Τρείς ελληνικές εταιρείες σε κοινοπραξία που θα κατασκευάσει ηλεκτροκινητήρα πλάσματος δορυφόρων
Κρίσιμο υποσύστημα για την λειτουργία κινητήρα πλάσματος δορυφόρων πρόκειται να σχεδιάσει και να κατασκευάσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης νέων πρωτοποριακών τεχνολογιών, το οποίο αποτελεί σύμπραξη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA) και της Ισραηλινής Διαστημικής Υπηρεσίας (ISA).
Στο εν λόγω συμμετέχουν τρείς ελληνικές εταιρείες, η εταιρεία αεροδιαστημικής INASCO από την Αθήνα, η εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων PRISMA Electronics από την Αλεξανδρούπολη και η εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης αεροδιαστημικής τεχνολογίας SITAEL Hellas από την Βέροια.
Οι παραπάνω εταιρείες αποτελούν μέλη της Ένωσης Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), η οποία ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 και περιλαμβάνει 28 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, λογισμικού, ηλεκτρο-οπτικών και ηλεκτρονικών.
Οι τρεις ελληνικές εταιρείες και η ισραηλινή Rafael ανέλαβαν να σχεδιάσουν να κατασκευάσουν καιμ να δοκιμάσουν τη Μονάδα Επεξεργασίας Ισχύος (PPU) του ηλεκτροκινητήρα πλάσματος που θα εξοπλίσει ένα μικροδορυφόρο.
Το πρόγραμμα MEPS όπως ονομάζεται σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΔΙΤΕ Δπ. Θανάση Πότση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ελληνική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας να εμπλακεί σε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που έχει την σφραγίδα της συνεργασίας δύο σημαντικών διαστημικών υπηρεσιών με μεγάλη εμπειρία και επιτυχίες της ESA και της ISA.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης του διαστημικού ηλεκτροκινητήρα πλάσματος χρηματοδοτείται από την ESA και ανάδοχος είναι η ιταλική εταιρεία ALTA.
Συνεργάτης της ιταλικής εταιρείας είναι το επίσης ιταλικό ερευνητικό κέντρο SITAEL, το οποίο πρόσφατα ίδρυσε μια θυγατρική εταιρεία ερευνών και ανάπτυξης στην Βέροια με την ονομασία SITAEL Hellas, το ιταλικό ερευνητικό κέντρο αεροδιαστημικής τεχνολογίας CIRA και η ισραηλινή εταιρεία Rafael.
Το υποσύστημα που θα σχεδιάσουν και θα κατασκευάσουν οι ελληνικές εταιρείες μαζί με την Rafael αποτελεί την καρδιά του κινητήρα πλάσματος αφού η Μονάδα Επεξεργασίας Ισχύος (PPU) ελέγχει την λειτουργία αυτού, καθώς και τη διανομή ενέργειας στα υποσυστήματα του δορυφόρο, τον κεντρικό υπολογιστή του διαστημοπλοίου, την διάταξη διαχείρισης του μέσου προώθησης και το σύστημα επικοινωνίας τηλεμετρίας και καθοδήγησης.
Η ελληνική εταιρεία INASCO θα κατασκευάσει το υποστηρικτικό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό εδάφους, ο οποίος θα προσομοιώσει τις φορτίσεις που θα δέχονται όλα τα μοντέλα που θα κατασκευαστούν υπό συνθήκες λειτουργίας, θα δοκιμάσει την ηλεκτρική συμπεριφορά όλων των μοντέλων δηλ του πρότυπου μοντέλου, του μηχανικού μοντέλου και αυτού που θα είναι υποψήφιο για την ολοκλήρωση στον κινητήρα που θα τοποθετηθεί στον δορυφόρο.
Επιπλέον η εταιρεία θα αναλάβει το σύνολο των δοκιμών λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Ισχύος (PPU). Τέλος η INASCO θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει τις μηχανικές διεπαφές που συνδέουν δομικά όλα τα μέρη του υποσυστήματος μεταξύ τους.
Από την πλευρά της η εταιρεία SITAEL Hellas θα σχεδιάσει το σύστημα PPU, θα δοκιμάσει την ορθή λειτουργία του, ενώ η εταιρεία PRISMA Electronics θα αναλάβει την ολοκλήρωση των πρωτοτύπων της Μονάδας Επεξεργασίας Ισχύος τα οποία θα παραδοθούν στους Ιταλούς οι οποίοι θα τα ενσωματώσουν στα υποσυστήματα του δορυφόρου που έχουν θα κατασκευάσουν.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αυτού, η εταιρεία PRISMA Electronics κατασκεύασε νέους ειδικούς χώρους clean rooms συναρμολόγησης ηλεκτρονικών για διαστημική χρήση στο εργοστάσιο της στην Αλεξανδρούπολη.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι ελληνικές εταιρείας θα λάβουν τα 4 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και η διάρκεια του είναι 33 μήνες
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών σε αυτό αντιμετώπισε σφοδρή αντίδραση από την Γερμανία και τη Γαλλία χώρες με σημαντική τεχνογνωσία στους τομείς αυτούς.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί το πρώτο βήμα της ελληνικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στον τομέα του διαστήματος και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ανάλογα προγράμματα που αυτή την περίοδο βρίσκονται στην φάση του σχεδιασμού.