Τζέφρι Πάιατ: Το κορυφαίο ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι να δούμε την Ελλάδα να γίνεται πηγή λύσεων – Είναι μια περίοδος αναγέννησης όσον αφορά την Ελληνική Στρατηγική σκέψη
«Το συναρπαστικό για μένα τα τελευταία πέντε χρόνια, πρώτα απ ‘όλα ως Αμερικανός Πρέσβης, είναι ότι αυτή ήταν μια περίοδος τεράστιας ανάπτυξης στην σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Αυτό διασχίζει τα πάρτι εδώ στην Ελλάδα. Ξεκίνησε υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε και επιταχύνθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά είναι επίσης πολύ για κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί οι τύποι, που είναι η έξοδος της Ελλάδας από την εποχή της κρίσης.»
Αυτό δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε δημοσιογράφο του περιοδικού Monocle και στο πάνελ «Η Ανατολική Μεσόγειος: Περιφερειακή ενημέρωση». «Τώρα όμως υπάρχει μια εντελώς νέα γεωγραφία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, το Λεβάντε και όχι μόνο. Έχετε λοιπόν τον Πρωθυπουργό ο οποίος πριν από δύο ημέρες μιλούσε για τη σημασία που δίνει στη σχέση της Ελλάδας με την Ινδία, για την οποία κανείς δεν μιλούσε όταν υπήρχε η ανησυχία ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη», σημείωσε
Ενώ τόνισε πως «αυτή είναι μια περίοδος αναγέννησης όσον αφορά την Ελληνική στρατηγική σκέψη. Για μένα, αυτή η αναγέννηση συνέπεσε με μια περίοδο κατά την οποία τα στρατηγικά μας συμφέροντα – τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τα ελληνικά συμφέροντα – ευθυγραμμίζονται περισσότερο από ποτέ.»
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιο είναι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα, ο Τζέφρι Πάιατ απάντησε, «το κορυφαίο ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι να δούμε την Ελλάδα να παίζει τον ρόλο της ως σταθερού εταίρου του ΝΑΤΟ, πυλώνα της δημοκρατίας, πηγή λύσεων στην ευρύτερη γειτονιά, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης. Αλλά θα ήθελα επίσης να τονίσω, έχω δει όλες αυτές τις εικόνες να αναβοσβήνουν από τον κόλπο της Σούδας και τις δραστηριότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Είμαι πολύ περήφανος για τη μεγάλη πρόοδο που έχουμε κάνει στη στρατιωτική μας σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Αλλά εξίσου σημαντικό, αν ήθελα να κάνω αυτό το slideshow, θα προσθέσω επίσης την Pfizer και την Deloitte και τη Microsoft, επειδή υπήρξε μια πραγματική άνθηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια ιδίως, και βλέπουμε αμερικανικές εταιρείες να έρχονται στην Ελλάδα όχι μόνο για μια αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά ως πύλη για την ευρύτερη γειτονιά, της βαλκανικής αγοράς των 30 εκατομμυρίων, μια χώρα με μεγάλο ισοζύγιο ανθρώπινου κεφαλαίου και πολύ ισχυρή διασπορά με δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ένας από τους πολλαπλασιαστές δύναμης αυτής της διμερούς σχέσης: το γεγονός ότι έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες που εντοπίζουν την καταγωγή τους στην Ελλάδα.
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε-και αυτό ήταν μια σαφέστατη προτεραιότητα για τη διοίκηση Μπάιντεν-είναι να οικοδομήσουμε τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας ως θετικό παράδειγμα-τόσο της δέσμευσής μας για διατλαντικούς δεσμούς όσο και ως σταθεροποιητικό παράγοντα περιοχή όπου βλέπουμε τους αντιπάλους μας ενεργούς. Έχετε τη Ρωσία στη Λιβύη, στη Συρία. Ο κόλπος της Σούδας είναι σημαντικός για όλα αυτά. Οι Κινέζοι είναι ακριβώς στον δρόμο από εδώ στον Πειραιά.»