Τσίπρας για Σκοπιανό: Υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία
«Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί», είναι το μήνυμα που έστειλε κατά τη συνέντευξη Τύπου από τη Σόφια ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
«Με τον Ζόραν Ζάεφ είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση μετά το δείπνο χθες το βράδυ έως σχεδόν τις πρώτες πρωινές ώρες, είχαμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, άλλωστε η πρόοδος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Σούνιο, ήταν ουσιαστική, ωστόσο είναι αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε, έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Εξετάζουμε βήμα-βήμα τις λεπτομέρειες αλλά δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι στόχος είναι μια συμφωνία που να αντέχει στον χρόνο. «Ο πήχυς είναι ψηλά και αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια εύθραστη συμφωνία που θα μπορούσε να χαθεί σε λίγους μήνες αλλά μια συμφωνία που να αντέξει στον χρόνο. Πάντα τα τελευταία βήματα της διαπραγμάτευσης είναι και τα πιο δύσκολα. Ακουσα με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται υπερασπιζόμενος την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε, αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη, γνωρίζουμε ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες και διαφωνίες. Η διαμόρφωση ενός κλίματος τουλάχιστον συνεννόησης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για την πορεία της χώρας. Είμαι διαθέσιμος προς ενημέρωση για όσους ζητήσουν να έχουν ενημέρωση».
Σημείωσε πάντως πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Σε ερώτηση για το ποια είναι τα σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα. Αυτά που μένουν αν δεν κλείσουν δεν υπάρχει συμφωνία». Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο οποίος ανέφερε πως «έχουμε συμφωνήσει σε λύση και μένει η έγκριση στο εσωτερικό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:«Δεν άκουσα τον Ζόραν τι ακριβώς δήλωσε αυτό που υπάρχει είναι εναλλακτικές σκέψεις στο τραπέζι για τα κρίσιμα θέματα. Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα χωρίς να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές».
Οσο για το εάν έχει κλειδώσει το «Ανω Μακεδονία» είπε ότι υπάρχει μια σειρά από προτάσεις, κάποιες εναλλακτικές αλλά τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» ούτε στο θέμα του ονόματος.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια αλλά και στη σημασία της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. «Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αποτελεί κεντρικό στόχο της χώρας, ειδικά τώρα που η Ελλάδα εξέρχεται από την μνημονιακή εποχή και την πολυετή οικονομική κρίση, αλλά και τώρα που καταφέρνει να διαχειριστεί μια δύσκολη κρίση την προσφυγική, που αποτέλεσε πρόκληση για όλη την Ευρώπη».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «κεντρικό πρόταγμα για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της ασφάλειας,να ανακτήσουμε έναν ρόλο ουσιαστικό, εποικοδομητικό, ηγετικό θα έλεγα στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Ο ρόλος της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη της πολύπαθης αυτής περιοχής, καθώς ήταν μια περιοχή γεμάτη με συγκρούσεις και πολέμους. Η σχέση όμως είναι αμφίδρομη καθώς η σταθερότητα της Ε.Ε. εξαρτάται από τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια».
«Θα υπάρξει συμβιβασμός για το χρέος»
Οσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε. Τόνισε δε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της.
«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ακόμη, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.
Το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους συζήτησε στις συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
(πηγή: Καθημερινή)