Οι τζιχαντιστές των Σκοπίων

Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στην πρόσφατη σχετική ερώτηση της βουλευτού του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκντελέν, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του ισλαμικού εξτρεμισμού στα Βαλκάνια. «Δεν μπορεί να υποτιμηθεί η απειλή που συνιστούν άτομα και ομάδες ισλαμιστών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», επισήμανε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως προκύπτει από γερμανικά δημοσιεύματα που αναπαρήχθησαν στον ελληνικό Τύπο. Για λόγους απορρήτου, οι επίσημες γερμανικές αρχές δεν προσδιόρισαν τον ακριβή αριθμό των «μαχητών» από τη Βοσνία και το Κόσοβο που εντάχθηκαν σε ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες. Επιβεβαίωσαν, ωστόσο, τη συμμετοχή Βαλκάνιων «μαχητών» όχι μόνο στο Ισλαμικό Κράτος και στο Μέτωπο Αλ Νούσρα αλλά και στην οργάνωση Ελεύθερος Συριακός Στρατός (Free Syrian Army). «Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην ωραιοποιεί την κατάσταση στο Κόσοβο και να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς για τη στρατολόγηση ατόμων από ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα, όπως το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή ευθύνης της KFOR», τόνισε η Γερμανίδα βουλευτής.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, η Βοσνία, η Αλβανία και το Κόσοβο αποτελούν τις χώρες που αναλογικά με τον πληθυσμό τους «έστειλαν» τους περισσότερους μαχητές στη Συρία και στο Ιράκ. Παλαιότερη έρευνα υπολόγιζε σε πάνω από 800 τους τζιχαντιστές από το Κόσοβο που πολεμούσαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και αποκάλυπτε την ύπαρξη δικτύου ιμάμηδων – στρατολόγων στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Το θέμα των Σκοπιανών οπαδών της τζιχάντ είχε απασχολήσει «κλειστή» σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με Σκοπιανούς ομολόγους τους, το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, υπό τους αρχηγούς των δύο Σωμάτων, Κωνσταντίνο Τσουβάλα και Lazo Velkovski.

Πηγή που μίλησε στην «Κ», με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, αποκάλυψε ότι οι Σκοπιανοί αξιωματικοί είχαν παρουσιάσει στους Ελληνες ομολόγους τους στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2014 μέχρι και την ανάκτηση των εδαφών που είχε υπό τον έλεγχό του το αυτοαποκαλούμενο Χαλιφάτο, στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους είχαν ενταχθεί 150 Σκοπιανοί εξτρεμιστές. «Από αυτούς 30 φέρονται να σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ, 80 επέστρεψαν στη χώρα τους. Τα ίχνη των υπολοίπων αγνοούνται» δήλωσε στην «Κ» καλά ενημερωμένη πηγή. Αποκάλυψε ακόμα ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί της γειτονικής χώρας ζήτησαν τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε θέματα εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας για τη διαχείριση – αντιμετώπιση της απειλής που συνιστούν οι ισλαμιστές μαχητές.

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο σε συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των αστυνομιών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν μηχανισμοί για την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας μεταξύ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων πληροφοριών των τεσσάρων χωρών.

Έντυπη Καθημερινή

ViaDiplomacy Newsroom