Τσίπρας και Σαμαράς δεν έπεισαν το ελληνικό διαδίκτυο – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Palo Pro

Των Νίκου Αρβανίτη/ Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Σε μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά εξελίχθηκε η συζήτηση της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων και η ΝΔ αποχώρησε επικαλούμενη την εκτός του κανονισμού απόφασή της προέδρου της Βουλής να δώσει επί προσωπικού τον λόγο στον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η συνεδρίαση της Βουλής αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού του ελληνικού διαδικτύου και με τη βοήθεια του monitoring Palo Professional αναλύουμε τα στοιχεία για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά εξετάζοντας την περίοδο 28/3 – 30/3 2015.

Κυρίαρχος των αναφορών των social media και του ελληνικού διαδικτύου εμφανίζεται ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συγκεντρώνει συνολικά 14314 αναφορές (Sites 562, Blogs 385, Opinions 9, Facebook 630, Twitter 12716, Youtube 11, Forums 1). Ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συγκριτικά λιγότερες συνολικές αναφορές που ανέρχονται σε 5219 (Sites 993, Blogs 555, Opinions 22, Facebook 374, Twitter 3266, Youtube 9).

Palo1

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία του palo pro για τα συναισθήματα των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου, όπου και οι δυο ηγέτες των κομμάτων συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων από τα θετικά. Ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος σε αρνητικά συναισθήματα που ανέρχονται σε 3408 έναντι 1751 θετικών και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 1423 αρνητικά συναισθήματα έναντι 822 θετικών. Οι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου φαίνεται να απογοητεύτηκαν καθώς η συζήτηση της ολομέλεια της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετατράπηκε σε «ρωμαϊκή αρένα».

Σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics τα θέματα που κυριάρχησαν στο ελληνικό διαδίκτυο αναφέρονται στην κόντρα που ξέσπασε στη διάρκεια της συζήτησης της βουλής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρα σχετικά με τη λίστρα Λαγκράρντ και τον Σταύρο Παπασταύρου.

Παράλληλα κυριάρχησαν και τα δημοσιεύματα για τους διαξιφισμούς του Αντώνη Σαμαρά με την πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία σχολίασε φράσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι «ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις δεν θα ακούγονται σε αυτήν την αίθουσα».

Το ελληνικό διαδίκτυο εστιάστηκε και στα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην στάση των δυο πολιτικών αρχηγών για τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέο μνημόνιο, σημειώνοντας πως «αυτή είναι εθνική κόκκινη γραμμή και σας καλούμε να την υιοθετήσετε». Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του απηύθυνε το ερώτημα «που θα βρεθούν τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα;» δηλώνοντας ότι «θα σας στηρίξουμε αλλά μη μας θεωρείται δεδομένους».

Επίσης μια ακόμα είδηση που απέσπασε το ενδιαφέρον του ελληνικού διαδικτύου ήταν οι αναφορές ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε την προγραμματισμένη του επίσκεψή του στις Σκουριές Χαλκιδικής εξαιτίας της συζήτησης στη βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Σαμαράς είχε προγραμματίσει την επίσκεψη προκειμένου να στηρίξει την εταιρεία εξόρυξης χρυσού και να υπεραμυνθεί της συνέχισης της λειτουργίας του ορυχείου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι αν σταματήσει η επένδυση τότε κάτι τέτοιο θα αποτελέσει σήμα προς τους διεθνείς επιχειρηματικούς παράγοντες.

Συμπερασματικά οι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου με βάση την ανάλυση των στοιχείων του του palo pro δεν πείστηκαν από την εμφάνιση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή. Παράλληλα ο μεγάλος αριθμός αναφορών του Αντώνη Σαμαρά δείχνει ότι παραμένει κυρίαρχη φωνή της αντιπολίτευσης απέναντι στη πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.