Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα αποτελεί μια πηγή λύσεων, έναν καθαρό Πάροχο Ασφάλειας.
«Υπήρξαν πραγματικά σημαντικές εξελίξεις, για παράδειγμα, από την πλευρά της εξωτερικής πολιτικής, όπου η Ελλάδα έχει εξελιχθεί από την πηγή προβλημάτων σε μια πηγή λύσεων, έναν καθαρό πάροχο ασφάλειας. Πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως οι ακμάζουσες σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, η διευκόλυνση της στρατιωτικής μας σχέσης και ασφάλειας από την Ελλάδα. Η ανάδειξη της Ελλάδας ως καθαρού παρόχου ασφάλειας και πηγής λύσεων.»
Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την συνομιλία του με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο 31st Annual Greek Economic Summit. Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αποκαλύψεις του Μπάρακ Ομπάμα με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, και το σημείο που αφορούσε την Ελλάδα. «Θυμάμαι έντονα όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα ήρθε εδώ (σ.σ Αθήνα) τον Νοέμβριο του 2016, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Lew, και πολλές από τις συζητήσεις μας με τον πρωθυπουργό Τσίπρα αφορούσαν την κατάσταση της οικονομίας, τον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό για την ικανότητα της Ελλάδας για μεταρρύθμισεις, ανησυχίες σχετικά με τη φερεγγυότητα και τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανησυχίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Κανείς δεν κάνει πια αυτές τις ερωτήσεις» ανέφερε.
Ενώ συμπλήρωσε «θυμάμαι επίσης από εκείνες τις μέρες μια από τις πρώτες μου συναντήσεις με τον τότε Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και μιλήσαμε για τις πιέσεις στην ελληνική δημοκρατία που είχε προκαλέσει μια δεκαετία οικονομική κρίση. Είναι αξιοσημείωτο να κοιτάς πίσω και να συνειδητοποιείς πόσο μακριά έχει φτάσει η Ελλάδα. Είχαμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση σχεδόν άνευ προηγουμένου διαστάσεων ως αποτέλεσμα της πανδημίας και κανείς δεν ανησυχεί ότι η Ελλάδα θα ήταν το ντόμινο που κατέστρεψε ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει γίνει ένα μοντέλο καλής διακυβέρνησης, ισχυρής απόδοσης, ένα μοντέλο που φιλοδοξούν άλλοι Ευρωπαίοι όσον αφορά τη διαχείριση της φανταστικής πρόκλησης που έχει παρουσιάσει η πανδημία. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση προς τα εμπρός είναι η απελευθέρωση της δύναμης του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι έχει προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που ανέφερα στις παρατηρήσεις μου έχει να κάνει με την απελευθέρωση της φανταστικής ενέργειας και της εφευρετικότητας που βλέπετε στην ελληνική διασπορά, που βλέπετε στους νέους Έλληνες, που βλέπετε στην κοινότητα εκκίνησης, και την άρση των εμποδίων και εμπόδια που μπορούν να παρουσιάσουν η κυβέρνηση και η γραφειοκρατία.»