Τζέφρι Πάιατ: Όταν πετάξαμε πάνω από τον κόλπο του Ναβαρίνο με το F-16, εξήγησα στον πιλότο μου την αποφασιστική ναυτική μάχη

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, είχα το μεγάλο προνόμιο να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αρχηγούς των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, τον διοικητή των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική Πτέραρχο Harrigian, και εκατοντάδες αξιωματικούς και αεροπόρους από οκτώ συμμάχους και εταίρους στην Ανδραβίδα για την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2021 Αυτή ήταν η τέταρτη άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ που παραβρέθηκα και ήταν εντυπωσιακό να βλέπω πώς η άσκηση έχει αυξηθεί σε μέγεθος και πολυπλοκότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – απόδειξη για τον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και τη δύναμή της να χτίζει γέφυρες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των βασικών περιφερειακών εταίρων όπως το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και η Κύπρος.

Η συνεργασία μας στην ΗΝΙΟΧΟΣ είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα για το πώς άνθησαν οι δεσμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, η αμυντική μας σχέση είναι μια από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη. Επενδύουμε σε αυτήν τη σχέση επειδή μια πιο ασφαλής Ελλάδα είναι επίσης προς το συμφέρον της Αμερικής. Είναι καλό για την περιοχή. Είναι καλό για το ΝΑΤΟ. Τα κοινά μας ενδιαφέροντα εκτείνονται σε έναν ευρύ και στρατηγικά σημαντικό τομέα που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο, μέχρι τα Βαλκάνια, και στον Περσικό Κόλπο και πέραν αυτού.

Γι ‘αυτό υποστηρίζουμε τόσο πολύ τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για να εκσυγχρονίσει τις δυνάμεις της μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Ένα τέλειο παράδειγμα αυτού είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης Viper για 84 από τα F-16 της Ελλάδας. Ενώ βρισκόμουν στην Ανδραβίδα, είχα την μοναδική ευκαιρία να πετάξω με έναν από τους πιλότους μας σε ένα αμερικανικό F-16, και να δω το πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων και επικοινωνιών αυτών των αεροσκαφών, μεγάλο μέρος του οποίου θα είναι μέρος των αναβαθμισμένων σε επίπεδο Viper, ελληνικών F-16. Είχα επίσης την ευκαιρία να δω από πρώτο χέρι πώς οι Αμερικανοί πιλότοι επικοινωνούν και συνεργάζονται με τους ομολόγους τους στην Πολεμική Αεροπορία, χρησιμοποιώντας πρότυπα και διαδικασίες του ΝΑΤΟ, μια επίδειξη της διαλειτουργικότητας που είναι η ουσία της συμμαχίας μας.

Ακόμη και πέρα ​​από την αναβάθμιση των Viper, η Ελλάδα δείχνει σημαντική δέσμευση για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της. Η αγορά από την Ελλάδα του κορυφαίου ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου MH-60 Romeo, θα συνδυαστεί καλά με τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη P-3B Orion, δίνοντας στην Ελλάδα μια ασύγκριτη ικανότητα θαλάσσιας επιτήρησης. Η έξυπνη χρήση πλεονάζοντος αμερικάνικου αμυντικού υλικού από την Ελλάδα, όπως τα 70 ελικόπτερα OH-58 Kiowa Warrior, τα 10 ελικόπτερα CH-47 Chinook, τα σκάφη ειδικής λειτουργίας και οι κινητήρες τζετ, θα αυξήσει δραματικά τις δυνατότητες της Ελλάδας με λογικό κόστος. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε επίσης πρόσφατα τη διάθεση 1.200 θωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας M1117 για τον Ελληνικό Στρατό. Και στο μέλλον, αναμένουμε να καλωσορίσουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα F-35, το οποίο βασίζεται φυσικά στην αναβάθμιση των F-16 Viper.

Και μην κάνετε κανένα λάθος, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. δεσμεύεται έντονα στην προσπάθειά μας για το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Φρεγατών του Ελληνικού Ναυτικού, το οποίο αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία νέας γενιάς για την επέκταση της ναυτικής μας συνεργασίας

Καθώς πετάξαμε πάνω από τον κόλπο του Ναβαρίνο με το F-16, εξήγησα στον πιλότο μου την αποφασιστική ναυτική μάχη που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο αιώνες και τις κοινές αξίες και τη φιλία που ένωνουν τις χώρες μας έκτοτε. Και ίσως πουθενά δεν υπάρχουν αυτές οι κοινές αξίες και η εμπιστοσύνη που έχουμε μεταξύ μας σε μεγαλύτερη προβολή από ό, τι στις πολυάριθμες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μας. Σύντομα θα επιστρέψω στην Αλεξανδρούπολη για την DEFENDER-Europe 21. Αυτή η άσκηση μεγάλης κλίμακας υπό την ηγεσία του Στρατού των ΗΠΑ, που αποτελείται από περισσότερες από 28.000 προσωπικό από 26 έθνη, θα χρησιμοποιήσει βασικές χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές που γεφυρώνουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, παρουσιάζοντας και πάλι τη βασική θέση της Ελλάδας στον άξονα αυτών των ηπείρων καθώς και τη στρατηγική αξία της Αλεξανδρούπολης.

Αυτή η πρόοδος είναι βασισμένη στην αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους υποψήφιους αντιπάλους ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σταθερά μαζί. Χάρη στην αναβαθμισμένη MDCA, καταφέραμε να φιλοξενήσουμε τη βάση πλωτών επιχειρήσεων USS Herschel “Woody” Williams στο κόλπο της Σούδας. Επεκτείναμε τη χρήση του πολιτικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο προσφέρει τεράστια οφέλη ως εναλλακτική διαδρομή για τη μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις σε υποδομές στο Στεφανοβίκειο και σκοπεύουμε να πράξουμε το ίδιο στη αεροπορική βάση της Λάρισας και στο συγκρότημα της προβλήτας του Μαραθίου στη Σούδα τους επόμενους μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι έτοιμες να κάνουν πολλά περισσότερα μαζί. Γι ‘αυτό και οι δύο κυβερνήσεις μας, στο υψηλότερο επίπεδο, δεσμεύονται να επεκτείνουν τη διάρκεια και την εμβέλεια της MDCA. Η σχέση ασφαλείας μας δεν αφορά μόνο το υλικό. Πρόκειται για μια δέσμευση για μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες που έχουν ενώσει τις χώρες μας εδώ και 200 ​​χρόνια. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται, ο ουρανός είναι το όριο για αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε και ως αποτέλεσμα τόσο η περιοχή όσο και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα είναι ασφαλέστερες.

ViaDiplomacy Newsroom