Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα εμφανίζεται στις ΗΠΑ ως σταθεροποιητική πηγή Λύσεων στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια

Νέα σημαντική παρέμβαση έκανε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος περιέγραψε ακόμα πιο αναλυτικά τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τον ευρύτερο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή από την συνάντηση του Economist. Την Πέμπτη στις σημειώσεις του στο Ενεργειακό συνέδριο της Κρήτης, κατέστησε σαφές ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας οδηγούνται από τον ρόλο της Αθήνας στην Ενέργεια, ένας ρόλος που ξεκινά από την Μεσόγειο και καταλήγει στις Βαλτικές Χώρες.

Όπως σημείωσε είναι η 5η φορά που συμμετέχει στο συνέδριο του Economist «αλλά το πιο σημαντικό είναι η τρίτη μου φορά που έχω την τιμή να εμφανιστεί με τον Υπουργό Παναγιωτόπουλο», τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι δύο χρόνια είχε αναφέρει ότι «εμείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμευόμαστε να μεταφέρουμε την ήδη ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας στο επόμενο επίπεδο».

«Όπως έχει καταστήσει πολύ σαφές ο Πρόεδρος Μπάιντεν, δεσμευόμαστε τώρα να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά και να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης, όπως ανέφερε ο Υπουργός (σ.σ Νίκος Παναγιωτόπουλος), της επικείμενης επέκτασης και εμβάθυνσης της συμφωνίας MDCA μας» σημείωσε

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Μπεν-Άμι για τις τις αποσταθεροποιητικές δυνάμεις που συγκεντρώνονται γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε «το ίδιο φυσικά θα μπορούσε να ειπωθεί για τα Δυτικά Βαλκάνια, για την περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό για μένα είναι πώς η Ελλάδα εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως σταθεροποιητική πηγή λύσεων σε αυτό το τόξο 270 μοιρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως ουσιαστικό εταίρο. Είτε εργάζεται για να υποστηρίξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που συνεχίζουν να κινούνται προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, σταθεροποιώντας την Ανατολική Μεσόγειο και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες για ενέργεια, για οικονομική συνεργασία, βασιζόμενοι στο όραμα που βρίσκεται πίσω από τη συνεργασία μας 3 + 1 – και εγώ θέλω να υπογραμμίσω τόσο τη δέσμευση της κυβέρνησης Biden να υποστηρίξει αυτό το έργο»

Στις σημειώσεις του για την στρατιωτική συνεργασία των Ελλάδας – ΗΠΑ ανέφερε ότι «πρόκειται για συνεργασία που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα. Σε αξιοσημείωτο βαθμό, φτάσαμε σε μια στιγμή που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών μοιράζονται ένα κοινό όραμα για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί αυτή η περιοχή. Και αυτή η σύγκλιση των περιφερειακών συμφερόντων έχει διευκολύνει μια δραματική εμβάθυνση της στρατιωτικής μας συνεργασίας. Θέλω να χαιρετίσω τον στρατηγό Φλώρο και όλους τους αρχηγούς των υπηρεσιών που είναι σήμερα εδώ, επειδή δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω πόσο σημαντική είναι η συνεργασία που έχουν σφυρηλατήσει με τους Αμερικανούς ομολόγους τους. Πριν από μερικές εβδομάδες ο Στρατηγός Φλώρος, ο υπουργός Στέφανης και η ηγεσία του Στρατού και εγώ ήμασταν μαζί στο Πετροχώρι με τον στρατηγό Κάβολι. Για μένα, ως κάποιος που έχει περάσει 32 χρόνια δουλεύοντας με στρατιωτικούς ομολόγους των ΗΠΑ, για να ακούσω τον τρόπο που ο στρατηγός Καβόλι περιέγραψε και τις δύο ευκαιρίες που υπάρχουν στο Πετροχώρι, αλλά και τον βαθύ σεβασμό του για τον επαγγελματισμό και την ικανότητα των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, ήταν πραγματικά εντυπωσιακός.»

Αναφέρθηκε στην σημασία της Σούδας αλλά και της Αλεξανδρούπολης , στο Πετροχώρι, στον Βολο και την Ανδραβίδα καθιστώντας ακόμα πιο σαφές την σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρέσβης δεν παρέμεινε όμως στις σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον. Αναφέρθηκε και στην σχέση Ελλάδας – Ινδίας τονίζοντας πως, «θα έπρεπε επίσης να αναφερθώ στο Ελληνικό Ναυτικό, γιατί μίλησα για την περιφερειακή μας συνεργασία. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα τώρα είναι ότι η συνεργασία ξεπερνά την άμεση περιφέρεια της Ελλάδας. Θα ήθελα, για παράδειγμα, να επισημάνω την πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού Υπουργού Εξωτερικών Jaishankar και την άσκηση μεταξύ του Ελληνικού Ναυτικού και του Ινδικού Ναυτικού νότια της Κρήτης, λίγες μέρες μετά. Είναι μια αντανάκλαση του πώς η Ελλάδα αναπτύσσει μια πιο στρατηγική και πιο φιλόδοξη εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, την οποία υποστηρίζει σθεναρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επειδή είμαστε δύο δημοκρατίες, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, έχουμε μια κοινή προοπτική για τον κόσμο, κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα.»

ViaDiplomacy Newsroom