Τσέραρ: «Η βαλκανική διαδρομή δεν υπάρχει πια»

Ούτε ένας πρόσφυγας δεν πήρε άδεια εισόδου στη Σλοβενία το τελευταίο τετραήμερο. Ούτε ένας πρόσφυγας δεν πήρε άδεια εισόδου στην ΠΓΔΜ το τελευταίο τριήμερο. Αν έτσι είναι τα «ανοικτά» σύνορα, τότε αξίζει να διερωτηθεί κανείς πώς είναι τα κλειστά. Παίζοντας με τις λέξεις, οι Αρχές της ΠΓΔΜ υποστηρίζουν ότι τα σύνορα δεν έχουν κλείσει, αλλά ότι η χώρα δέχεται τόσους πρόσφυγες όσους της επιτρέπεται να στείλει προς Βορράν, δηλαδή σε αυτήν τη φάση κανέναν.

Για το κλείσιμο του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων, υιοθετείται από όλες τις χώρες η επιχειρηματολογία της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία είχε εξαρχής δηλώσει ότι είναι η μόνη που «τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες της συνθήκης Σέγκεν». Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης φαίνεται να ισοδυναμεί με την επιλογή του ποιος νόμος θα τηρηθεί και ποιος θα παραβιαστεί, αφού και οι μαζικές επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, που προβλέπονται από την ευρωτουρκική συμφωνία της Δευτέρας, παραβιάζουν τις συμβάσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπως τονίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Εφαρμόζεται κάτι που είναι σωστό, τελειώνει η πολιτική του να αφήνουμε τους πρόσφυγες να περνούν, που ήταν η λάθος πολιτική», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Οι αυστηροί περιορισμοί της Αυστρίας είναι αυτοί που οδήγησαν στο ντόμινο κλεισίματος των βαλκανικών συνόρων. «Η βαλκανική διαδρομή για την παράνομη μετανάστευση δεν υπάρχει πια», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Μίρο Τσέραρ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Βλάχο Ορεπιτς, μίλησε για «νέα φάση στη διαδικασία επίλυσης της προσφυγικής κρίσης».

Στην «επίλυση» όπως την αντιλαμβάνονται οι χώρες των Βαλκανίων περιλαμβάνεται και η επιστροφή των εγκλωβισμένων της Βαλκανικής στην Ελλάδα. Πρόκειται για 408 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Κροατία, περίπου 1.000 που βρίσκονται στα σύνορα Σερβίας – ΠΓΔΜ από την πλευρά της ΠΓΔΜ, καθώς και 400 που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, αρνούμενοι να επιστρέψουν στην ΠΓΔΜ και αποκλεισμένοι από την είσοδο στη Σερβία.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι πολλοί από τους ανθρώπους που θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία, με την ελπίδα ότι εκεί θα ζήσουν πιο ανθρώπινα, θα συνεχίσουν να προσπαθούν, η Ουγγαρία κήρυξε χθες ολόκληρη την επικράτειά της σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τον Σεπτέμβριο, η χώρα είχε κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις επαρχίες που συνορεύουν με τη Σερβία και την Κροατία, αφού εκεί επικεντρωνόταν η προσφυγική πίεση. Χθες, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ, είπε ότι οι αυξημένες αστυνομικές και στρατιωτικές περιπολίες είναι αναγκαίες σε όλη τη χώρα γιατί δεν είναι σαφές ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν τώρα οι εγκλωβισμένοι των Βαλκανίων. Η κατασκευή φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία δεν έχει αποτρέψει εντελώς τις εισόδους προσφύγων στη χώρα, αφού δεκάδες κάθε μέρα συλλαμβάνονται να έχουν παραβιάσει τον φράχτη. Την Τρίτη, η ουγγρική αστυνομία συνέλαβε 127 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εισέλθει στη χώρα κυρίως μέσω του φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία. Παρά τις αρχικές πληροφορίες περί του αντιθέτου, ο Πίντερ διέψευσε πως η Ουγγαρία ετοιμάζει νέο φράχτη στα σύνορά της με τη Ρουμανία, δηλώνοντας ότι μέχρι στιγμής η Ρουμανία έχει δεσμευθεί ότι δεν θα αφήνει πρόσφυγες και μετανάστες να πλησιάζουν στα ουγγρικά σύνορα.

Έντυπη Καθημερινή

ViaDiplomacy Newsroom