Τζέφρι Πάιατ: Δεν με ανησυχεί η «επίθεση γοητείας» της Κίνας

Οι αναφορές περί της υποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από την ηγετική τους θέση στον κόσμο λόγω του κορωνοϊού είναι υπερβολικές τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή 3 Απριλίου ο Τζέφρι Πάιατ.

Σε τηλεδιάσκεψη από την κατοικία του στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρεσβευτής ξεκαθάρισε ότι «σε αυτό που συμβαίνει είμαστε όλοι μαζί» και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να εργαστούν μαζί με τους εταίρους τους, ενώ τόνισε ότι η χώρα είναι η πρώτη στη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την πρόκληση του κορωνοϊού εφάμιλλη με εκείνη της καταστροφής του αμερικανικού στόλου στο Περλ Χάρμπορ από τους Ιάπωνες το 1941.

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ εξήρε την άμεση κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ανάσχεση και αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η οποία μάλιστα έγινε πιο γρήγορα από ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που έχουν δραστηριότητες στην Ελλάδα, όπως οι Microsoft, Google, Cisco, βοήθησαν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας στη μετάβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες σε τομείς όπως η τηλε-εκπαίδευση. Δήλωσε επίσης ότι ανανεώθηκε για ακόμη έναν χρόνο η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων (visa waiver program).

Ικανοποίηση για σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Ο αμερικανός πρεσβευτής εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Απριλίου.

Σε αυτή δόθηκε εντολή στον Ανώτατο Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), τον στρατηγό Τοντ Ουόλτερς να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων ταχείας αεροπορικής υποστήριξης και μεταφοράς (rapid airlift mobility measures) ώστε να μπορέσει να επιταχυνθεί η αναγκαία μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικών σε όσα κράτη έχουν ανάγκη για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά το παράδειγμα της μεταφοράς τέτοιου υλικού από τη Νότια Κορέα στη Ρουμανία.

Ο κ. Πάιατ εκφράστηκε επίσης με πολύ θερμά λόγια για τη συγκρότηση της Ομάδας Προβληματισμού (Reflection Group) για το μέλλον του ΝΑΤΟ, διότι μία συζήτηση για τον πολιτικό χαρακτήρα της Συμμαχίας είναι αναγκαία. Ιδιαίτερα θετική θεωρεί δε τη συμμετοχή στην ομάδα του αμερικανού πρώην υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Γουές Μίτσελ, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από το 2015 και μετά.

Για την Κίνα

Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος», ο κ. Πάιατ δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί η «επίθεση γοητείας» που πραγματοποιεί η Κίνα με την αποστολή ιατρικού υλικού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Παραδέχθηκε πάντως ότι η παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής έχει μεταβληθεί δραματικά και θα πρέπει στο μέλλον «να υπάρξει μεγαλύτερη διαφοροποίηση» στον τομέα αυτόν διότι υπήρξε κάποιου είδους υπερσυγκέντρωση της παραγωγής υλικών στην Κίνα. Ωστόσο, αν και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει αφού ξεπεραστεί αυτή η σοβαρότατη κρίση, θα πρέπει να απαντηθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα όπως πχ για ποιον λόγο αυτή η κρίση ξέφυγε εκτός ελέγχου ή για τα λάθη σε σχέση με τη διαφάνεια που τήρησε η Κίνα αναφορικά με το αρχικό ξέσπασμα του ιού στην επαρχία Γουχάν.

Για Λιβύη

Σε σχέση με την υπόθεση της Λιβύης, ο αμερικανός διπλωμάτης υπήρξε αρκετά προσεκτικός. Όπως τόνισε, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα είναι ο ρόλος εξωτερικών παραγόντων στον εμφύλιο πόλεμο. Στους δρώντες αυτούς κατέταξε, πέραν της Τουρκίας, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για μεταναστευτικό και Έβρο

Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι για τον κ. Πάιατ το Μεταναστευτικό αλλά και η σύνδεσή του με τον κορωνοϊό μετά και από την εμφάνιση κρουσμάτων στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα.

Ο αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά ως απαράδεκτη την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα και έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο κινητοποίησε την ηγεσία της ΕΕ και εξασφάλισε τις απαραίτητες ενισχύσεις από τον Frontex. Επεσήμανε δε ότι η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, αν και δεν έλυσε το πρόβλημα, πρέπει να διατηρηθεί, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τόνισε ότι οι ΗΠΑ τη στηρίζουν αλλά από μόνη της δεν θα λύσει το περίπλοκο αυτό ζήτημα.

ViaDiplomacy Newsroom

ΚΛΕΙΣΙΜΟ