TS1700 : Αυτό είναι το νέο υποβρύχιο για το πρόγραμμα MiLDEN του Τουρκικού Ναυτικού
Την σχεδιαστική της πρόταση για το πρόγραμμα του νέου υποβρυχίου του Τουρκικού Ναυτικού MiLDEN παρουσίασε στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF 2017 η κρατική εταιρεία μηχανολογικών μελετών STM.
Πρόκειται για το υποβρύχιο TS1700, το οποίο εξωτερικά τουλάχιστον μοιάζει με το υποβρύχιο Type-214 κάτι που είναι φυσιολογικό αφού μηχανικοί της τουρκικής εταιρείας εκπαιδεύτηκαν για 2 χρόνια στην Γερμανία πάνω στη σχεδίαση υποβρυχίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα shepherd media το τουρκικό σχέδιο του υποβρυχίου TS1700 όπως παρουσιάστηκε στην έκθεση IDEF 2017 έχει μήκος 60,14 μέτρα διάμετρο 6,5 μέτρα και εκτόπισμα 1.740 τόνους.
Το τουρκικό υποβρύχιο θα έχει πλήρωμα 25 άτομα γεγονός που υποδεικνύει το υψηλό ποσοστό αυτοματισμού του και θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 6 βατραχανθρώπους.
Το TS1700 θα διαθέτει 8 τορπιλοσωλήνες εκ των οποίων οι 4 θα έχουν την ικανότητα να εκτοξεύσουν πυραύλους, ενώ συνολικά το υποβρύχιο θα μπορεί να μεταφέρει 16 τορπίλες και πυραύλους.
Το τουρκικό υποβρύχιο θα εξοπλιστεί με κινητήρα αναερόβιας πρόωσης συνολικής ισχύος 3MW (κατά πάσα πιθανότητα τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής) και δύο γεννήτριες diesel των 1,000kW.
Τόσο ο κινητήρας όσο και οι γεννήτριες θα είναι εγκατεστημένες επί ειδικής βάσης που θα μπορεί να αντέχει σε κραδασμούς και υποβρύχιες εκρήξεις. Το προωστικό σύστημα του TS1700 θα επιτρέπει στο υποβρύχιο να πλέει σε κατάδυση με μέγιστη ταχύτητα 20 κόμβων και να επιχειρεί χωρίς ανεφοδιασμό για 90 ημέρες.
Το υποβρύχιο TS1700 θα διαθέτει τουρκικής κατασκευής ραντάρ LPI, τουρκικής κατασκευής σύστημα Διαχείρισης Μάχης, sonar, σύστημα αντιμέτρων τορπιλών τουρκικής κατασκευής, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τουρκικής κατασκευής και περισκόπια έρευνας και επίθεσης.
Το πρόγραμμα σχεδίασης και ανάπτυξης του προγράμματος MiLDEN ξεκίνησε το 2012. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχεδιασμό της περιόδου 2012-2016 του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) όπως αυτός δημοσιεύτηκε το Φθινόπωρο του 2013, η πρώτη φάση του προγράμματος MILDEN που περιλαμβάνει την πραγματοποίηση των εργασιών της μελέτης σκοπιμότητας οι οποίες σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι το 2015.
Θα ακολουθήσει η οριστικοποίηση των τεχνικών και επιχειρησιακών προδιαγραφών του νέου υποβρυχίου το 2018 και τέσσερα χρόνια αργότερα το 2021, η έναρξη των εργασιών λεπτομερούς σχεδίασης.
Παράλληλα με την σχεδίαση και προετοιμασία ναυπήγησης του Εθνικού Υποβρυχίου της Τουρκίας η εγχώρια βιομηχανία θα συνεχίζει την ανάπτυξη υποσυστημάτων τα οποία θα δοκιμαστούν σε τρία παλαιά τουρκικά υποβρύχια κλάσης ATILAY.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Ναυάρχου Bulent Bostanoglu το 2015, η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί σε πέντε στάδια και το τελευταίο θα είναι η ναυπήγηση του νέου υποβρυχίου.
Η πρώτη φάση της ανάπτυξης και δοκιμής των υποσυστημάτων που θα τοποθετηθούν στο νέο υποβρύχιο θα υλοποιηθεί την περίοδο 2014-2017 και θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και δοκιμαστικής εγκατάστασης σειράς υποσυστημάτων τουρκικής σχεδίασης και ναυπήγησης στο υποβρύχιο S-347 Atilay τύπου Type 209/1200 το οποίο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στις 30 Νοεμβρίου του 2016.
Πιο συγκεκριμένα στο συγκεκριμένο υποβρύχιο που θα χρησιμοποιηθεί ως σκάφος δοκιμών θα εγκατασταθούν και θα δοκιμαστούν το εθνικό σόναρ, το εθνικό περισκόπιο, τα εθνικά ηλεκτρονικά βοηθήματα υποβρυχίων, το εθνικό σύστημα αντιμέτρων τορπιλών, το εθνικό λογισμικό, το εθνικό ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, η εθνική τορπίλη Akya και ο εθνικός υποβρύχια εκτοξευόμενος αντιπλοικός πύραυλος Αtmaca.
Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει τρία χρόνια (2014-2017) και θα ακολουθηθεί από την δεύτερη φάση, η οποία θα διαρκέσει επίσης τρία χρόνια από το 2017-2020. Σε αυτή την φάση θα χρησιμοποιηθεί το υποβρύχιο S-348 Saldiray τύπου Type 209/1200, το οποίο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στις 14 Νοεμβρίου του 2014.
Η τρίτη φάση του προγράμματος MiLDEN, η οποία θα διαρκέσει επίσης τρία χρόνια (2020-2023) περιλαμβάνει την ανάπτυξη του εθνικού συστήματος πρόωσης AIP. Το τουρκικό σύστημα πρόωσης AIP θα δοκιμαστεί στο υποβρύχιο S-349 Batiray τύπου Type 209/1200 το οποίο σήμερα βρίσκεται σε υπηρεσία.
Η τέταρτη φάση του προγράμματος ανάπτυξης και δοκιμής των υποσυστημάτων του Εθνικού υποβρυχίου MiLDEN θα διαρκέσει 5 χρόνια (2023-2028) και περιλαμβάνει τη σχεδίαση του εθνικού υποβρυχίου.
Τα δύο πρώτα χρόνια θα δαπανηθούν για την γενική σχεδίαση του σκάφους και πιο ειδικά κήτους και της ολοκλήρωσης του συστήματος AIP σε αυτό.
Τα υπόλοιπα τρία χρόνια θα αφιερωθούν στην εξειδικευμένη σχεδίαση του σκάφους και πιο ειδικά την ολοκλήρωση του σόναρ, των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, του περισκοπίου, του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ), την ολοκλήρωση των τορπιλών και πυραύλων με το ΣΔΜ.
Το πέμπτο και τελευταίο στάδιο του προγράμματος MiLDEN περιλαμβάνει την έναρξη της ναυπήγησης του Εθνικού Υποβρυχίου και θα διαρκέσει 4 χρόνια (2028-2033).
Συνολικά εκτιμάται ότι θα ναυπηγηθούν οκτώ υποβρύχια με προϋπολογισμό 4,4 δισ. Δολάρια και θα αντικαταστήσουν μελλοντικά τα οκτώ υποβρύχια κλάσης PREVEZE και GÜR, Type 209/1400 ώστε στο απώτερο μέλλον το Τουρκικό Ναυτικό να διαθέτει 6 υποβρύχια Type 214 και 8 υποβρύχια του προγράμματος MiLDEN.