Τυνησία: Ο πρόεδρος απέπεμψε τον επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης

Ο Τυνήσιος πρόεδρος Κάις Σάγεντ, ο οποίος την Κυριακή έπαυσε τον πρωθυπουργό, ανέστειλε τη λειτουργία της Βουλής για τριάντα ημέρες και ανέλαβε ο ίδιος την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι απέπεμψε τον επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης, του Μοχάμεντ αλ Ντάχας, και διόρισε προσωρινό αντικαταστάτη του, μετά τις εκκλήσεις που δέχθηκε να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Σάγεντ, ειδικά το ισλαμικό κόμμα Κίνημα Αναγέννησης, ή Ενάχντα, είδαν στις εξελίξεις «πραξικόπημα» από τον αρχηγό του κράτους.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την αντικατάσταση του κ. Ντάχας εξαιτίας συμβάντος το απόγευμα της Τετάρτης. Μέλη της τυνησιακής ένωσης συντακτών και οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν πως εμποδίστηκαν να μπουν στις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης, παρότι είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε εκπομπή της.

Η Αμίρα Μοχάμεντ, δεύτερη τη τάξει την ιεραρχία της ένωσης των τυνήσιων δημοσιογράφων, κατήγγειλε πως ο κ. Ντάχας της είπε ότι αξιωματικός του στρατού τον διέταξε να μην επιτρέψει την είσοδο των καλεσμένων στις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης. Ο στρατός περικύκλωσε τον σταθμό την Κυριακή.

Τόσο η κυρία Μοχάμεντ, όσο και το στέλεχος της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μπασάμ Τρίφι, μπόρεσαν αργότερα να συμμετάσχουν στην εκπομπή. Σύμβουλος του προέδρου Σάγεντ και εκπρόσωπος του στρατού, που εκφράστηκαν στην ίδια εκπομπή, αρνήθηκαν πως είχε δοθεί τέτοια διαταγή.

Αρκετοί τυνήσιοι δημοσιογράφοι ζήτησαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να απαλλαγεί ο κ. Ντάχας από τα καθήκοντά του.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στην Τύνιδα, ωθώντας το Στέιτ Ντιπάρμεντ να εκφράσει την ανησυχία του και να καλέσει τις τυνησιακές αρχές να προασπίσουν την ελευθερία του Τύπου.

Εξάλλου χθες δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times κατήγγειλε πως τέθηκε υπό κράτηση για δύο ώρες στην Τύνιδα αλλά κατόπιν αφέθηκε ελεύθερη και της επιτράπηκε να συνεχίσει τη δουλειά της.

Μετά την επανάσταση του 2011, απαρχή της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, που έβαλε τη χώρα στον δρόμο του εκδημοκρατισμού, στην Τυνησία έχουν δοθεί πολύ ευρύτερες ελευθερίες στα ΜΜΕ απ’ ό,τι σε άλλα αραβικά κράτη. Είναι ενδεικτικό το ότι το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TAP για παράδειγμα καλύπτει συστηματικά αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και επικριτικές για τις αρχές τοποθετήσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ViaDiplomacy Newsroom