Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει τη διεθνή προσοχή – Αναδυόμενος προορισμός για ψηφιακές επενδύσεις
«Όταν έφτασα στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια, εντυπωσιάστηκα αμέσως από το ταλέντο και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων νέων που γνώρισα σε πανεπιστήμια, εργαστήρια και τεχνολογικά πάρκα σε όλη τη χώρα. Αυτοί οι μαθητές και οι νέοι επαγγελματίες ήταν πεινασμένοι για ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητές τους και τα πάθη τους, αφού η οικονομική κρίση μείωσε τους παραδοσιακούς δρόμους προς την επιτυχία. Μοιράστηκαν τη δύναμη, την ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα και τις αξίες των νέων από την πατρίδα μου στην Καλιφόρνια. Γνωρίζω λοιπόν ότι η καλλιέργεια ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος παρόμοιου με το Silicon Valley της Καλιφόρνιας θα μπορούσε να δημιουργήσει βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εδώ στην Ελλάδα.»
Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε στο Digital Economy Forum «Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι: Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει τη διεθνή προσοχή ως αναδυόμενο προορισμό για ψηφιακές επενδύσεις, χάρη σε ένα ευέλικτο περιβάλλον που δημιουργήθηκε από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την ομάδα του, έντονο αρχικό ενδιαφέρον από μια σειρά κορυφαίων εταιρείες αμερικανικής τεχνολογίας και συνεχής υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Πρεσβεία μας» τόνισε
Ενώ σημείωσε την σημασία των συμφωνιών που υπογράφτηκαν κατά το πρόσφατο ταξίδι του Μάικ Πομπέο στην Θεσσαλονίκη, «η νέα Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο με τον υπουργό Γεωργιάδη τον Σεπτέμβριο θα προωθήσει τη στενότερη διμερή συνεργασία στις βασικές επιστήμες και την έρευνα αιχμής. Ο Σύμβουλος Επιστήμης και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εξωτερικών Δρ. Mung Chiang επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο μήνα για να συζητήσει πώς αυτή η νέα συμφωνία μπορεί να επιταχύνει τη μεταφορά τεχνολογίας από το εργαστήριο στην αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω τους εμπορικούς και επενδυτικούς μας δεσμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εργάζονται επίσης για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και 5G, όλων των τεχνολογιών αιχμής όπου οι αμερικανικές εταιρείες και ερευνητές ηγούνται του κόσμου.»
Αναφερόμενος στις Αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα ανέφερε «η Pfizer, η Cisco και η Deloitte έχουν επεκτείνει το αποτύπωμά τους στη Θεσσαλονίκη και τα κέντρα καινοτομίας τους προσλαμβάνουν εκατοντάδες ταλαντούχους πτυχιούχους από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla μου είπε ότι η επένδυση της Pfizer ξεπέρασε τις προσδοκίες και μόλις ανακοίνωσε στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ότι η Pfizer θα ανοίξει ένα δεύτερο κόμβο στη Θεσσαλονίκη, απασχολώντας άλλα 350 άτομα. Συναντήθηκα επίσης πρόσφατα με το Digital Transformation and Digital Skills Board της Cisco στη Θεσσαλονίκη και εντυπωσιάστηκα πολύ από τα σχέδια του διοικητικού συμβουλίου για την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας, των εφαρμογών και της χειραφέτησης των γυναικών σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλους εταίρους που μοιράζονται την αποστολή τους .
Είμαι βέβαιος ότι αυτή η τάση των αμερικανικών επενδύσεων στην ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας μόλις ξεκινά. Οι Αμερικανοί επιχειρηματικοί ηγέτες δεν με ρωτούν πλέον, “Πού είναι η Θεσσαλονίκη;” αλλά μάλλον, “Πού αλλού μπορούμε να επενδύσουμε;” Και υψηλού προφίλ εξαγορές από κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft και η Applied Materials οδηγούν άλλες αμερικανικές εταιρείες να ρωτήσουν, “Τι ξέρουν ότι έχουμε χάσει;” Οι Αμερικανοί επενδυτές παρατηρούν τα σαφή μηνύματα υποστήριξης που στέλνει ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.»
Τέλος ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε σε μια σειρά από επενδύσεις που αφορούν την τεχνολογία αιχμής και σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει γίνει ο κόμβος διανομής για αυτές τις εταιρείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω του εξειδικευμένου τεχνολογικού εργατικού δυναμικού και των πλούσιων φυσικών πόρων. Λαμβάνοντας υπόψη τον φιλόδοξο στόχο του υπουργού Πρωθυπουργού Μητσοτάκη να εξαλείψει την λιγνίτη έως το 2028, ο τομέας της πράσινης ενέργειας είναι ώριμος για περαιτέρω επενδύσεις στις ΗΠΑ.»