Τσίπρας: Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός. μετά την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της αξιολόγησης, εξαπολύοντας – χωρίς να το κατονομάσει – πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση του υπουργείου Οικονομικών προς το ΔΝΤ.

Για την αξιολόγηση

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε κάθε Σύνοδο Κορυφής έχει την ευκαιρία να κουβεντιάσει για το ζήτημα της αξιολόγησης.

Ανέφερε ότι σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και ότι δε θα κάνει λιγότερα από όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά και τίποτα περισσότερο.

«Όσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα, ή επειδή έχουν άλλους στόχους και σκοπούς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «φωτογραφίζοντας» το ΔΝΤ.

Για τον Μουζάλα

«Όλοι αντιλαμβάνεστε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους και τις δυσκολίες τους», είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» όταν θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη συνεισφορά του Γ. Μουζάλα και του Π. Καμένου σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

 

Για την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπως είπε, στη συμφωνία γίνεται σαφής αναφορά στο ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που θα γίνονται στην Ελλάδα, θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διήμερων διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα απαίτησε τη ρητή αναφορά στο κείμενο ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με την UNHCR, καθώς και την πλήρη κάλυψη από τους εταίρους της, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Σημαντική βοήθεια σε υποδομές και έμψυχο δυναμικό

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είπε ότι η αρωγή της Ευρώπης θα είναι σημαντική από πλευράς έμψυχου δυναμικού αλλά και υποδομών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα φθάσουν άμεσα στην Ελλάδα περίπου 2.300 άτομα για να βοηθήσουν, κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (ΕΑSO), όσο και από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πρόκειται για 400 εμπειρογνώμονες ασύλου, 400 μεταφραστές και 1.500 άτομα προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας.

Για την Κύπρο

Σχετικά με το θέμα της Κύπρου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία.

Όπως είπε, όλες αυτές τις δέκα μέρες, αθόρυβα μεν αλλά σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υπήρξε στενή συνεργασία, ώστε να αποτραπούν οι παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία επίλυσης του κυπριακού.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι έφυγαν από το τραπέζι οι απαιτήσεις για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, καθώς και το κεφάλαιο 31 για την εξωτερική πολιτική και άμυνα που έχει παγώσει η Ελλάδα. Αντ’ αυτού, είπε, άνοιξαν άλλα κεφάλαια, και επιταχύνεται η διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ.

Έκκληση στους ανθρώπους στην Ειδομένη

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη, να φύγουν και να μεταφερθούν σε «ασφαλή και ανθρώπινα κέντρα υποδοχής».

«Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά απευθύνει έκκληση προς τους ανθρώπους που βρίσκονται για μέρες εγκλωβισμένοι και περιμένουν την προοπτική να ανοίξουν τα σύνορα, να φύγουν από την Ειδομένη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

«Μια κρίση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας μονομερών ενεργειών, χωρών της βαλκανικής οδού που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους πέρα και έξω από τα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ και της διεθνούς νομιμότητας σε ότι αφορά πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και ασύλου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

real.gr

ViaDiplomacy Newsroom