Με μέτρα – φωτιά άνω των 10 δισ. επιχειρεί η Αθήνα να ξορκίσει τον εφιάλτη του Grexit

Στο σημείο χωρίς επιστροφή μοιάζει να έχει φτάσει η Ελλάδα, μετά το αυστηρό τελεσίγραφο των Ευρωπαίων το βράδυ της Τρίτης πως μέχρι την Κυριακή ή επιτυγχάνεται συμφωνία ή ανοίγει επισήμως ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Στην πραγματικότητα η προθεσμία για την Αθήνα εκπνέει πολύ νωρίτερα από την Κυριακή, αφού το οικονομικό επιτελείο δεν έχει παρά ελάχιστες ώρες στη διάθεσή του μέχρι να καταρτίσει την οριστική ελληνική πρόταση, προκειμένου αυτή να καταστεί η βάση για συμφωνία και να αποφευχθούν τα εφιαλτικά σενάρια περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Μέχρι την Πέμπτη, ή το αργότερο την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο θα εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να συντάξει και να ολοκληρώσει τη λίστα των νέων επώδυνων μέτρων που ζητούν οι δανειστές, με στόχο αυτά να απομακρύνουν πάνω από τη χώρα το φάντασμα του Grexit.

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως έγινε σαφές μετά το πέρας της δραματικής Συνόδου Κορυφής της Τρίτης, έβαλαν ταφόπλακα στα σχέδια της Αθήνας για μεταβατικό δάνειο – γέφυρα λίγων μηνών για την Ελλάδα, επιμένοντας σε πολυετές πρόγραμμα και συνολική συμφωνία.

Οι δανειστές ζήτησαν ξεκάθαρα για πρόγραμμα με διάρκεια, με υπογραφή νέου σκληρότατου μνημονίου.

Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος θα παραμείνει στις Βρυξέλλες, πιθανότατα έως τα τέλη της εβδομάδας, με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς σε τεχνικό επίπεδο και την ολοκλήρωση της ελληνικής πρότασης.

Με βάση κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα, τουλάχιστον δύο ετών, με το επίσημο αίτημα στον ESM να κατατίθεται σήμερα, παρά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τη νύχτα στις Βρυξέλλες και ανέφεραν πως το αίτημα είχε ήδη κατατεθεί.

Το νέο ελληνικό πρόγραμμα δεν αποκλείεται να αφορά ένα νέο δάνειο για την επόμενη διετία, ύψους 30 δισ. ευρώ, όσες είναι άλλωστε και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως και το 2017.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα συνοδεύεται από νέο σκληρότατο μνημόνιο, με δημοσιονομικά μέτρα – φωτιά που θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ.

Τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που εξετάζονται αναμένεται να πλήξουν εκ νέου νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς σηματοδοτούν το ξεθώριασμα αρκετών κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης.

Με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμένουν αμετάβλητοι στο 1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πακέτο μέτρων άνω των 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα προβλέπει νέες αυξήσεις φόρων για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και αγρότες.

Αναλυτικά:

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ η ελληνική πρόταση προβλέπει συντελεστή 13% για τα ξενοδοχεία αντί για 23%, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, από 13% που είναι σήμερα και ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13%.

Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάταξη των περισσότερων στο 23%.

Ταυτόχρονα βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πλην της Κρήτης.

Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2016 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς πρόκειται για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο, με άμεση απόδοση.

Προκειμένου να μη μειωθούν οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να λάβει αποφάσεις για:

– μείωση του αφορολόγητου ορίου των 300.000 ευρώ που ισχύει στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

– μειώσεις στα όρια εισοδήματος μέχρι τα οποία προβλέπεται μερική ή πλήρης απαλλαγή φυσικών προσώπων από τον ΕΝΦΙΑ.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, καθώς και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28%.

Στο βαρύ πακέτο των νέων μέτρων θα περιλαμβάνονται και σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα για τις αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ.

Μάλιστα δεν αποκλείεται για τους αγρότες να υιοθετηθεί το σενάριο για κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης 13% και να εφαρμοστεί αυτός του 26%, όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

πηγή φωτογραφίας: sooc

ViaDiplomacy Newsroom