρουμάνους τουρίστες. Πιστεύω επίσης ότι αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη τάση, επειδή η Ελλάδα είναι ένας φάρος σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέροντας άπειρες δυνατότητες διαμονής και αναψυχής. Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κοινής μας προσπάθειας για να εξομαλυνθεί η καμπύλη της πανδημίας – και χαιρετίζω τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και κάτω από τόσο μεγάλη πίεση. Τίποτα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς έναν καλά ενημερωμένο και υπεύθυνο πληθυσμό, ο οποίος ανταποκρίθηκε καλά στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Παρακολουθούμε στενά τη συζήτηση για την πιθανή χαλάρωση αυτών των μέτρων και είμαι πεπεισμένος ότι θα ληφθούν οι καλύτερες λύσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός μετά την πανδημία. Συμπερασματικά, μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι οι Ρουμάνοι τουρίστες θα συνεχίσουν να επιλέγουν τη χώρα σας για την τέλεια εμπειρία διακοπών τους, όπως έχουν κάνει με συνέπεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.