Τζέφρι Πάιατ: Η Κίνα έχει ορίσει το λιμάνι του Πειραιά «ως το κεφάλι του δράκου» της πρωτοβουλίας Belt and Road στην Ευρώπη
«Παρακολουθούμε όλοι προσεκτικά και κατανοούμε τις επιπτώσεις των επενδύσεων της Κίνας σε στρατιωτικές δυνατότητες, την πορεία της συμπεριφοράς της, αλλά και τη διπλωματία του βιβλιαρίου επιταγών(σ.σ εννοεί Διπλωματία χρέους) στην οποία η Κίνα έχει εμπλακεί εξέχοντα σε μέρη όπως η Ελλάδα.»
Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τ΄ζεφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Στρογγυλή Τράπεζα της IRI για την Κίνα.»
Αναλυτικά οι σημειώσεις του Τζέφρι Πάιατ για την Κίνα
«Φυσικά, η κινεζική κυβέρνηση έχει ορίσει το λιμάνι του Πειραιά, και πάλι μόλις μερικά μίλια από εμάς εδώ, ως το κεφάλι του δράκου της πρωτοβουλίας Belt and Road στην Ευρώπη. Και η ομάδα της πρεσβείας μου και εγώ έχουμε εργαστεί πολύ, πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην εξαγορά του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO λίγο πριν την άφιξή μου δεν θα επαναληφθούν.
Εργαζόμαστε για να ενθαρρύνουμε εναλλακτικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες με στρατηγικά λιμάνια όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και θα μιλήσω για αυτό λίγο περισσότερο σε ένα δευτερόλεπτο. Αλλά και οι τομείς ζωτικής σημασίας υποδομών όπως η ενέργεια, η ναυτιλία και η ναυπηγική βιομηχανία. Και έχω δουλέψει πολύ σκληρά με το Κογκρέσο και τους εταίρους μας στο Κογκρέσο, ιδιαίτερα για την επέκταση των αρχών της US Development Finance Corporation, η οποία τώρα έχει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό σχέδιο που εξουσιοδοτεί το DFC να δραστηριοποιείται εδώ στην Ελλάδα, κάτι που Θα συζητήσω με μερικά από τα αφεντικά μου όταν θα είμαι στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.
Υποστηρίξαμε ιδιαίτερα τη στρατηγική ατζέντα για τα λιμάνια δύο αμερικανικών εταιρειών που υποβάλλουν προσφορές για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ένας κρίσιμος κόμβος για τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη, όσον αφορά τη ροή εξοπλισμού και πόρων στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Το θεωρούμε τόσο καλό για την περιοχή, αλλά και καλό για τη στρατηγική μας ατζέντα και τον ανταγωνισμό μας με την Κίνα.
Εκτιμήσαμε επίσης πολύ τη σοφία του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην εφαρμογή του αποκλεισμού κινεζικών εταιρειών από ευαίσθητους κλάδους τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του 5G. Στην πραγματικότητα, ήταν στο Ατλαντικό Συμβούλιο όπου ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανέπτυξε για πρώτη φορά αυτή την προοπτική σε δηλώσεις του τον Ιανουάριο του 2020.
Ήταν επίσης ενδιαφέρον για μένα, ως κάποιος που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα, να ζήσω την πανδημία του COVID-19 εδώ στην Ελλάδα, να δω τον έξυπνο τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε αυτό. Ο Κυριάκος είναι φίλος, αλλά είναι επίσης λαμπρός, και ήταν πραγματικά η αιχμή της ώθησης της ελληνικής κυβέρνησης για ψηφιοποίηση και μια ψηφιακά τροφοδοτούμενη απάντηση στην πανδημία.
Είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς του αφορούσε σε συνεργασίες με αμερικανικές εταιρείες όπως η Cisco, η Microsoft, η Amazon Web Services, όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη διπλωματία της μάσκας προσώπου στην οποία συμμετείχε η Κίνα εδώ και σε τόσα άλλα μέρη. Ευρώπη.