Τζέφρι Πάιατ: Διαπιστώνω ότι πρόθεση του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας είναι η ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας
Ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων Romeo από τη χώρα μας, που όπως είπε, «θα δώσει τεράστιες δυνατότητες ναυτικής παρακολούθησης στην Ελλάδα».
Ταυτόχρονα ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επενδύσεων και συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας», αναφέροντας ως παράδειγμα, «το πλήθος αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας επενδύουν, ήδη, στην Ελλάδα χτίζοντας υποδομές και αναπτύσσοντας δραστηριότητες».
Ο κ. Πάιατ εστίασε στην ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης «των ήδη ισχυρών ελληνοαμερικανικών σχέσεων», υπογραμμίζοντας ότι η αναθεωρημένη συμφωνία ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην Άμυνα και την ασφάλεια κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση ενώ ανέφερε ότι «ενισχύεται ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ μέσω της στρατιωτικής τους παρουσίας».
Διαπίστωσε, δε, ότι πρόθεση τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι η ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας με την ναυπήγηση τορπιλακάτων και την ενδεχόμενη απόκτηση νέων φρεγατών ενώ αναφέρθηκε και στην πρόοδο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στα ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία χαρακτήρισε «κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο» της χώρα μας
Για τη στάση της Τουρκίας, ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι συνεργάζεται στενά με τον ομόλογό του στην Άγκυρα, πρέσβη Σάντερφιλντ, ενώ, συμπλήρωσε ότι «οι αμερικανικές ανησυχίες για την εξερευνητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα εκφράστηκαν και από τον Μάικ Πομπέο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο».
“Στόχος του ΝΑΤΟ”, είπε ο Τζ. Πάιατ, «είναι η συνεργασία όλων των εταίρων» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «απαιτείται διπλωματία ώστε να δούμε όλα τα περιφερειακά ζητήματα». Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονές της, ο Τζ. Πάιατ τόνισε ότι «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο ιστορικά» γεγονός που συμβάλει στην ευρύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια.