Τζέφρι Πάιατ: Η ενεργειακή συνεργασία παραμένει βασικό στοιχείο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας
«Κοιτάζοντας τώρα την ευρύτερη περιοχή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες της Ελλάδας και των γειτόνων της να ξαναγράψουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαφοροποιώντας πηγές ενέργειας και διαδρομές». Αυτό σημείωσε κατά την παρέμβαση του στο 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Ξεκινώντας τις σημειώσεις του, ο Τζέφρι Πάιατ ότι η ενεργειακή πολιτική είναι ένα από τα πραγματικά φωτεινά σημεία της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και ένα βασικό ζήτημα που θα καθορίσει την οικονομική μας ανάπτυξη και ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες.
Τόνισε ότι «οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως η κλιματική αλλαγή είναι η πρόκληση της εποχής μας, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να σημειώσουμε ιστορικές εξελίξεις στην παγκόσμια ευημερία και την ποιότητα ζωής. Το Υπουργείο Ενέργειας θέτει νέους στόχους για τολμηρά, αλλά εφικτά, άλματα σε τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως υδρογόνο, δέσμευση άνθρακα, βιομηχανικά καύσιμα και αποθήκευση ενέργειας.»
Σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να συνεργάζονται με τους εταίρους σε όλο τον κόσμο για να αυξήσουν τις συλλογικές φιλοδοξίες, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους και να υποστηρίξουν τον πλανήτη. Και δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν καλύτερο εταίρο σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια από την Ελλάδα.»
Η ενεργειακή συνεργασία εξακολουθεί να αποτελεί καθοδηγητικό αστέρι της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας.
Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε και στην δέσμευση των ΗΠΑ για την Ελλάδα που αφορά την Ασφάλεια σημειώνοντας, «το 2020, είδαμε ισχυρή δέσμευση από την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτό περιελάμβανε επισκέψεις από την International Development Finance Corporation, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας. Αυτές οι επισκέψεις υπογράμμισαν τη σημασία των ελληνικών και περιφερειακών ενεργειακών αποφάσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φέτος, αυτή η δέσμευση συνεχίζεται, με μια νέα έμφαση στην αλλαγή του κλίματος και την πράσινη ενέργεια, όπου η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός περιφερειακός ηγέτης.»
«Η ενεργειακή συνεργασία παραμένει επίσης βασικό στοιχείο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Και ανυπομονώ για την επόμενη συνάντηση της Ομάδας Ενέργειας το καλοκαίρι για να εξετάσουμε όλα όσα έχουν επιτύχει οι χώρες μας καθώς σχεδιάζουμε την πορεία για ένα πιο πράσινο μέλλον.» ανέφερε
«Κοιτάζοντας τώρα την ευρύτερη περιοχή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες της Ελλάδας και των γειτόνων της να ξαναγράψουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαφοροποιώντας πηγές ενέργειας και διαδρομές. Χαιρετίζουμε τις προόδους της Ελλάδας με επενδύσεις σε θαλάσσιες υποδομές για την υποστήριξη των περιφερειακών ενεργειακών έργων της και την αγκαλιά της τεχνολογικών εξελίξεων στην πράσινη ενέργεια.»
«Επικροτώ τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, τον Υπουργό Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Φραγκογιάννη και την υπόλοιπη ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και διερεύνηση τρόπων αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών για την προώθηση περαιτέρω ενεργειακής διαφοροποίησης.»
«Συνεργασίες όπως η πρωτοβουλία 3 + 1 και το East Med Gas Forum ενισχύουν τη σταθερότητα και την ευημερία σε αυτήν την περιοχή. Γι ‘αυτό βοηθάμε επίσης την Ελλάδα να δημιουργήσει συνδέσεις κατά μήκος ενός άξονα Βορρά-Νότου με τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία Three Seas, η οποία υπόσχεται να ενσωματώσει περαιτέρω την περιοχή με τα δίκτυα ενέργειας και επικοινωνιών της Ευρώπης.»
«Τα μακροπρόθεσμα έργα φυσικού αερίου όπως ο αγωγός TAP, το IGB, το Interconnector Greece-North Macedonia, το FSRU Αλεξανδρούπολης και ο υπόγειος διαγωνισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ποικίλους ενεργειακούς εφοδιασμούς. Απομακρύνοντας την Ευρώπη και τα Βαλκάνια από την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, βοηθάμε στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές και διασφαλίζουμε ότι το αέριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο.
«Τέλος, όπως ανακαλύφθηκαν μεγάλες δεξαμενές φυσικού αερίου στο Zohr, Calypso και Aphrodite στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπεράκτια εξερεύνηση στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την Ελλάδα να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες βραχυπρόθεσμα, ακόμη και όταν η κυβέρνηση επιταχύνει την εστίασή της σε ανανεώσιμες πηγές.»
«Και ενώ είναι ακόμα πολύ νωρίς για την αξιολόγηση των υπεράκτιων τμημάτων στην Κρήτη, είναι εντυπωσιακό ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου οδηγούν ήδη την οικονομική ανάπτυξη στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, την ενεργειακή σταθερότητα και την ενεργειακή μετάβαση σε ολόκληρη την περιοχή.»