Τζ.Πάιατ: Ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για την Βόρεια Ελλάδα

Το μήνυμα ότι η Eλλάδα είναι ανοιχτή στις επενδύσεις και προσελκύει το ενδιαφέρον αμερικανικών κεφαλαίων απηύθυνε o πρέσβης των ΗΠΑ  στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, από το βήμα της συνέντευξης τύπου που παρέθεσε σήμερα το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα, επαναλαμβάνοντας την “ισχυρή στρατηγική δέσμευση” της Ουάσιγκτον, με βάση και τις κατευθύνσεις του Ντόναλντ Τραμπ, να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας.

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε τη διαπίστωση πως η αβεβαιότητα δημιούργησε ευκαιρίες, κατά τρόπο ώστε η χώρα να καταστεί συν τω χρόνω ένας επιχειρηματικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επεσήμανε πως εξαλείφθηκαν αρκετοί παράγοντες ασάφειας και αβεβαιότητας και αυτό έχει οδηγήσει τους Αμερικανούς επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα, χαρακτήρισε ως πλεονεκτήματα της χώρας μας το υψηλό ανθρώπινο δυναμικό, τους φυσικοούς πόρους και τη γεωστρατηγική της θέση, ενώ σημείωσε ότι ο ξενοδοχειακός και ενεργειακός τομέας και οι κλάδοι της τεχνολογίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των αμερικανικών κεφαλαίων. Επίσης εκτίμησε ότι στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη – σχολίασε, πάντως, ότι για τα ενεργειακά ζητήματα απαιτείται χρόνος και δήλωσε ενθουσιασμένος με τη προετοιμασία που έχει γίνει έως τώρα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, τη Διοίκηση της ΔΕΘ και την ελληνική Κυβέρνηση για την 83η ΔΕΘ.

Η φετινή ΔΕΘ, πρόσθεσε ο Αμαρικανός πρέσβης, πραγματοποιείται “μετά τον Ρουβίκωνα”, που θα δρασκελίσει η Ελλάδα τον Αύγουστο και  η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη των Δυτικών Βαλκανίων. Ττόνισε, επίσης, πως η ΔΕΘ έχει την υποστήριξη της αμερικανής κυβέρνησης και προετοιμάζεται συμμετοχή ανώτερων Αμερικανών πολιτικών και επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το Κογκρέσο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπογράμμισε ότι η συνανάπτυξη των βαλκανικών χωρών είναι απαραίτητη κι αυτό το στοιχείο είναι στο κέντρο της ελληνικής πολιτικής, ενώ ο πρόεδρος του δ.σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, επεσήμανε πως η ΔΕΘ πραγματοποιείται 20 ημέρες μετά από την έξοδο της Ελλάδας από τις μνημονιακές υποχρεώσεις και σημείωσε: “Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα για μια μεταμνημονιακή πορεία. Δίνεται έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία από αμερικανικές εταιρείες επειδή είναι δύο πυλώνες, στους οποίους θέλουμε να στηρίξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας. Να κάνουμε την Ελλάδα κέντρο της περιοχής”.

ViaDiplomacy Newsroom