Τσίπρας : “Τα ομόλογα 2,5 δισ. ευρώ του Μαρτίου θα πληρωθούν κανονικά” – Με τα υπόλοιπα 18,44 δισ. ευρώ τι κάνουμε ;
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την πιθανότητα “αξιοποίησης” των τραπεζικών καταθέσεων από μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την πληρωμή των δανείων και των τόκων του ελληνικού χρέους, εντός του 2015.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημήτρης Σταμάτης από την ΝΔ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που έδωσε στην Real News σήμερα, ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις της χώρας για το μήνα Μάρτιο του 2015, θα καλυφτούν με έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Σταμάτης τα έντοκα γραμμάτια που θα εκδώσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το Φεβρουάριο του 2015, “προφανώς θα κληθούν να απορροφήσουν είτε οι τράπεζες, είτε οι πολίτες που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες”.
Όπως εξηγεί ο Δημ. Σταμάτης, “Αυτό σημαίνει πως αν οι τράπεζες δεν μπορούν να τα απορροφήσουν – λόγω των ορίων που έχει θέσει η ΕΚΤ – και οι καταθέτες αρνηθούν οικειοθελώς, τότε για να αποφύγει τη χρεοκοπία δεν μένει στον κύριο Τσίπρα, άλλος δρόμος από το να κάνει υποχρεωτική “αγορά” αυτών των γραμματίων από τους καταθέτες. Επειδή οι δανειστές προφανώς δεν πρόκειται να χορέψουν στα ‘νταούλια που θα βαράει’ ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επιλογές του κυρίου Τσίπρα είναι είτε χρεοκοπία, είτε υποχρεωτικό ‘χέρι’ στις καταθέσεις των πολιτών”.
Το ενδεχόμενο πάντως της αρνητικής στάσης των διεθνών αγορών έναντι μιας κυβέρνηση του ΣΥΣΙΖΑ είχε επισημάνει σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg Businessweek και ο ίδιος ο Τσίπρας.
Όπως επικαλείται το πρακτορείο σύμφωνα με το βιβλίο που έγραψε ο Έλληνας ανταποκριτής στην Ιταλία, Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελάκης, με τίτλο «Alexis Tsipras, La Mia Sinistra» («Αλέξης Τσίπρας, Η Αριστερά Μου») ο Αλέξης Τσίπρας φαίρεται να έχει δηλώσει ότι, «Ξέρουμε πως οι αγορές προφανώς και δεν θα επευφημήσουν μια αριστερή κυβέρνηση και υπάρχει πιθανότητα αρχικά να δείξουν κάποια επιθετικότητα. Όσο περισσότερο χρειάζεσαι χρήματα, τόσο υψηλότερο είναι το ενδιαφέρον των αγορών».
Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του θα διαγράψει μεγάλο μέρος της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, όταν εκλεγεί, ενώ όσον αφορά την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο κύριος Τσίπρας δήλωσε ότι:
«Η λύση είναι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, που θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη για δανεισμό. Σημαντικό σημείο-κλειδί στη στρατηγική μας είναι ο στόχος του ισοζυγίου στον προϋπολογισμό. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε από θέση ισχύος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα καταφύγουμε στη λιτότητα, για να έχουμε ισοζύγιο στον προϋπολογισμό μας», χωρίς όμως να διευκρινίζεται και να προσδιορίζεται επακριβώς η διαχρονική και σταθερή προέλευση των χρημάτων που θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, εφόσον δεν θα επιβληθεί μια νέα πολιτική λιτότητας.
Πάντως εντός του 2015 το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει συνολικά 22,53 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 8,71 δισ. ευρώ. πρόκειται για αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα τις υλοποιήσει.
Πιο αναλυτικά εντός του 2015 το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει
- Τον Ιανουάριο του 2015 δάνεια του ΔΝΤ ύψους 520 εκατ. ευρώ
- Το Φεβρουάριο του 2015 δάνεια του ΔΝΤ ύψους 1,59 δισ. ευρώ (μαζί με τους τόκους)
- Τον Μάρτιο του 2015 λήγουν ορισμένα από τα ομόλογα που εξαιρέθηκαν από το PSI, τα οποία σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, ανεβάζουν το συνολικό ποσό προς αποπληρωμή στα 2,5 δισ. ευρώ.
- Τον Απρίλιο του 2015 οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε 620 εκατ. ευρώ,
- Τον Μάιο του 2015 οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε 1,09 δισ. ευρώ,
- Τον Ιούνιο του 2015 οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται στα 2,62 δισ. ευρώ,
- Τον Ιούλιο του 2015 θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα και δάνεια του ΔΝΤ και προσ το ευρωσύστημα συνολικού ύψους 5,12 δισ. ευρώ
- Τον Αύγουστο του 2015 οι ελληνικές υποχρεώσεις προς το ευρωσύστημα ανέρχονται σε 3,69 δισ. ευρώ,
- Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε 1,72 δισ. ευρώ,
- Τον Οκτώβριο του 2015 οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε 890 εκατ. ευρώ,
- Τον Νοέμβριο του 2015 οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε 350 εκατ. ευρώ, τα οποία σημειώνεται ότι αποτελούνται μόνο από τόκους και τέλος
- Τον Δεκέμβριο οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ανέρχονται σε 1,82 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω οι υποχρεώσεις της χώρας μέχρι το Φεβρουάριο φτάνουν τα 2,11 δισ ευρώ, ενώ του Μαρτίου τα 2,5 δισ ευρώ, τα οποία θα καλυφτούν προφανώς με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τα οποία θα αγοράσουν αναγκαστικά οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες όμως έχουν πεπερασμένες πλέον δυνατότητες.
Το ερώτημα όμως που δημιουργείται είναι, πως θα χρηματοδοτηθεί η κάλυψη των υπόλοιπων υποχρεώσεων της Ελλάδας από τη στιγμή που μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβεί σε ρήξη με τους δανειστές αφού, μετά από αυτή την εξέλιξη η χώρα μας δεν θα εισπράξει τα 7,3 δισ ευρώ από τους δανειστές και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, “Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πάγια πολιτική πιστωτικών διευκολύνσεων (στα κράτη μέλη της ευρωζώνης) από το 2010, για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, η οποία δεν επηρεάζεται από πολιτικές εξελίξεις”.
Ουσιαστικά η ΕΚΤ με την ανακοίνωση της επισημαίνει το ζήτημα της παρουσίας των ενδιαφερόμενων κρατών της ευρωζώνης εντός οικονομικού προγράμματος, ως προϋπόθεση για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων και στην περίπτωση της Ελλάδας το αντίστοιχο πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου……
Διαφορετικά δεν θα υπάρχει πιστωτική διευκόλυνση και οι χώρες θα πρέπει να βρουν χρήματα από διαφορετικές πηγές, με σαφώς υψηλότερο επιτόκιο από αυτό του 0.05% με το οποίο η ΕΚΤ παρέχει τις διευκολύνσεις της.
Την ίδια στιγμή ένας στους δύο φορολογούμενους δεν πλήρωσε τις οφειλές του στην εφορία στο πλαίσιο μίας άτυπης προεκλογικής στάσης πληρωμών γεγονός που μεγάλωσε την τρύπα στα καθαρά έσοδα του κράτους το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 η οποία έφτασε τα 1,2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος το εντεκάμηνο του 2014 έφτασαν τα 12,5 δισ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο του 2014 θα έπρεπε να εισπραχτούν φορολογικά έσοδα ύψους 6,072 δισ. ευρώ κάτι που τίθεται πλέον σε αμφιβολία λόγω της τάσης των φορολογούμενων να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις του εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών.
Φυσικά η τάση αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας σε όποια κυβέρνηση εκλεγεί, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν προβληματίζει σήμερα τους πολίτες προσβλέποντας σε κάποια γενική και αόριστη μελλοντική εξέλιξη η οποία θα έχει θετική επίδραση στα οικονομικά τους, ενώ οι πολιτικοί έχουν άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή.